Ako materskym mliekom pomoct choremu dietatku

Katarína    09.09.2020, 12:00

Pekny den. Rada by som sa spytala va vas nazor, pretoze dcerka ma dva mesiace a jeden tyzden a narodila sa s vrodenou vyvojovou vadou - megaureter, co je rozsireny mocovod a ma aj reflux...cize moc sa jej vracia z mechura nazad co sposobuje infekcie. Sme uz treti krat na ATB, kvoli bakteriam ktore sa jej tam dostavaju. Preto uvazujem ci by som jej cez mlieko vedela dodat potrebne latky aby sme tomu predchadzali a to pitim bylinkovych cajovych zmesi na to urcenych, brusnicami atd., vhcem jej pomoct aj prirodou len neviem do akej miery sa to cez mliecko dostane az k nej. Dakujem za kazdu radu. Katka

Milá Katka,

prípravky, ktoré by ste užívali pre liečbu močovej sústavy vy, vaše bábätko nebude dostávať prostredníctvom materského mlieka. Do materského mlieka sa dostávajú stopové, zanedbateľné množstvá väčšiny liekov, či prípravkov a tak tieto látky nepodáte bábätku dojčením. Je zbytočné, aby ste ich užívali vy. Ak by bábätko potrebovalo nejaké lieky, môže ich užívať ono samo. Pre svoje bábätko urobíte najviac tým, že budete pokračovať v dojčení. Tým, že svoje bábätko dojčíte, robíte nesmierne veľa. Choré bábätko potrebuje dojčenie ešte viac než zdravé. Dojčenie znižuje prežívanie bolesti, zmierňuje nepohodlie, pomáha bábätku zaspať, aj keď ho niečo bolí, utíšiť ho, keď je nespokojné. Z tohto hľadiska dojčite svoje dieťatko vždy, keď to potrebuje, dojčenie nijako nečasujte alebo neobmedzujte. Okrem toho materské mlieko obsahuje 1200 látok, ktoré sa nenachádzajú v iných potravinách a mnohé z týchto látok pomáhajú bábätku bojovať s infekciami, v materskom mlieku sa nachádzajú protizápalové látky, látky zabíjajúce baktérie, látky, ktoré pomáhajú obnovovať poškodené sliznice po infekciách, vystieľajú sliznice a tiež probiotiká, ktoré pomáhajú bábätku prekonávať nežiaduce účinky antibiotík. Pričom v materskom mlieku sa nachádza viac ako 700 kmeňov rôznych baktérií (bežne v lekárni kúpite probiotiká s približne piatimi kmeňmi). Toto všetko a ešte omnoho viac dávate bábätku dojčením.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako materskym mliekom pomoct choremu dietatku