Prsník ako cumlík

Maria    21.09.2020, 11:55

Moje bábätko chce zaspávať cez deň aj na noc len na prsníku. Nevadí mi to keď sme doma, ale problém nastáva keď sme von. Plače a musím si ho priložiť k prsníku a až potom zaspí, ale keď ho položím do kočiarika je to zase to iste. Je lepšie ak ho to odnaučím? skúšala som to avšak je to boj, plače a nie a nie zaspať.

Milá Maria,

vaše bábätko sa správa úplne normálne. Táto situácia má riešenia, ktoré pomôžu aj vám. Dojčenie je fyziologickou normou. Cumlík je náhradou prsníka, náhradou dojčenia. Teda bábätko nepoužíva prsník „ako cumlík“, bábätko robí to, čo robili bábätká v predchádzajúcich generáciách: využíva dojčenie okrem iného aj na zaspatie. Jednou z hlavných funkcií dojčenia je totiž aj uspať bábätko a pomôcť mu udržať sa v spánku pri precitaní. Toto je dokonca dôležité pre úspešnosť dojčenia a tvorbu mlieka z dlhodobého hľadiska a aj preto použitie cumlíka v tejto situácii vedie k predčasnému ukončeniu dojčenia. A aj preto organizácie venujúce sa podpore dojčenia, napríklad aj Svetová zdravotnícka organizácia, zdôrazňujú, že dôležitou podmienkou pre udržanie dojčenia, je podporovať dojčenie podľa potrieb bábätka a aj dojčenie mimo domu.

Cumlík skutočne nie je riešením tejto situácie. Prináša zbytočné riziká pre dojčenie, ale aj pre zdravie bábätka. Preštudujte si podrobné vysvetlenia tu:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/cumliky/

V tejto situácii je dôležité nájsť riešenia, ktoré pomôžu bábätku napĺňať jeho prirodzené potreby a vám umožniť pokračovať vo vašom živote. Jedným z možných riešení je začať bábätko nosiť v nosiči alebo šatke. Možno sa to zdá spočiatku komplikované, ale nie je to náročné a dá sa to pomerne rýchlo naučiť. Naše profesionálne laktačné poradkyne vám rady pomôžu na osobnom stretnutí alebo na podpornej skupine dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

Jednou z možností je napríklad naviazať bábätko do šatky priamo k prsníku:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J

V šatke alebo nosiči môžete dojčiť s voľnými rukami a nebudete potrebovať bábätko odložiť, keď začne zaspávať.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Prsník ako cumlík