Pridavne mliecne zlazy v podpazusi

Zuzana    03.10.2020, 16:22

Dobry den, som 4x tehu momentalne v 14tt. Vzdy som mala problem so zdurenymi a velmi bolestivymi pridavnymi mliecnymi zlazami v podpazusi. No problemy zacali az ked sa mi v porodnici naliali prsia. Neviem cim je to sposobene ani co s tym robit pretoze mi nikdy nikto neporadil aj ked som sa stazovala na velke bolesti. Pri prvych troch detickach som vzdy kojila max 4mesiace, a ako som stracala mlieko tak aj zdurenie casom ustupilo. Tento krat je to ale ine, este som len v 14tt a uz citim male bolestive hrcky v podpazusi. Bojim sa ze budem mat znovu ten problem, a ja by som tak velmi chcela dojcit svoje dietatko dlhsie a bez bolesti. Prosim vas stretli ste sa s tym uz? Co by ste mi poradili aby tie zlazy v podpazusi znovu tak nenavreli a neboleli? Pri druhom synovy to preslo az do zapalu prsnikov, vsetci traja boli velky jedaci tak si to neviem vysvetlit. Prosim poradte. Dakujem Zuzka

Milá Zuzka,

niektoré ženy zažívajú v tehotenstve zdurenie prídavných žliaz, ktoré sa môžu nachádzať nad prsníkom, až do podpazušia. Ak zažívate nepríjemné pocity už teraz, možno by ste sa mohli cítiť lepšie pri aplikácii obkladov z listov zo zelenej kapusty, ktoré by ste pred tým trochu popučili napríklad valčekom na cesto a potom položili na podpazušie. Prípadne by ste mohli aplikovať priamo olej s výťažkom z kapusty alebo prípadne z mäty. Tieto prostriedky môžete používať aj po pôrode a ak by to bolo potrebné, môžete užívať lieky proti bolesti v dávkovaní, ako bežne užívajú iní dospelí ľudia. Prídavné mliečne žľazy v podpazuší nemajú prepojenie s prsníkom. Ak by toto prepojenie mali, vyprázdňovali by sa tak, ako mliečne žľazy, ktoré sú v prsníku, cez bradavku. Práve to, že sa to nedeje, spôsobuje bolestivé zdurenie prídavných mliečnych žliaz po pôrode. A to znamená, že ich naliatie nemá potenciál spôsobiť zápal prsníka. To, že sa zdurenie prídavných žliaz často zhoduje z časom, kedy má žena zápal prsníka, je pomerne logické, ale neznamená to, že dôvodom sú zdurené mliečne žľazy.

Primárnou príčinou vzniku zápalu prsníka je nesprávne prisatie bábätka, ktoré spôsobuje, že v niektorej časti prsníka sa začne hromadiť mlieko, pretože pri nesprávnom prisatí sa prsník nevyprázdňuje rovnomerne. Preto v prevencii toho, aby sa neopakoval stav, ktorý ste zažili pri druhom synčekovi a tiež preto, aby ste zvýšili šance, že dojčenie bude tentokrát jednoduché od začiatku a vyhnete sa rôznym problémom, vám odporúčame skontaktovať sa už teraz s laktačnou poradkyňou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá organizuje školy dojčenia pre tehotné, ktorá vás už v tehotenstve môže pripraviť na dojčenie. Spolu s poradkyňou prejdete jednotlivé kroky, ktoré pomôžu, aby dojčenie začalo čo najlepšie. Po pôrode môžete s poradkyňou skontrolovať, či je všetko v poriadku. 

Prečítajte si tento dokument hovoriaci o tom, čo je dôležité pre správny začiatok dojčenia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravny-zaciatok-je-dolezity/

Pomôcť vám môže aj kniha Praktický návod na dojčenie ponúkajúca praktické informácie s množstvom inštruktážnych fotografií a návodov:

http://www.mamila.sk/pre-matky/kniha-prakticky-navod-na-dojcenie/

Pozrite si tiež videá prisávania a pitia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. V tejto súvislosti má zmysel skontrolovať aj podjazykovú uzdičku bábätka.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pridavne mliecne zlazy v podpazusi