Odmítání kojení 6,5m plnně kojeného dítěte

Jana    06.10.2020, 09:32

Dcera,6,5m,plnně kojena od 8.týdne.(předtím odsávání,byliny,špatné přisátí). Od 5.m.nemléčné příkrmy-masozeleninové,ovocné a večer kaše. Sní tak 1/4-1/3skleničky. Po příkrmu vždy dokojena MM. Prospívá,krásně se přisává a pije- do včerejška 5.10. 19.h. Po kaši,řev,když jsem ji přikláfala,idtahování,slzy,nechce. Zkoušeno znovu ve 21.h- totéž..řev,jdyž byla dána k prsu.Usla vyčerpáním ze řevu. V noci ve 3.h.taky-první otevřela pusu,ale u prsa pak řev. Nakinec se z 1 pěkně napila a na 2. řev. Mléka mám dost,prsa nalitá,plná. To 1 jsem musela odsát. Chci dále kojit,když jsem o to tolik bojovala na začátku. Nevím,co se stalo. Malá mě trochu kousla včera,tak jsem ji rázně řekla,: " co to děláš,to nesmíš!!!" tak jedině to,že má strach,že se to nesmí... Nebudu ji davat nic ať chce zase kojení. Nebo má moc příkrmů,někdy ani moc nechce a ještě pár lžiček dáme přes odvedení pozornosti... Nebo zuby Nebo růszový spurt Děkuji.

Milá Jano,

v tejto situácii je dôležité, aby ste udržali a zvýšili tvorbu mlieka. Kým sa bábätko opäť neprisaje, začnite odsávať mlieko aspoň 8-krát za deň. Bábätku ho môžete pridávať do jedla. Okrem toho má zmysel vrátiť sa k zvyšovaniu tvorby mlieka bylinkami.

Bábätká sa môžu prestať prisávať z rôznych príčin, výnimočne to môže byť aj v prípade toho, že bábätko sa zľakne pri dojčení. Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

Každopádne takéto odmietanie dojčenia nepredstavuje prirodzené odstavenie a bábätko sa vráti späť k dojčeniu. Okrem zvýšenia tvorby mlieka je v tejto situácii v maximálnej možnej miere využívať fyzický kontakt s bábätkom, využívajte čas, kedy je bábätko rozospaté a ponúknite mu prsník, preštudujte si ďalšie rôzne tipy v tomto materiále:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

V tejto situácii je dôležité byť v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste získali na mieru šité odporúčania podľa toho, ako sa bude situácia vyvíjať a tiež povzbudenie, podporu a uistenie, že bábätko sa bude znova dojčiť. Spoločne s laktačnou poradkyňou by ste tiež mohli prejsť oblasť kŕmenia bábätka jedlom, odporúčame vám zamerať sa na kalorické jedlá, aby bábätku nateraz, kým sa vráti k dojčeniu nič nechýbalo:

 Základné princípy takéhoto kŕmenia sú nepodávať „jednozložkové“ príkrmy (napr. len samotná mrkva, alebo iná zelenina samotná), toto nie je postačujúce z hľadiska toho, aby dieťa získavalo dostatok kalórií. Pri takýchto jedlách by malo ísť o bežné normálne zdravé jedlo rodiny; príklady môžu byť:

- banán
- avokádo
- ovsené vločky plus olej
- zemiaky, sladké zemiaky, kombinované napr. s tekvicou hokaido
- všetky druhy obilnín (pšeno, pohánka, amarant, quinoa, ryža, kukurica, atď.)
- mäso
- jogurty, ak ich rodina konzumuje, v rozumnom množstve, tak aby nezačali tvoriť celý jedálniček dieťaťa, kravské mlieko – do varenia, ak nezačne kravské mlieko tvoriť významnú časť príkrmov dieťaťa
- naklíčené semienka, naklíčené strukoviny (cícer, mungo, atď.)
- mandľové mlieko s obilninami a ovocím alebo zeleninou plus olej
- akákoľvek zelenina, ovocie, ako doplnok k príkrmom



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Odmítání kojení 6,5m plnně kojeného dítěte