15mes dieta odmieta prikrmy

Petra    14.10.2020, 11:02

Dobry den. Prosim Vas o radu, co robit ak moja dcerka odmieta masovo-zeleninove prikrmy? ma 15mes, 9kg, dojcena, este stale jej musim vsetko mixovat, lebo ju to napina. Asi pred 2 mesiacmi zacala uprednostnovat jogurt, obilninove kase a ovocie. bolo aj obdobie, ze som jej uplne do vsetkeho musela dat za lyzicu bieleho jogurtu. a posledne uz ani to nepomaha. ked vidi nieco ine na tanieri ako bielu kasu, odmietne, place, rozhadzuje to, a potom je samozrwjme hladna a pyta si prsnik. davam jej MM na poziadanie. ale neviem ako to mam urobit aby jedla aj zeleninu a maso a nepriala som pri tom o mlieko. nemozem ju predsa nechat cely den bez dojcenia. to laktaciu predsa ubrzdi. nebude jej chybat zelezo a vitaminy z masa a zeleniny? ma len 9kg. nasa pediatricka navrhovala zacat s UM ale v tomto veku uz ja nechcem a ani jej to nechuti. prosim poradte co s tym. vdaka. Petra

Milá Petra,

v tejto situácii je kľúčovou otázkou, ako vaše bábätko priberá a prospieva. Samotný údaj, že má 9 kg, nepostačuje na zhodnotenie celkového trendu priberania. Ak by vaše bábätko pred tým priberalo výborne a potom sa postupne jeho priberanie začalo zastavovať, potom je potrebné zlepšiť dojčenie a zvýšiť príjem mlieka a toto často zlepší aj chuť do jedla. Ak vaše bábätko od narodenia priberalo postupne, pomaly, je možné, že jeho súčasná hmotnosť je v poriadku. Ak získava dostatok materského mlieka, a toto si môžete overiť v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou, potom získava dostatok výživných látok. Materské mlieko je funkčná potravina, v druhom roku života pokrýva takmer všetky výživové požiadavky bábätka a mnohé deti v tomto veku uprednostňujú určitý čas niektoré potraviny a potom zase iné. Ak sú dojčené, je jedno, že niekoľko týždňov jedia monotónne.

To, že deti nejedia jedlo môže, mať veľa príčin, niektoré z nich môžu byť medicínske, niektoré psychologické a niektoré si vyžadujú len trpezlivosť a veľké úsilie. Je možné, že vo vašom prípade ide o tú tretiu možnosť, zvlášť preto, že vaše dieťatko je ochotné jesť, ale momentálne neje pestro. Hoci niektoré deti nejedia napríklad preto, lebo nemajú dostatok zinku alebo železa a doplnenie týchto prvkov im pomôže. Pre zvýšenie tvorby mlieka vám odporúčame skontaktovať sa s poradkyňou pri dojčení osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a spoločne s poradkyňou tiež prejdite najčastejšie príčiny zníženia tvorby mlieka pri staršom bábätku:

https://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Bez ohľadu na to, aká je príčina správania vášho dieťatka, dojčenie preňho môže byť v takejto situácii len dobré, pomáha mu získavať životne dôležité živiny a vo všeobecnosti celú situáciu zachraňuje. Nie je príčinou toho, prečo dcérka odmieta jesť stravu a odmietnuť dať dcérke možnosť sa nadojčiť nijako nezvýši jej chuť do jedla. Ak by išlo o čokoľvek iné, teda keby napr. dieťa bolo ochotné jesť len chlieb a nič iné, nikoho by ani nenapadlo neumožniť mu dať si chlieb, každý by hľadal spôsoby, ako k chlebu pridať aj iné jedlá. Pri dojčení je veľmi typickou nesprávnou radou vziať dieťaťu aspoň to, čo je ochotné jesť – materské mlieko a s tým aj dojčenie.

Je pre vás dôležité vedieť aj to, že materské mlieko je dobré, kvalitné po celú dobu dojčenia, navyše obsahuje imunitné faktory, ktoré sa nenachádzajú nikde inde, pokrýva (úplne alebo čiastočne) potrebujú mnohých vitamínov a špeciálne pri deťoch, ktoré dobre nepapajú, je záchranou. Umelé mlieko podľa Svetovej zdravotníckej organizácie nemajú deti po 6 mesiaci dostávať ani v prípade, že už nie sú dojčené. Jogurt, obilninové kaše a ovocie predstavujú čerstvé jedlo, z ktorého má dieťatko potenciál získať veľa výživných látok a sú vhodnejšie, ako sušené mlieko.

Nemáme pre vás konkrétny návod, ako postupovať pri tom, aby ste dieťatku pomohli, aby sa postupne naučilo papať rozličné jedlá, ale tu je pár tipov, ktoré by vám mohli pomôcť:
1) Pokračujte v dojčení, dojčenie nijako neobmedzujte ani dieťatku dojčenie neodmietajte.
2) Nenúťte dieťa do jedla. Netlačte naňho.
3) Začnite tým, že budete v prvom rade ponúkať jedlá, ktoré má rada. Z nich vychádzajte, keď sa budete snažiť dávať nové jedlá - dávajte jej podobné jedlá ako tie, čo mu už chutia.
4) Mnohé takéto deti nemajú rady, keď sa im do jedla snažíte miešať niečo nové.
5) Dávajte jej čo najviac toho, čo má rada.
6) Skúste postupne vytvárať príležitosti, aby sa mohla hrať s novým jedlom, chytať ho bez toho, aby ste chceli, aby ho jedla. Takéto deti potrebujú veľa príležitostí na skúmanie jedla a veľa šancí na ochutnanie.
7) Väčšinou nefungujú stratégie typu "vidieť iné deti jesť", "nechať ju vyhladovať", "dať do pusinky niečo, keď sa nedíva", "dávať vybrať, že bude jesť toto alebo nič" a podobne.
8) Nerozprávajte pred dieťaťom o tom, že "nechce papať".
9) Väčšinou nefunguje žiadne "podplácanie" darčekmi, hračkami, tanierikmi, sladkosťami.
Vo vašej situácii asi nie je nič horšie, ako sa každý deň budiť s pocitom, že už dnes by ste naozaj mali prísť na to, ako motivovať vaše dieťa jesť. Hoci to znie paradoxne, to, čo vám najviac pomôže, je, ak zmeníte svoje očakávania. Skúste dcérke dať čas a verte, že postupom času bude jesť to, čo bude potrebovať. Nenúťte dcérku do jedla (nech by ste vymýšľali akékoľvek inteligentné spôsoby, aby jedla, ak by fungovali, tak už by určite dávno jedla), nesnažte sa každý deň vymyslieť novú stratégiu.

10) Bábätká majú záujem o skutočné jedlo, ktoré jedia rodičia. Umožnite mu, aby vaše jedlo bralo do rúk, samo sa ním kŕmilo, namáčalo si ručičku do jedla a oblizovalo ju. Bábätko môže jesť bežné zdravé rodinné jedlá, o ktoré prejaví záujem.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > 15mes dieta odmieta prikrmy