Grcanie, vracanie, stolica

Ivana    05.11.2020, 16:39

Dobrý deň. Dcérka ma 9 týždňov. Krmím ju iba s materinským mliekom. (Žiaden čaj ani vodu jej nedávam.) Papá cez deň každé 2-3 hodinky, v noci mi vydrži 5-6 hodín. 10 minút pred krmením jej dávam SAB-symplex kvapky (odporúčil lekár). Je hltavo, občas aj nervózne. Na prsník sa prisaje pekne. Dojčím ju cca. 30minút. Z toho po každých 5minutách ju dvíham aby si odgrgla. Nemám bolesti bradaviek, ani prsníkov. (Dávam pozor čo jem, aby nemala krče, bolesti. Vynechávam všetko čo treba, a tekutinu pijem iba neperlivú Lucku alebo Rajec) Po dojčení, odgrgnutí keď zaspí, vždy sa prebúdza a zas grcá. S grcaním víjde aj mliečko a dosť často vracia priesvitnú nezápachajúcu tekutinu (vodu). Denne asi 10 krát. Ťažko sa jej grcá. Vodu vracia aj pri prevaľovaní aj počas spánku. Zo začiatku mala krče, tvrdé bruďko a veľa plynov. Odkedy sa krče zmiernili, tak máme problém so stolicou. Stolicu má v rôznych časoch. Niekedy má každý deň, a potom má týždenne raz. Na plienkach minimálne, vo veľmi malom množstve. Farbu má praženicovú žltú, s malými tmavšími bodkami. Častokrát vidím ako tlačí a nevie sa vykakať, vtedy jej pomáham s rektárnou rúrkou. (Skúšala som podávať olej s predpisom lekára.) Keď aplikujem rúrku, tak výjde z nej vzduch a potom solica. Farbu má ako horčica a je veľmi riedka. Tečie ako voda, vo veľmi veľkom množstve. S rektárnou rúrkou mi vie kakať každý deň(aj viac krát). Ale vo vpriveľkom množstve z nech vychádza stolica. Viete mi poradiť, čo by som mala inak robiť aby bolo všetko v poriadku. Či je v poriadku tá stolica v prípade čo to spôsobuje. Vracanie vody od čoho je? A to príliš časté grcanie či je v poriadku. Na čo by som máa dávať pozor aby bolo všetlo ok. Vopred Vám veľmi pekne ďakukem. S pozdravom Ivana.

Milá Ivana,

na základe toho, čo popisujete, by sme vám odporúčali skontaktovať sa s laktačnou poradkyňou osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

a spoločne vyhodnotiť pitie bábätka a jeho správanie sa pri dojčení. Ak si bábätká „potrebujú“ počas dojčenia často odgrgávať, niekedy je toto ich správanie v skutočnosti nie potrebou odgrgnutia ale  príznakom reakcie na zníženie toku mlieka. Toto je možné pozorovať a vyhodnotiť len v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou, s ktorou sa naučíte, ako rozlíšiť pitie bábätka a ako ho vyhodnocovať z hľadiska toku mlieka.

V prípade, že by ste spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnotili, že bábätko reaguje na zníženie toku mlieka, riešením tejto situácii by malo byť zvýšenie tvorby mlieka a zintenzívnenie fyzického kontaktu s bábätkom, vystihovanie chvíľ, kedy by sa bábätko prisávalo ochotne a spokojne (niekedy môže s nespokojnosťou bábätka na začiatku dojčenia súvisieť aj to, že sa dojčenie časuje napríklad podľa použitia kvapiek, ak sa musí čakať 10 minút po ich použití a až potom sa bábätko môže prisať, pre mnohé bábätká je toto čakanie dôvodom správanie, aké popisujete). Všetky tieto kroky popisuje tento materiál:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

a mali by ste ich prejsť osobne s laktačnou poradkyňou. Zvýšenie príjmu mlieka môže pomôcť zmeniť aj niektoré oblasti správania bábätka, ktoré popisujete ohľadom grckania a kakania.  Ak bábätko získava dostatok mlieka, pri dojčení je spokojné a priberá a prospieva, potom grckanie nie je nutné riešiť. Mnohé bábätká grckajú. Za predpokladu, že sa grckanie nespája s nízkym príjmom materského mlieka, netreba ho riešiť, ide viac-menej o to, že je to nepraktické, predstavuje to problém s väčším množstvom špinavej bielizne, ale nie zdravotný problém bábätka. A rovnako, ak bábätko získava pri dojčení dostatočné množstvá mlieka, je pri dojčení spokojné, priberá a prospieva, nie je potrebné riešiť jeho vylučovanie stolice. Dobre priberajúce a prospievajúce dojčené deti môžu v tomto veku nekakať niekoľko dní a nepredstavuje to problém. Nie je potrebné bábätku pomáhať rektálnou rúrkou. Stolica výlučne dojčeného bábätka nie je formovaná. Sama píšete, že pri použití rektálnej rúrky bábätko kaká tekutú stolicu. Tekutá stolica nie je zápcha. Nie je problém ju vytlačiť. Používanie rektálnej rúrky prináša so sebou riziko návyku, kedy bábätko nie je schopné samo vylučovať stolicu bez podnetu (rúrky). Neodporúčame vám ju teda používať ďalej. Vyhodnoťte v prvom rade s laktačnou poradkyňou to, ako bábätko pije pri dojčení a ako sa správa pri dojčení. Ak tu bude čo zlepšiť, je možné, že grckanie a kakanie, aké popisujete, súvisí s nedostatočným príjmom materského mlieka.

Je nepravdepodobné, že by správanie vášho bábätka súviselo s tým, čo jete alebo pijete, hoci sa toto často ženám hovorí. Napríklad spomínate neperlivú vodu, ale z hľadiska toho, ako funguje dojčenie, nedáva zmysel, prečo by bublinky z nápoja matky mali spôsobovať akékoľvek problémy u matky. Materské mlieko sa tvorí z krvi. V krvi nemôžete mať bublinky z toho, čo vypijete. Aj sama vidíte, že hoci držíte diétu a vyhýbate sa rôznym jedlám či nápojom, situácia sa nezmenila. Preto sa z tohto pohľadu môžete bez obáv vrátiť k strave, na ktorú ste zvyknutá.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Grcanie, vracanie, stolica