Menstruacia

Lenka    05.11.2020, 16:39

Dobrý deň chcem sa opýtať, ešte mam obdobie šestonedelia a pravdepodobne som dostala menštruáciu lebo krvacam už asi 3 ci 4 deň. Mala mi poriadne nespi cez deň po pol hodine a večer nie a nie zaspať. Vkuse je prisata na prsníku a nestíha sa mi ani tvoriť mliečko keďže takto malo spi. Kojím ju od začiatku bude mať 6 týždňov. Môže mať vplyv to ze som dostala menštruáciu? Ďakujem za skorú odpoved

Milá Lenka,

z hľadiska dojčenia sa môže niekedy stať, že ženy dostanú menštruáciu alebo medzimenštruačné krvácanie takto skoro po pôrode aj samy od seba a s dojčením to nesúvisí. Takáto situácia vtedy dojčenie nijako neovplyvňuje. Prostredníctvom internetu nie je možné vyhodnotiť, či toto je váš prípad. Omnoho častejšie sa deje to, že takéto krvácanie sprevádza nespokojnosť bábätka pri prsníku, správanie, aké popisujú ženy v úvode tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Ak by bolo tak, že by krvácanie, ktoré pozorujete, by bolo výsledkom zníženia tvorby mlieka a preto riešením tejto situácie by malo byť zlepšenie dojčenia.

Aby ste zistili, či ide o krvácanie, ktoré potenciálne súvisí so zníženým príjmom materského mlieka, odporúčame vám stretnúť sa s laktačnou poradkyňou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. V prípade, že by bolo potrebné zlepšiť dojčenie a zvýšiť príjem materského mlieka, môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Preto v prípade, že by bolo potrebné zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka, by bolo dôležité spoločne s laktačnou poradkyňou urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať.

Úpravou prisatia, polohy bábätka a stláčaním prsníka pomôžete bábätku získať čo najviac mlieka z prsníka. Materské mlieko sa tvorí počas dojčenia Nemusíte čakať, kým sa mlieko dotvorí, nemusíte naťahovať intervaly medzi dojčeniami, aby bábätko získalo viac mlieka. Úprava prisatia, polohy a stláčanie prsníka mu pomôžu získať všetko dostupné mlieko. Spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnotíte, či po týchto úpravách bábätko získava dostatok mlieka. Ak by bábätko napriek tomu potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

Porozprávajte sa s poradkyňou o súvislostiach medzi spánkom a dojčením. Bábätká v tomto veku potrebujú často krátke spánky. Polhodinové spánky počas dňa môžu byť úplne normálne. Je však kľúčové začať uspávať bábätko dostatočne skoro. Pri 6-týždňovom bábätku sa prakticky takmer celé obdobie bdelosti po zobudení zo spánku spája s dojčením. Kým bábätko nadojčíte, prebalíte a znova nadojčíte, môžete ho už postupne začať uspávať. Spojte dojčenie s pohybom (chôdzou, pohupovaním sa na fitlopte, nosením v šatke alebo nosiči), pomôžte bábätku monotónnym uspávaním, aby zaspalo. Udržte bábätko v spánku tým, že ho po zaspatí nepoložíte, ak sa začne precitať, ponúknite mu znova prsník a nechajte ho vyspať sa tak dlho, ako to potrebuje. Týmto dokážete zmierniť nespokojnosť večer. Situácie, kedy večer bábätká nedokážu zaspať, súvisia s ich preťaženosťou týkajúcou sa spánkov počas dňa. Je dôležité bábätko uspávať a udržať v spánku. Bábätko v tomto veku totiž nemusí zaspať včas, ak nezískava dostatočné podnety na zaspatie, či dokonca zažíva podnety, ktoré ho udržiavajú v bdelosti. Porozprávajte sa o tejto téme s laktačnou poradkyňou, aby ste bábätku čo najlepšie mohli pomôcť so spánkom.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok