Spánek u prsa

Denisa    03.12.2020, 22:45

Dobrý den, píšu si o radu ohledně nočního nonstop kojení. Dcera 6měsíců, plně kojená. Jde o to, že naše malá poslední měsíc a pár dní, chce spát pouze u prsa - celou noc. Naše mudr radí nechat malou vybrečet, ale to je proti mému přesvědčení. Jenže zároveň nevím, co s tím. Před cca měsícem jsme byli zvyklí, že jsme ji uspali v postýlce (nebyl s tím problém). Spala cca 3-4 hodiny v kuse. Poté jsem jí nakojila v posteli a už spala u nás a budila se cca po dvou hodinách na mlíčko. Jenže právě před měsícem, jsme se přestěhovali. Maličká začala vyžadovat usínání u kojení. To mi vůbec nevadí, jenže další den nastal ten hlavní zlom, že jakmile prso vyndám, probudí se a pláče, dokud prso nevrátím. Takto je to celou noc. Dokonce jsem zkusila i dudlíček - ani ten nezabírá. Chápala jsem, že je to pro ní změna, že je v novém prostoru, potřebuje nějakou jistotu - prso... jelikož kojím v leže, dá se poměrně zvládnout (spát), ale jednoduché to vážně není... Jde mi ale spíš, než o můj spánek o to, že se maličká pak v noci vždy poblinká (doopravdy hodně) a já bych ji nerada učila přejídání až do poblinkání a “zadělávala” ji např. na obezitu???... Otázka zní: Vydržet? Změnit to? Jak? :-) Děkuji Denisa

Milá Deniso,

je pravdepodobné, že zmena súvisí so zmenou vo vašom živote a pôjde len o prechodné obdobie. Chápeme, že vás znepokojuje grckanie bábätka. Nemusíte sa obávať, že sa prejedá. Mlieko sa trávi veľmi veľmi rýchlo, navyše vôbec nevadí, ak pije mliečko kedykoľvek. Časté pitie nemôže ublížiť, ani zaťažiť bruško, bábätká sú z tehotenstva zvyknuté na konštantný prísun živín a čím častejšie sa dojčia, tým je to pre ne lepšie. Nemôžu sa prejesť. Toto grckanie nie je to isté, ako keď dospelý človek vracia, lebo sa prejedol. Mnohé deti po dojčení grckajú. Bez ohľadu na to, či mliečko, ktoré bábätko grcká, je natrávené alebo riedke, alebo či ide o grckanie oblúkom - samotné grckanie, ak nie je sprevádzané ničím iným a bábätko je zdravé a zároveň prospieva, nie je niečím, čo treba riešiť, aj napriek tomu, že to pravdepodobne rodičov znepokojuje. Ak sa aj stane, že materské mliečko tečie aj z nošteka (často napr. pri dojčení poležiačky), nie je to problém. Je to spôsobené tým, že ústočká a nos bábätka sú prepojené, ale materské mlieko vzhľadom na svoje vynikajúce vlastnosti pri prechode sliznicou nosa, nespôsobuje bábätku žiaden problém, skôr naopak, môže odstraňovať baktérie a vírusy a napomáha imunitu bábätka vystielaním slizníc počas grckania.

Netreba teda robiť špeciálne opatrenia, netreba robiť odstupy medzi dojčeniami ani dojčenie obmedzovať - takéto opatrenia by mohli naopak viesť k potenciálnym problémom s dojčením. Mnohé deti sa po grckaní chcú dojčiť a je to tak úplne v poriadku. Dojčenie ich totiž upokojí, ak im je niečo nepríjemné, dojčenie im pomôže, aby sa začali cítiť lepšie. Samotné satie na prsníku bábätkám pomáha prekonávať bolesť, nespokojnosť a podobne. Počas dojčenia bábätká grckajú len veľmi málokedy, a ak sú na prsníku často, umožňuje im to piť menšie množstvá mlieka častejšie, čo je pre ne i z hľadiska grckania dobré.

Rovnako nemusíte mať obavy z hľadiska obezity. Ak výlučne dojčené bábätko rýchlo priberá, je to normálne a dobré. Pokiaľ zdravé dojčené deti pijú výlučne materské mlieko z prsníka, tak potom je ich priberanie vždy v poriadku a nie je dôvod hovoriť o tom, že priberajú nadmerne. Dojčenie nijako neobmedzujte. Pokračujte v dojčení podľa potrieb dieťaťa kedykoľvek a nemusíte sledovať počet dojčení. Dojčenie je podľa štúdií práve tou najlepšou formou prevencie obezity v neskoršom veku. Intervaly medzi dojčením si určuje bábätko samo, môžu byť odlišné každý deň, v tomto sa staršie dieťatko nemusí nijako líšiť od mladšieho.

Naďalej teda využívajte dojčenie na jednoduché utíšenie bábätka v noci, aj počas dňa. Nemusíte rozmýšľať, či už je vhodný čas znova ponúknuť prsník. A toto nie je situácia, ktorej riešenie by prinášalo odstavenie bábätka, či ukončenie nočného dojčenia. V minulosti boli populárne rôzne metódy sľubujúce nácvik „zdravého“ spánku pre bábätko. Všetky tieto metódy majú jednu spoločnú vlastnosť v tom, že matky presviedčajú, že plač dieťaťa nevadí, že to, čo matky pri plači dieťaťa cítia, nie je relevantné, že je v poriadku, ak pri plači dieťaťa začne plakať aj žena samotná, že plač je vlastne potrebou dieťaťa a že "účel svätí prostriedky" - že teda "účel" (t. j. spiace dieťa) je to podstatné, a nie spôsob, akým sa takémuto spánku dospeje. Plač sa pri týchto prístupoch teda považuje za legitímny prostriedok dosiahnutia cieľa. Bábätko, ktoré celú noc spí, sa potom prezentuje ako "dôkaz", že je všetko v poriadku, že sa nič nestalo. Banalizovanie plaču postupne prešlo do vysvetlení, ako napríklad "bábätko si potrebuje trénovať pľúcka". Spolu s tým sa matky dozvedeli, že "nemajú skákať pri každom zaplakaní". Plač bol vnímaný ako spôsob, akým bábätká manipulujú s dospelými a úlohou dospelých je takémuto plaču "odolať" a "nepodľahnúť".

Svet sa zmenil. Postupne to vyzeralo, že matky začínali opäť vnímať svoje pocity a inštinkty, ktoré im hovorili, že plačúce bábätko je potrebné snažiť sa utíšiť a že nie je dobré nechať ho zámerne plakať bez toho, aby sa človek pokúsil urobiť niečo pre to, aby plakať prestalo. Plač detí začal byť dobre preskúmaný, negatívne fyzické reakcie a chemické zmeny v organizme plačúceho dieťaťa začali byť s pokrokom vedy zjavné.

Má zmysel hľadať vysvetlenia o spánku bábätiek, ktoré ponúkame napríklad v tomto podrobnom článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Odporúčame vám článok si prečítať aj preto, že okrem vysvetlení, ktoré vás podporia a povzbudia, okrem iného aj v tom, že takéto správanie bábätka je len prechodné a nebude to takto večne, článok ponúka aj tipy a návody, ako si momentálnu situáciu zjednodušiť. A tiež uistenie, že to, čo momentálne robíte, je obrovská investícia do zdravého spánku vášho bábätka, do vášho vzájomného vzťahu a zdravia. Má zmysel vydržať. Ponúkame vám tiež podporu a povzbudenie na podporných skupinách dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Spánek u prsa