Ockovanie proti covid-19 a kojenie

Diana    30.12.2020, 09:33

Dobry den, prosim Vas, je mozne sa dat ockovat proti ochoreniu COVID-19, ak matka koji? Myslim vakcinu od Pfizeru alebo moderna. Dakujem.

Milá Diana,

to, že vakcínu na COVID-19 výrobca na dojčiacich ženách netestoval, neznamená, že ju dojčiace ženy nemohli dostať. Odložme teraz diskusiu, či s očkovaním proti novému koronavírusu súhlasíte alebo nie a či sa vy osobne chcete alebo nechcete dať očkovať. Namiesto toho si predstavte lekárku alebo sestričku, ktorá dojčí svoje dieťa a zároveň sa každodenne stará o pacientov nakazených koronavírusom alebo sa s nimi môže stretnúť pri práci v nemocnici alebo v ambulancii. A rozhodla sa, že sa chce dať zaočkovať. A vtedy sa dozvie, že sa nemôže dať zaočkovať. Očkovanie je jej teda odopreté napriek tomu, že je v prvej línii a má naň nárok. A jediným dôvodom je to, s čím sa dojčiace ženy stretávajú často, keď potrebujú liečbu: „Nemáme dáta.“ „Nevieme, čo sa môže stať.“ 

Dojčiace ženy sa vakcínou už začali očkovať - napríklad ženy, ktoré pracujú v rizikových povolaniach. Zaočkované boli lekárky či iné zdravotníčky, ktoré dojčia a ktoré každodenne podstupujú vysoké riziko, že sa môžu ochorením COVID-19 nakaziť. Farmakológ Thomas Hale z USA k tejto otázke vydal stanovisko, v ktorom uvádza, že dojčiace ženy môžu byť vakcínou proti COVID-19 zaočkované. Rovnako to detailne analyzoval článok v The New York Times. To, že sú skupiny ako dojčiace či tehotné ženy vylúčené z testovania liekov či vakcín, neznamená, že ich nemôžu využívať.

Prečítajte si podrobné stanovisko k očkovaniu proti koronavírusu počas dojčenia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ockovanie proti covid-19 a kojenie