Extremne kratke spanky

Jaroslava    08.01.2021, 12:17

Dobry den, moj syn ma 10tyzdnov,plne dojceny na poziadanie, bez dudlika a bez zavinovania na spanie a ma aktualne 6kg. Zo zaciatku nespaval vela a vzdy len na mne(aj den aj noc). Aktualne uz cez den spi max 45minut vkuse a potom sa snazim dokojit aby este zaspal. Cez den spi iba na mojej hrudi. Snazim sa reagovat na jeho zivania a podla toho ho dat spat. Hore vydrzi max hodinu. Aj v noci spi hodinu a max dve potom nakojim a spi dalej. Nie je mozne ze mam malo mlieka a preto sa tak casto budi? Viem ze sa tvori podla potreby. Predsa len 6kil je dost. Postupne som zacala kojit v noci po leziacky ale zacal mat ovela viac prdikov a o 3-4nadranom sa zobudi a kope nozixkami a rucickami a prdi si pri tom asi do 7 rana. Kojim ho podla vasho videa a nedavam ho odgrgnut lebo by som ho uz potom nevedela len tak polozit na postel. Mam pocit ze spi, aj sa snazim mu ponuknut prsnik ale vacsinou nechce. Je mozne ze je to preto ze nerozozna este den a noc? A mam len vydrzat? Som uz naozaj velmi nevyspata a mam pocit ze je to preto ze nerozoznavam jeho potreby a preto nespi dlhsie :( precitala som vsetky vase clanky a kopu diskusii, pozerala spankove poradenstva ale naozaj si neviem rady.

Milá Jaroslava,

predstavy o tom, ako má vyzerať spánok bábätiek, v našej spoločnosti formovali skúsenosti s kŕmením detí umelým mliekom a nútením detí spať mimo kontaktu s matkou. Aj preto vám mnohí ľudia z vášho okolia pravdepodobne budú hovoriť, že takýto spánok bábätka nie je normálny, ale v skutočnosti bábätká v tomto veku spávajú takto. Časté a krátke spánkové cykly sú kľúčové pre správny rozvoj mozgu bábätka a pre jeho rast. Pozrite si podrobné vysvetlenie v tomto odkaze:

https://www.facebook.com/watch/?v=1668188279920661

od popredného neurovedca dr. Nilsa Bergmana, ktorá vás iste podporí a povzbudí v tom, čo robíte.

Je pomerne typické, že obdobie bdelosti u bábätka trvá v tomto veku približne hodinu počas dňa, potom už je znova potrebné ich začať uspávať. Je typické, že spánok, ktorý potom nasleduje, je krátky, väčšina žien hovorí o pol hodinových spánkoch. Rovnako je typické, že mnohé deti v tomto veku nedokážu spať bez kontaktu s matkou, ako sa v odkaze dozviete, pre reguláciu spánkových cyklov je kľúčová vôňa matky. Vzhľadom na to, že ich telesné funkcie ešte nie sú naplno regulované samostatné, pretože v evolučnej histórii ľudského druhu bábätká v tomto veku vždy trávili celý deň a noc v kontakte s dospelým človekom a ich telíčko sa až z 80 % spolieha na reguláciu srdcovej činnosti, dýchania, telesnej teploty a ďalších funkcií, je pochopiteľné, že bábätko chce spať v kontakte s vami. Čokoľvek iné je totiž preňho rizikové (aj preto sú dojčenie a spoločné spanie faktormi prevencie syndrómu náhleho úmrtia).

Je pochopiteľné, že starostlivosť o malé bábätko je náročná. Pri denných spánkoch vám preto pomôže vytvoriť si podmienky, pri ktorých by ste mohli v prípade potreby spať spolu s bábätkom alebo ak je potrebné, aby ste sa venovali svojim povinnostiam či záľubám, aby ste dokázali počas spánku bábätka mať voľné ruky. V tomto vám významne môže pomôcť napríklad nosiť bábätko takto v šatke:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J

Pri nočnom spánku vám pomôže spoločné spanie s dieťatkom, ísť spať večer spoločne s ním. Je typické, že nadránom sa bábätká začnú častejšie precitať a ich spánok je čoraz viac prerušovaný, až sa ráno zobudia úplne. Ďalšie tipy, ako si zjednodušiť nočnú starostlivosť o bábätko nájdete tu:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Samotný fakt, že bábätko spí tak, ako ste popísali, nie je teda dôvodom na obavy, či bábätko získava dostatok mlieka. Ak dostatočne priberá, je o dôvod naviac myslieť si, že je všetko v poriadku. Prostredníctvom internetu však úplne jednoznačne nie je možné posúdiť, ako vyzerá pitie bábätka pri dojčení. Ak by ste mali záujem toto vyhodnotiť, môžete porovnať dojčenie svojho bábätka s týmito videami:

https://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

alebo sa stretnúť s laktačnou poradkyňou osobne:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Extremne kratke spanky