Problémy so spánkom

Paulína    26.01.2021, 12:33

Dobrý deň, mám 4 mesačného synčeka, ktorého plne kojím. Posledné cca dva týždne však spí v noci veľni zle. Budí sa každú hodinku kedy sa začne mrviť v postielke a neskôr aj plakať. Musím ho zakaždým priložiť k prsníku, on si trochu cucne, podudle bradavku a spí ďalej. V poslednej dobe bšak nie dlhsie ako hodinku. Skúšala som aj uspávanie inak ako na prsínku, no aj tak sa budil každú hodinu. Vedeli by ste mi prosím poradiť, čo robím zle keď sa mi tak často budí? Okrem toho som zistila, že keď si ho preložím ku nám do postele tak spí o trochu lepšie, zobudí sa približne každé 2 hodiny. Nechcem ho však naučiť spávať iba s nami v posteli. Na druhej strane sa však potrebujem aspoň trochu vyspať a toto je jediná možnosť ako si pomôcť. Čo by ste mi prosím poradili? Môže sa stať že už takýto maličký sa odnaučí od spania vo svojej posieľke? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Milá Paulína,

v tomto veku bábätka sa začína prudký rozvoj mozgu a táto skutočnosť spôsobuje, že spánok bábätiek sa mení, dôvodom tejto zmeny nie je to, že sa bábätko odnaúča od spania v postieľke, alebo že chce s vami manipulovať. Vaše bábätko sa správa normálne a tieto zmeny sú znakom toho, že sa normálne vyvíja. Ako ste sama zistili, táto situácia nesúvisí s dojčením, pretože bábätko sa budí, aj ak ho uspávate iným spôsobom.

Pretože podobné skúsenosti má veľká väčšina matiek s deťmi okolo pol roka veku, pripravili sme podrobný článok s vysvetleniami, tipmi, ako si nočnú starostlivosť o bábätko zjednodušiť a tiež skúsenosťami iných žien, ktoré vás iste podporia v povzbudia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

V článku si prečítate aj vysvetlenie, prečo spoločné spanie môže túto situáciu významne zjednodušiť. Ľudia sa často boja spoločného spania, pretože sa obávajú, že to nie je bezpečné. Prečítajte si tiež článok o zásadách bezpečného spoločného spania:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/spolocne-spanie

Ak máte obavy zo spoločného spania z hľadiska výchovného, odporúčame vám prečítať si a vypočuť si informácie z týchto našich materiálov:

https://www.mamila.sk/post/novy-online-kurz-ako-vychovavat-nielen-dojcene-deti-9070/

ktoré vám poskytnú iný pohľad na túto oblasť. Spoločné spanie vám dokáže významne pomôcť pokračovať v starostlivosti o vaše bábätko, pretože dojčenie a spoločné spanie boli vždy v minulosti biologickou normou starostlivosti o dieťa a môže byť omnoho náročnejšie túto starostlivosť zabezpečiť pri oddelenom spaní.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Problémy so spánkom