Roční dítě a UM

Barbora    11.02.2021, 18:07

Dobrý den, dcera měla před pár týdny 1 rok a já jsem ji přestala kojit. Ani mě nenapadlo zavádět místo kojení UM, protože dcera dobře jí a denně sní 150g bílého jogurtu a 1 dávku (50g) mléčné kaše. Paní doktora mi ale na roční kontrole řekla, že to je málo mléčné dávky, že roční dítě potřebuje víc. Že mám tedy zavést alespoň 1x denně UM. Chci se proto zeptat, jestli je to opravdu nutné? Zkusila jsem Hipp Batolecí mléko a dceři po pár dnech naskočila nepěkná vyrážka. Jakmile jsem vysadila, vyrážka zmizela.

Milá Barbora,

Svetová zdravotnícka organizácie uvádza, že umelé mlieko by nemali dostávať ani úplne nedojčené bábätká už od 6 mesiaca za predpokladu, že sú ochotné konzumovať dostatočne pestrú a vyváženú stravu:

https://www.mamila.sk/sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/

WHO ďalej uvádza, že „súčasné zloženie pokračovacích umelých mliek vedie k zvýšenému príjmu bielkovín a zníženému príjmu esenciálnych mastných kyselín, železa, zinku a vitamínov skupiny B v porovnaní s odporúčaniami Svetovej zdravotníckej organizácie pre primeraný rast a vývin dojčiat a detí.“

Žiadne mlieko (či už umelé, kravské, iné živočíšne alebo rastlinné) by po 6 mesiaci nemalo dieťa dostávať v množstvách, ktorými by sa nahrádzalo to množstvo mlieka, ktoré bežne skonzumuje dojčené dieťa. Z tohto pohľadu je kľúčové, že vaše bábätko dostáva určité množstvo mlieka, ale zvyšok jeho jedálnička tvorí pestrá a čerstvá strava.

Navyše v roku je ešte možné, aby sa bábätko vrátilo k dojčeniu, ak by ste mali záujem, v tomto vám môže pomôcť niektorá z našich laktačných poradkýň:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Návrat k dojčeniu by pre bábätko okrem iných faktorov aj z výživového hľadiska na vás kládlo menšiu záťaž so snahou o čo najpestrejšiu a vyváženú stravu, pretože z materského mlieka by bábätko získavalo v tomto čase takmer všetky výživové látky spolu s 1200 látkami, z ktorých mnohé sa nenachádzajú v žiadnom inom zdroji potravy. Mnohé ženy prestanú dojčiť preto, že im povedia, že musia prestať dojčiť, napríklad potrebujú nejakú liečbu. O týchto dôvodoch sa tiež môžete poradiť s laktačnou poradkyňou, prípadne nám napísať na dojcenie@mamila.sk, pretože mnohé ženy sa dozvedia túto informáciu v situácii, kedy je v skutočnosti možné riešiť potreby matky a súčasne pokračovať v dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Roční dítě a UM