Dojčenie

Eva    19.02.2021, 11:50

Dobrý deň Mám male 3 týždňové babo, snažím sa ho dojčiť vždy keď si pýta, niekedy vydrží na prsníku aj 10 min-15min. a niekedy 5 min alebo sa strašne nervuje a aj keď si stlačim a mlieko mi ide ... vždy mu potom dáme buď umele mlieko z fľaše, čo si o tom myslite prečo mi odmieta prsník? Aj keď mám mlieko?

Milá Eva,

v tejto situácii je kľúčové vyhodnotiť, ako vyzerá pitie bábätka na prsníku, pretože, ak bábätku ponúkate fľašu, pravdepodobne sa obávate, či jeho nespokojnosť nesúvisí s tým, že by pri dojčení získalo málo mlieka. Na otázku, či bábätko pri dojčení získava dostatok mlieka, najspoľahlivejšie odpovedá pozorovanie dojčenia, sledovanie pitia bábätka. Odporúčame vám preto stretnúť sa spoločne s laktačnou poradkyňou osobne alebo online:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Ak by sa ukázalo, že bábätko sa takto správa skutočne v reakcii na tok mlieka a potrebovalo by získavať viac mlieka, potom dobrou správou je, že toto sa dá zlepšiť aj bez použitia fľaše a je možné zvýšiť príjem materského mlieka priamo z prsníka. Dokrmovanie umelým mliekom by malo byť krokom, ktorý sa využije až po tom, čo sa urobili všetky kroky pre to, aby bábätko začalo získavať viac mlieka z prsníka. O týchto krokoch sa v našej spoločnosti veľa nevie a existuje predstava, že ak bábätko pije málo z prsníka, ostáva už len fľaša a umelé mlieko. Nie je to tak. Preto spoločne s laktačnou poradkyňou by bolo v takom prípade potrebné urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka, úpravou prisatia dokážete bábätku pomôcť získavať významne viac mlieka. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí.

Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Tento jednoduchý krok dokáže zásadne zvýšiť príjem mlieka pri dojčení.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.

V 3 týždňoch sa doba bdenia bábätka v podstate takmer celá spája s dojčením. Jeden z možných dôvodov, pre ktoré sú niektoré bábätká nespokojné a plačú pri dojčení, môžu byť dôvody súvisiace so spánkom, s tým, že bábätko potrebuje pomôcť so zaspatím a udržaním sa v spánku. Preto jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. 3-týždňové bábätko dokáže byť po prebudení hore len krátku dobu – pol hodinu, trištvrte hodinu, potom by už malo znova spinkať. Takže je dôležité bábätko buď nechať zaspať pri dojčení, alebo ak pustí prsník, nečakať a začať ho uspávať – hojdaním na rukách alebo v nosiči či šatke (a budete mať tak voľné ruky pre svoje povinnosti či potreby), pohupovaním sa na fitlopte, chôdzou v náručí, prípadne mu môžete pri nosení znova ponúknuť prsník a spojiť nosenie s dojčením, aby ste bábätko uspali. Dôležité je po zaspatí pomáhať bábätku udržať sa v spánku, mnohé bábätká sa zobudia, ak sa položia po zaspatí do postieľky. Oblasť spánku prejdite spoločne s laktačnou poradkyňou, pretože ľudia často posudzujú správanie dojčených bábätiek na základe skúseností s nedojčenými deťmi a toto nie je tá istá situácia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok