Kojenie s klobucikom

Mária    26.03.2021, 22:20

Dcérka má tri týždne. Len ju kojim, nedokrmujem. Mám však ploché bradavky a malá sa mi k nin nevie prisať, tak kojim cez klobucik. Problém je v tom, že počas dňa, chce byť v kuse prisata, veľmi málo spinka. Ale tim, že kojim cez klobucik, nemôžem ju dať do nosiča, nech si ťahá koľko chce a ja by som mohla robiť niečo iné... Mám doma ešte aj dva a pol ročnú dcérku, ktorej sa musím, chcem venovať... je možné, že nemám dosť mlieka a malá sa dostatočne nenaje? Čo by som mala urobiť?

Milá Mária,

dlhé dojčenie môže byť dôsledkom toho, že bábätko sa kŕmi cez klobúčik. Našťastie táto situácia má riešenie, je možné začať bábätko prisávať a dojčiť aj bez použitia klobúčikov a to napriek tomu, že doteraz ste namiesto pomoci, ktorú by ste potrebovali, dostali len vysvetlenia, ktoré za vinné považujú nesprávne vaše bradavky. Ploché bradavky sú pritom jedna z normálnych možností, ako môžu bradavky vyzerať. Bábätká sa prisávajú na dvorec bradavky, nie na bradavku, takže aj ak máte "ploché" bradavky, toto nie je dôvod, pre ktorý sa bábätko neprisávalo na prsník. Omnoho pravdepodobnejšie je, že ak matke s plochými bradavkami v pôrodnici dokrmujú bábätko fľašou alebo bábätko dostane cumlík, potom má bábätko problém sa prisať k prsníku, pretože je zmätené. Má preto zmysel urobiť kroky pre to, aby ste nemuseli používať klobúčiky, ich používanie sa z dlhodobého hľadiska spája so znižovaním tvorby mlieka a bábätká môžu na tento fakt reagovať tým, že sa hnevajú na prsníku alebo pospávajú na prsníku a dojčia sa dlho (to, čo pozorujete).

Najviac zo všetkého by ste potrebovali pomoc zručnej poradkyne pri dojčení, ktorá by vám s prisatím pomohla. Poradkyňu si môžete vybrať z tohto zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby vám poskytla na mieru šité odporúčania a najmä konkrétnu pomoc a psychickú podporu. Bábätká sa učia dojčeniu dojčením. Satie na prsníku je ďaleko viac než len príjem materského mlieka. Klobúčiky sú v istom zmysle spôsob, ako z prsníka urobiť fľašu. Ich používania sa dá zbaviť.  Je možné, že teraz sa dočasne bábätko bez klobúčikov odmietne prisať, poradkyňa pri dojčení vám v takom prípade vie poradiť postupy, ktoré ho môžu na prsník postupne prilákať a ukáže vám ako medzičasom kŕmiť bábätko tak, aby sa dojčenie ohrozovalo čo najmenej. 

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/ 
Základom týchto postupov je intenzívny fyzický kontakt, ideálne koža na kožu a trpezlivé ponúkanie prsníka, pričom medzičasom sa pracuje na zvyšovaní tvorby mlieka a dieťatko sa kŕmi mimo prsníka 

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/ 
do času, kým sa na prsník nezačne prisávať.

c) Zvýšiť tvorbu mlieka tak, aby vaša tvorba mlieka pokrývala potrebu mlieka bábätka.
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Toto je kľúčový krok vo vašej súčasnej situácii. Akonáhle bábätko začne získavať viac mlieka, je pravdepodobné, že bude na prsníku spokojnejšie. Naďalej môže na prsníku tráviť veľa času, pretože dojčenie uspokojuje nielen výživovú funkciu, ale reguluje bábätku aj dýchanie, srdcovú činnosť, znižuje prežívanie bolesti a znižuje hladiny stresových hormónov. Avšak je pravdepodobné, že prevažnú časť toho času, ktorý teraz bábätko strávi na prsníku, nepije mlieko a toto je dôležité zmeniť.

Je dôležité, aby ste tieto kroky urobili spolu s laktačnou poradkyňou, ktorá by vám mala ukázať správne prisatie a vyhodnotiť pitie, príp. si pozrite videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:
http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Navyše k videám si prečítajte tento návod na to, ako sa bábätko prisáva:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/
Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa tiež skontroluje podjazykovú uzdičku bábätka, ktorá môže spôsobovať veľkú časť jeho neochoty prisať sa na prsník bez klobúčika.
A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka:
http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt, ktorý vedie k tomu, že sa bábätko začne zaujímať o pitie z prsníka. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s nim ľahnete do postele, alebo počas domácich prác, keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky. Majte takto bábätko v kontakte čo najviac. Kontakt koža na kožu zvyšuje tvorbu mlieka a pomáha bábätku zažívať pri prsníku príjemné pocity. Je pravdepodobnejšie, že sa prisaje, ak bude bábätko v polobdelom stave, v príjemnom kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojenie s klobucikom