Miminko se chce kojit pouze vleze

Eva    29.03.2021, 11:17

Dobry den, temer trimesicni miminko vylucne kojim, a to nejcasteji vleze na posteli v loznici. Tato poloha mi vyhovuje, ale problem je, ze miminko se uz temer nechce kojit v klasicke poloze (vsede) - casto se odstrkuje od prsa, vubec se neprisaje a zacne plakat. Vetsinou pomuze, kdyz jdeme kojeni dokoncit vleze na posteli. Vsede lze bez problemu kojit jen v noci, kdyz je miminko v polospanku, to s touto polohou nema problem. Miminko pribira dobre, nyni vazi 6,5 kg. Je pro me ale neprakticke, ze nemuzu kojit jinak nez vleze, protoze prakticky nemuzu kojit mimo domov. Muzete mi prosim poradit, jak miminko opet naucit na polohu vsede? Predem moc dekuji

Milá Eva,

mnohé bábätká nemajú radi zmeny a je možné, že bábätko, ktoré sa 3 mesiace dojčilo len poležiačky, môže odmietať inú polohu, napr. posediačky. V tejto situácii je dôležité trpezlivo skúšať a byť vynaliezavá. Využívajte chvíle, kedy je bábätko spokojné, prípadne polobdelé. Môžete skúsiť napr. v polohe poležiačky bábätko objať rukami tak, aby po zaspatí bábätka bolo možné ho pomaličky presunúť do inej polohy, môžete mu skúsiť pri precitaní ponúknuť prsník. Skúste ponúknuť bábätku prsník v šatke alebo nosiči, pri hojdaní sa na fitlopte, skúste mu ponúknuť prsník v kontakte koža na kožu, pri chôdzi. Skúšajte to v rôznych polohách – skúste vzpriamenú polohu, kedy bude bábätko sedieť na vašej nohe, skúste tzv. futbalovú loptu.

Situácia, ktorú opisujete, by si tiež vyžadovala osobnú konzultáciu s profesionálnou laktačnou poradkyňou, pretože, ak bábätko odmieta jednu polohu, môže ísť o zvyk, ale súčasne môže ísť o reakciu na tok mlieka, čo by bolo potrebné odlíšiť v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Poradkyňa by vás na osobnom poradenstve mala naučiť rozlíšiť, kedy bábätko pri dojčení pije a kedy saje bez pitia, aby ste tak vedeli porozumieť nespokojnosti bábätka pri dojčení v súvislosti s reakciou na tok mlieka. Pozrite si videá prisávania a pitia, z ktorých sa tiež môžete naučiť rozlíšiť satie bez pitia a výdatné pitie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Ak by sa ukázalo, že táto situácia súvisí aj s reakciou bábätka na tok mlieka, spoločne s laktačnou poradkyňou bude dôležité urobiť tieto kroky:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Miminko se chce kojit pouze vleze