Novorodenec stále spí počas kojenia

Michaela    16.04.2021, 15:05

Dobrý deň , Máme 17 dňového novorodenca, porod som mala sekciou a malého som si prvý krát priložila po 8 hodinách kedy sa hneď prisal. Približne druhý tretí deň už som "kojila". Keďže som sa o neho dostatočne v pôrodnici ešte nevedela postarať (problémy s pohybom kvôli bruchu), bol dokrmovany umelým mliekom z fľašky. V pôrodnici sme boli 5 dní, po príchode domov mal ešte trochu žltačku čiže mi bolo odporučené pediatričkou aby som ho na kŕmenie budila cez deň aj v noci na koľko sa malý vôbec sam nebudil ani po šiestich hodinách. Problém bol hlavne v priberaní - z pôrodnej váhy 4180g klesol na 3860g s akou sme aj odchádzali z pôrodnice a za prvý týždeň nám pribral iba 30g. Pediatrička mi preto odporučila aby som začala prikrmovať každé druhé "kŕmenie" aby nám niečo pribral a "nabral" síl na kojenie. Takto sme fungovali asi 3 dni. Zaobstarala som si odsávačku aby som mu nemusela dávať umelé mlieko a dávala mu svoje. Malý nám krásne pribral ale pri kojeni máme stále problém - vydrží sať max 7-8 minút a zaspí, za ten čas si niekedy stihne vytiahnuť 40-50ml z jedného prsníka a niekedy ledva 10-20ml ( začala som ho vážiť pred a po kojeni). Najhoršie na tom celom je že je to začarovaný kruh - začne sať po chvíli zaspí. Položím ho teda a do dvoch minút sa zobudí s plačom a vyžaduje prsník - znova si ho teda priložím znova pije chvíľu a znova zaspí a takto to trvá hodiny. Čo je ale najväčší problém, že pri opakovanom priložení už iba "pocuckáva" a nič nevypije. Za posledné dni kedy sa snažím naozaj dat mu prsníky vždy keď si povie nám opäť nepribral ani gram a už naozaj neviem ako to vyriešiť.

Milá Michaela,

bábätká v tomto veku skutočne môžu zaspať na prsníku predčasne, pred tým, než sa dostatočne výdatne nadojčia. Existuje však jednoduchý spôsob, ako bábätku pomôcť začať získavať pri dojčení dostatočný tok mlieka a  ako sa vyznať v tom, či bábätko na prsníku získava mlieko a či ho získava dostatok – sledovaním pitia bábätka priamo pri dojčení. Naučiť sa rozlíšiť pitie a výdatnosť pitia sa môžete napr. aj z týchto videí:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Ešte jednoduchšie je, ak vás naučí posúdiť výdatnosť dojčenia poradkyňa pri dojčení v osobnom kontakte:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc a významne pomôžu získavať bábätku viac mlieka z prsníka. Preto bude kľúčové urobiť spoločne s laktačnou poradkyňou tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka a pri správnom prisatí sa bradavky nepoškodzujú. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Ďalšou dôležitou technikou, ako pomôcť bábätku výdatne sa napiť pred tým, než zaspí pri spomalení toku mlieka je stláčanie prsníka. Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka pred tým, než na prsníku zaspí:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Vďaka stláčaniu prsníka pri správnom prisatí bábätka budete môcť prestať odsávať alebo odstriekavať materské mlieko, pretože bábätko takto získa všetko dostupné mlieko z prsníka. Ušetríte tak čas, ktorý teraz musíte venovať odsávaniu.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Je možné, že dočasne bude vaše bábätko potrebovať dokrmovanie a v takom prípade je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Laktačná pomôcka poskytne bábätku tok mlieka, vďaka ktorému nezaspí predčasne pred tým, než by získalo pri dojčení dostatok mlieka pre to, aby sa nasýtilo a začalo priberať.

3) V tejto situácii je kľúčové aj zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Novorodenec stále spí počas kojenia