Pokles tvorby mliečka

Ivana    14.07.2021, 11:10

Dobrý deň. Dieťatko má 7 týždňov. Nedokrmujem, nemáme cumeľ, dojčím na požiadanie. Dojčenie ma nikdy nebolelo, tak usudzujem, že sa prikladala správne. Ukážkovo priberala. Dojčím najčastejšie v ľahu na boku. Doteraz som mala krásnu tvorbu mliečka, no teda až nadprodukciu. Prsníky sa stále plnili, vždy keď som si ju priložila, prsník zo začiatku striekal sám, aj druhý sa aicky spustil. Niekoľkokrát denne mi začalo mlieko tiecť, používala som vložky. Zrazu pred 3 dňami som si všimla, že vložky ostali suché. Potom mi prsia zmäkli. Včera večer sa už malá nerváčila, mala som ich tak mäkké, že sa jej ani nedali uchytiť do ústočiek. Vyzerali byť prázdne. Mám strach, že prichádzam o mlieko. Ďakujem veľmi pekne za radu. Ivana

Milá Ivana,

kľúčové pre zodpovedanie vašej otázky je vyhodnotiť, čo sa za posledné dni, kedy hovoríte, že nastala zmena, udialo. Bábätká sa niekedy hnevajú na prsníku, napríklad preto, že potrebujú zaspať a nedarí sa im to. Ak by išlo o správanie, ktoré ste si začali všímať pravidelne, môže naznačovať reakciu na zníženie toku mlieka. Z vašej otázky sa však zdá, že nespokojnosť bábätka ste pozorovali len raz včera večer a znepokojuje vás toto správanie v súvislosti so zmenami, ktoré pozorujete ohľadom vytekania mlieka.

Pre vyhodnotenie toho, či naozaj súvisí toto správanie bábätka a zmeny, ktoré pozorujete, so znížením toku mlieka, vám odporúčame skontaktovať sa osobne s laktačnou poradkyňou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Ďalší postup by sa mal odvíjať od toho, čo ste spoločne vyhodnotili s poradkyňou pri pozorovaní dojčenia. Niekedy sa stáva, že ženy uvažujú o tom, či je tvorba mlieka dostatočná na základe rôznych príznakov, ktoré samy o sebe nemusia znamenať, že sa niečo s tvorbou mlieka deje. Napríklad často sa ženy v tomto veku bábätka znepokojujú preto, že prestávajú pociťovať naliatie prsníkov medzi dojčeniami, prípadne preto, že nie sú schopné odsať alebo odstriekať po dojčení mlieko, alebo ich bábätko býva nespokojné a uplakané, najmä večer.

Ale ak urobíme predpoklad, že bábätko dobre pije, prospieva a je spokojné, tak je pravdepodobne všetko v poriadku, a mäkké prsníky sú tým pádom tiež v poriadku - v takejto situácii dobrého pitia a prospievania sú totiž mäkké prsníky normálny a žiaduci jav. Preplnené prsia nie sú ideálom dobrého dojčenia, skôr naopak. Tvrdé prsia totiž znamenajú prílišné naliatie prsníkov, a to sa postupom času mení, takže matky, ktoré bez problémov dlhodobo dojčia, majú normálne mäkké prsníky.

Takisto odsávanie nemá výpovednú hodnotu o tom, čo bábätko reálne vypije z prsníka, bábätká môžu piť z prsníka lepšie ako dokážete odsávačkou odsať.

O príčinách plaču a nespokojnosti bábätka, ktoré nesúvisia s dojčením, si môžete prečítať v tomto článku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/

Okrem toho však je možné vylúčiť ani variantu, že skutočne je potrebné urobiť niečo preto, aby sa dojčenie zlepšilo. V takom prípade spolu s poradkyňou budete dôležité urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Niekedy je možné, aby ženy dojčenie nebolelo a napriek tomu prisatie bábätka nebolo správne. Neplatí, že nesprávne prisatie sa vždy prejavuje boelsťou bradaviek. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky správneho prisatia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko napr. potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka a pomáhate mu získavať viac mlieka so stláčaním prsníka, pomôže vám tiež, ak bylinkami a inými prostriedkami zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Pokles tvorby mliečka