Příliš častá stolice u 6.týdenního miminka

Veronika    15.07.2021, 12:20

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda je v pořádku, že 6. týdenní miminko, které je plně kojené už od narození denně i 4-5x kaká. Od druhého týdne dávám probiotika (možná zbytečně, nevím

Milá Veronika,

nie sme si istí, či vaša otázka nebola odoslaná predčasne, ak ste sa chceli spýtať ešte ďalšie detaily, napíšte nám, prosím, na dojcenie@mamila.sk.

Materské mlieko je prirodzená probiotická potravina. Na rozdiel od bežných probiotík z lekárne, v ktorých nájdete 1 – 2 alebo niekedy až 5 kmeňov probiotických baktérií, materské mlieko obsahuje viac ako 700 kmeňov rôznych baktérií. Bábätku nemusíte podávať probiotiká preventívne, pretože ich dostáva v každej kvapke materského mlieka.

Výlučne dojčené, dobre priberajúce a prospievajúce bábätko môže kakať často. Toto samo o sebe nepredstavuje žiaden problém, neznamená to žiadny problém s trávením. Konzistencia stolice výlučne dojčeného bábätka môže byť riedka, hustá, kašovitá. Ak je bábätko výlučne dojčené, nemala by byť formovaná. Tzv. „praženicová“ stolica nie je konečný cieľ dojčenia. Podstatné je, ako sa bábätko správa. Ak je spokojné, dobre priberá a dobre, výdatne sa dojčí, tak nie je potrebné robiť nič. Rovnako farba stolice nie je dôležitá, ak je bábätko spokojné a dostatočne priberá. Farbou stolice sa netreba zaoberať. Takže pokiaľ vaše bábätko dostatočne priberá a prospieva, netreba sa znepokojovať. Výdatnosť dojčenia môžete prekonzultovať osobne s laktačnou poradkyňou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Příliš častá stolice u 6.týdenního miminka