Menštruacia a dojčenie

Lucia    30.07.2021, 14:38

Dobrý deň. Mám skoro 11-mesačného synčeka, ktorého dojčím na požiadanie aj počas dňa aj v noci (posledné dni sa chce dojčiť každú chvíľku, nadojčí sa a hned s ide hrať a zachvíľočku pribehne a chce zas). Príkrmy moc nepapá. Minulý mesiac som dostala prvýkrát menštruaciu po pôrode. Pred porodom som mala 30DC a teraz 35DC a stale nič. Asi 5 dní pred pred predpokladaným začiatkom menštruacie som mala jednorazové špinenie počas 3 dní (1. deň večer tmavohnedy výtok, 2. deň ružovočervený okolo obeda, 3. deň ráno bledohnedý výtok) neviem či išlo o slabu menštruaciu alebo nie. Brucho ma pobolieva, sem tam ma pichne v podbrušku. Tehotenský test som si robila dnes a negatívny. Môže za nepravidelnosti cyklu dojčenie? Ďakujem.

Milá Lucia,

to, čo popisujete, môže byť úplne normálne. Bez ohľadu na to, či dojčíte, prvé tri menštruačné cykly bývajú pri väčšine žien spojené s rôznymi nepravidelnosťami. Rovnako nie je neobvyklé, aby ste krvácali a potom sa ďalšie krvácanie vyskytlo až neskôr, prípadne sa vyskytlo slabé krvácanie ako medzimenštruačné špinenie. Toto pozorujú ženy po pôrode pomerne typicky a to bez ohľadu na to, či dojčia alebo nedojčia. Navyše jediný hormón, ktorý by z hľadiska dojčenia mohol menštruačný cyklus ovplyvňovať, je prolaktín. A štúdie ukazujú, že 11 mesiacov po pôrode je už hladina prolaktínu rovnaká či ženy v tomto čase po pôrode dojčia alebo nedojčia, preto mnohé z nich dostávajú naspäť menštruačný cyklus, čo sa stalo aj u vás. Menštruačný cyklus ste dostali preto, že dojčenie už cyklus nijako neovplyvňuje. To, čo menštruačný cyklus v tomto čase dokáže ovplyvniť zo všetkého najviac, je stres a starostlivosť o maličké bábätko takéto situácie prináša pomerne často. Napríklad, ak je dieťatko choré, starostlivosť oň je náročnejšia a táto záťaž môže ovplyvniť aj menštruačný cyklus. Často sa v takej situácii povie, že za to mohlo dojčenie, pretože choré dieťa sa typicky dojčí veľmi často, ale v skutočnosti nejde o dojčenie ako také, ale o to, že starostlivosť o dieťatko je náročnejšia a starostlivosť sa prejavuje aj dojčením. Dojčenie práveže starostlivosť o dieťatko zjednodušuje a napríklad starať sa o choré dieťa bez možnosti napĺňania jeho potrieb dojčením, je omnoho ťažšie (a to znamená viac stresu a vplyvu na menštruačný cyklus).

Pokračujte teda v dojčení tak, ako to vaše dieťatko potrebuje, je normálne, že sa chce v tomto veku dojčiť často a pokiaľ priberá, je v poriadku, že jedlo len ochutnáva. Dajte mu možnosť jesť vaše rodinné jedlá, napodobňovať vás pri jedení a medzičasom udržiavajte dojčenie na rovnakej úrovni, aby sa zabezpečilo, že dieťatko bude priberať.

Ak by sa vaše cykly nestali v priebehu nasledujúcich mesiacov pravidelnými, znova nám napíšte, ako aktuálne vyzerá vaša situácia. Medzičasom nie je jednoduché odhadnúť, čo budete zažívať, cykly môžu byť pre vás neobvykle dlhé, alebo spojené s krvácaním medzi menštruáciami. Ak riešite otázku predchádzaniu tehotenstvu a tomu, aby ste sa napriek tomu vyznali v tom, ktoré dni sú potenciálne plodné, počas tohto obdobia vám významne môže pomôcť orientovať sa vo svojej plodnosti pomocou tejto metódy: www.plodar.sk.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Menštruacia a dojčenie