Jak naučit dítě vytvořit podtlak?

Iva    24.08.2021, 13:51

Dobrý večer. Jdu si pro radu, jestli nevíte, jak řešit před návštěvou LP. Dcera (6 týdnů)se začala před asi týdnem hůř přisávat - málo otvírá pusinku, takže dlouho trvá vychytat moment, kdy jí přisát a i když se jí snažím správně polohovat (záklon hlavy, volný nos, brada v prsu) a přisát ve správnou chvíli, tak chvíli pije dobře a vzápětí se opět ozve mlaskání a neudrží podtlak, takže jí prso můžu klidně vytáhnout. Nedrží jen bradavku, takže mě prsa nebolí, ale nemá tam ten podtlak, takže nasává hodně vzduchu a pak dlouho odříhává a bolí jí břicho a když vzduch vyjde, tak se chce kojit znova a tak dokola, takže moc nespí a kojení trvá dlouho. Jinak přibírá krásně, víc než průměr, takže si asi vytáhne mléka dost i docela rychle. Napadla mě kratší uzdička, ale to by asi méně přibírala a byl by to problém od začátku, nebo ne? Jazyk jinak srdíčkový nemá a přijde mi, že vyplazuje dostatečně. Vyzkoušely jsme i savčí polohu a stejný problém. Je to trochu lepší u pravého prsa, kde je trochu menší bradavka, takže jí stačí otevřít pusu napůl, ale i tam někdy mlaská. Ale někdy se jí to povede dobře, většinou když jsou prsa měkčí, vadí jí rychlý tok na začátku, to se úplně odtahuje a vypadává jí prso. Dá se s tím prosím něco dělat a případně co? Bojím se, aby se mi kvůli tomu nezačalo tvořit málo mléka, protože někdy se kvůli tomu odříhnutí musí po chvíli odpojit a už se třeba v polospánku znova nepřipojí, což zkracuje dobu kojení. A má cenu jí odpojovat a zkoušet znova připojit, nebo se tím naloká ještě víc vzduchu? Děkuji za odpověď. Doplním: nikdy jsme nedávali Um, nepoužívali lahvičky, dudlík ani nic jiného, co by mohlo techniku zkazit.

Milá Ivo,

v tejto situácii vám môže výrazne pomôcť osobná návšteva laktačnej poradkyne. Spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnotíte pitie bábätka a jeho správanie sa pri dojčení. Osobné zhodnotenie je dôležité preto, že prostredníctvom internetu nie je možné naisto posúdiť, čo presne sa deje, ale pri pozorovaní pitia a správania bábätka osobne toto možné je, preto vám môže významne pomôcť, že ste si už dohodli konzultáciu s laktačnou poradkyňou. Na základe vášho popisu sa zdá, že vaše bábätko reaguje na zníženie toku mlieka a v tejto situácii je v osobnom kontakte s laktačnou poradkyňou možné urobiť viaceré účinné kroky pre zlepšenie. Toto sa prejavuje tak, ako to popisujete, že bábätko sa prisaje a po určitej chvíli začne cmukať, mľaskať, púšťa sa prsníka, niektoré bábätká v tejto situácii plačú, potom sa znova prisávajú a zase po chvíli plačú. Takáto situácia sa paradoxne často stáva ženám, ktorých bábätká vynikajúco priberajú a ktoré majú od začiatku veľmi veľa mlieka. Dôvodom je, že s tým súvisí aj to, že bábätko je zvyknuté na rýchly tok mlieka a ak sa tento spomalí, tak bez ohľadu na ešte stále vysokú tvorbu mlieka, bábätko nemusí byť spokojné a reaguje tak, ako popisujú matky vo svojich skúsenostiach - rozplače sa, saje si pästičku, hnevá sa pri dojčení atď., a táto situácia má tendenciu zhoršovať sa niekedy až do úplného odmietania prsníka.

V tejto situácii bude s laktačnou poradkyňou kľúčové urobiť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete. Nie všetky stupne prirastenia jazýčka sa prejavia výrazným formovaním jazýčka do srdiečkového tvaru a je možné, aby bábätko vyplazovalo jazýček a pritom malo prirastenú uzdičku.

Správnym prisatím ovplyvníte to, ako bude bábätko schopné regulovať tok mlieka a tým znížite množstvo situácií, v ktorých bábätko mľaská a zdá sa, ako keby nebolo schopné udržať prisatie k prsníku.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

2) Pomôcť bábätku udržať sa na prsníku, keď tok mlieka začne klesať. Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

3) V prípade, že spoločne s laktačnou poradkyňou vyhodnotíte, že bábätko skutočne reaguje na zníženie toku mlieka, bude kľúčovým krokom zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

4) V takejto situácii je kľúčové zintenzívnenie fyzického kontaktu s bábätkom:

  • Buďte čo najviac s dieťaťom.
  • Noste dieťa v nosiči (šatka, nosič...).
  • Spite s ním spolu v posteli.
  • Umožnite mu kontakt koža na kožu.
  • Okúpte sa s ním.
  • Uspávajte ho v náručí (napríklad v nosiči), nie s cumlíkom alebo v kočíku.
  • Sústreďte sa viac na dieťa ako na domáce práce, prípadne iné okolnosti, ktoré vás odpútavajú od dieťaťa.
  • Vo vhodnej chvíli ponúknite dieťaťu prsník, ale nenúťte ho a neznechuťte mu dojčenie tým, že mu ho budete vnucovať. Môžete pritom experimentovať s rôznymi polohami a rôznymi situáciami, v ktorých prsník ponúknete – napríklad sa pokúste dieťa prisať počas chôdze, pri hojdaní na fitlopte atď.
  • Vyhnite sa tomu, aby ste zo snahy o dojčenie urobili boj a aby dieťa pri tom plakalo.
  • Na dojčenie sa snažte vystihnúť  vhodné okamihy, keď dieťa nie je pri plnom vedomí (zaspávanie, prebúdzanie, noc).
  • Pri pokusoch o dojčenie odstráňte rušivé elementy alebo podnety, o ktorých viete, že dieťa od dojčenia odvádzajú.

Prejdite všetky tieto kroky čo najskôr s laktačnou poradkyňou osobne, aby ste získali na mieru šité odporúčania a pomoc.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Jak naučit dítě vytvořit podtlak?