Potrebujú naozaj bábätká niečo hrýzť?

Anna    29.09.2021, 11:59

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na Váš názor na hryzatká, nie je to len iná forma cumlíka a tomu aj podobný marketing v zmysle "chladivé hryzatko na prvé zúbky, kt. určite každé dieťa potrebuje" a nehrozí teda aj rovnaké riziko ako pri cumlíkoch? A ako rozlíšiť, či dieťa potrebuje niečo hrýzť ozaj kvôli rastu zúbkov alebo kedy ide o prvé známky štrajku? Máme skúsenosť so štrajkom v 4m (máme aj laktačnú poradkyňu), a spätne rozmýšľam, či nebol spôsobený práve tou všeobecnou teóriu, že bábätká "potrebujú niečo hrýzť" a "už od 4m im môžu ísť zúbky" a tak som ho pre tlak okolia nechávala. Podľa tejto teórie teda budú stále niečo mať v puse kým nevyjde posledná stolička? Syn má 9m, momentálne, dúfam, že už naozaj, odznieva druhá vlna štrajku. Prvý zub mu vyšiel na 7m, doteraz nemá problém niečo hrýzť a cmúľať, nielen hryzatko, ale hocijakú hračku, oblečenie, jeho dečku, moju perinu, gauč, olizovať nábytok či podlahu, dokonca počas státia pri šporáku chutnal moje lýtko :D Hračky mu môžem zobrať, no niektorým situáciám neviem zabrániť. Pri takýchto jeho prejavoch mu núkam stále prsník, no väčšinou nechce a zvykne to robiť aj po kojení alebo normálne po jedle. Je to teda potreba, zúbky alebo štrajk? Vopred ďakujem za odpoveď!

Milá Anna,

hryzadlá nie sú povinnou súčasťou toho, čo by si ženy museli kúpiť, a v niektorých prípadoch naozaj môžu zhoršovať prisatie či pitie bábätka. A máte pravdu v tom, že niekedy sa príliš veľa správania bábätka zvaľuje na rast zubov, hoci v skutočnosti toto správanie znamená niečo iné a nie to, že bábätku práve rastú zuby, špeciálne nie v situácii, keď ešte má bábätko pár mesiacov do toho, než sa mu zúbok prereže. Kladenie si predmetov do úst, ich skúmanie ústami, rozvíjanie motorických funkcií pri podávaní si predmetov do úst, ich držaní, ich hryzkanie, cmúľanie je normálnou súčasťou vývoja bábätiek a všetky bábätká toto robia v určitej miere. To, čo je dôležité, je urobiť všetky kroky, ktoré podporujú to, aby dojčenie začalo hneď od pôrodu čo najlepšie a aby sa podporovalo, že bude pokračovať ďalej tak, ako má pokračovať. V tejto oblasti sa niekedy stanú kroky, v ktorých prevencia zlyhá a môže sa stať, že sa zníži tvorba mlieka, že bábätko začne na nižší tok mlieka reagovať nespokojnosťou, štrajkom. V prípade, že bábätko nie je na prsníku spokojné, nezažíva pri dojčení dostatok času satím bez pitia, je možné, že začne potrebu satia uspokojovať rôznym iným spôsobom a jedným z nich môže byť aj to, že začne cmúľať rôzne hračky, ktoré sa predávajú ako hryzadlá pre bábätká. V prípade, že bábätko reaguje na zníženie toku mlieka a správa sa nespokojne pri dojčení, je možné, že satie hryzadiel bude nielen o hre a skúmaní, ale aj o uspokojovaní potreby satia namiesto toho, aby si ju bábätko uspokojovalo dojčením. Môže byť náročné presmerovať bábätko na to, aby túto potrebu uspokojovalo dojčením a kroky, ako toto správanie zmeniť, spočívajú v tom, čo v spolupráci s laktačnou poradkyňou už robíte pre zlepšovanie dojčenia a v citlivom ponúkaní prsníka v časoch, kedy máte pocit, že bábätko saje rôzne predmety ako náhradu dojčenia.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Potrebujú naozaj bábätká niečo hrýzť?