Dokrmovani pri kojeni

Martina    11.10.2021, 09:12

Dobry den, rada bych se zeptala na nasledujici. Dcerka 4,5 mesice, dosud plne kojena priblizne kazde 2-3 hodiny. Na poslednim vazeni u pediatra byl ubytek na vaze oproti predeslemu vazeni 2 tydny zpet. Pediatricka chce, abychom zacali dokrmovat UM. Po kazdem kojeni ji mam nechat dopit UM. Dcerka ale po kojeni uz dal pit nechce. Zkouseli jsme dat UM pred kojenim, abychom zjistili, zda neni problem v lahvicce (mame Calmu od Medely) nebo zda ji nechutna zvolene mleko (Sunar). Pred kojenim UM pije. Je mozne, ze mam MM dostatek, takze ji v tu chvili nasyti (proto uz po kojeni odmita pit UM), jen uz neni tak vyzivne, aby po nem pribirala? Jak pripadne toto resit, prosim? Dekuji

Milá Martino,

v tejto situácii vám odporúčame stretnúť sa osobne s poradkyňou pri dojčení:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Bábätká by mali priberať a ak sa tak nedeje a bábätko skutočne schudlo, naznačuje to, že dojčenie by potrebovalo pomoc a zlepšenie. Materské mlieko obsahuje vždy dostatok živín a ak ho zdravé bábätko bude získavať dostatok, bude priberať a prospievať. Na druhej strane cieľom v tejto situácii by malo byť zistiť, prečo bábätko nezískava dostatok mlieka a nepriberá a zlepšiť dojčenie. A dojčenie nijako nezlepší podávanie umelého mlieka bábätku. Odporučenie umelého mlieka znamená preskočiť niekoľko krokov, ktoré by mohli situáciu zlepšiť bez nutnosti dokrmovania. Zvýšiť kalorický príjem bábätka sa v prvom rade dá zlepšením dojčenia. Dokrmovanie umelým mliekom sa často nesprávne vníma ako jediný možný krok riešenia situácie, kedy bábätko nezískava dostatok mlieka z prsníka. Matkám sa ani nedá šanca zlepšiť v prvom rade dojčenie, hoci dokrmovanie umelou núdzovou náhradnou výživou by mal byť až posledný krok, ak sú vyčerpané všetky možnosti pre zlepšenie dojčenia. Navyše, ak by situácia skutočne bola taká, že bábätko potrebuje získavať kalórie z potravy navyše, v 4,5 mesiaci nie je jediný dôvod použiť na to umelé mlieko, omnoho bezpečnejšou voľbou v takej situácii sú kalorické jedlá.

Čo môžete urobiť teraz: Pre návrat k výlučnému dojčeniu je možné urobiť viaceré kroky, ktoré vám bude postupne poradkyňa pri dojčení odporúčať podľa individuálneho vývoja vašej situácie. V tejto situácii potrebujete odporúčania šité na mieru vašej situácii:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka.

Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Vďaka správnemu prisatiu a stláčaniu prsníka bábätko bude mať potenciál získať maximum mlieka, ktoré je možné získať z prsníka.

Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Vyhodnotiť dojčenie a jeho výdatnosť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení, pretože v prípade, že bábätko potrebuje zvýšiť príjem mlieka, môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí.

Je pozoruhodné, ako veľmi sa dá pomôcť už samotnou úpravou prisatia a polohy a stláčanie prsníka - toto môže skutočne nesmierne pomôcť a ide o okamžitú pomoc. Týchto pár jednoduchých krokov môže znamenať rozdiel medzi tým, či bábätko priberá alebo nepriberá.

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

prípadne využiť na dokŕmenie bábätka kalorické jedlá, o ktorých hovoríme na konci tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Pitie z fľaše sa veľmi líši od dojčenia. Bábätko pri ňom používa úplne iné svaly, zažíva odlišný tok mlieka, musí sa prisávať odlišným spôsobom (a to aj v prípade, že fľaša má skvelý marketing, ako napríklad fľaša značky Calma, v skutočnosti ide o klasickú fľašu so všetkými rizikami, ktoré použitie fľaše prináša pre dojčenie). Preto v prípade, že bábätko potrebovalo dokrmovanie, má zmysel sa vyhnúť použitiu fľaše. Samotný fakt, že bábätko odmietne fľašu po dojčení, nie je potvrdením toho, že pri dojčení získalo dostatok mlieka. Pre posúdenie výdatnosti dojčenia vám však laktačná poradkyňa ukáže, ako vyhodnotiť pohyby brady bábätka pri dojčení z hľadiska pitia, naučíte sa rozlíšiť, kedy bábätko pije a kedy saje bez pitia a budete spoľahlivo vedieť rozlíšiť, či počas dojčenia bábätko získava dostatok mlieka alebo to tak nie je.

3) Ak by ste vyhodnotili, že bábätko potrebuje získavať viac mlieka aj napriek tomu, že ste zlepšili polohu a prisatie bábätka, je kľúčové urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

4) Jedna z dôležitých vecí, ktorú môžete začať robiť hneď je intenzívny fyzický kontakt. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

5) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami. 

6) Využite tiež tieto jednoduché postupy pre to, aby sa bábätko ochotnejšie  dojčilo:

1. Vyzlečte seba do pol pása a bábätko do plienky a strávte čas, keď bábätko spí, v kontakte koža na kožu.

2. Zmeňte a zlepšite polohu pri dojčení.

3. Dajte si bábätko do šatky alebo do nosiča a dojčite v ňom. Pri dojčení sa môžete prechádzať alebo bábätko hojdať hore-dolu.

4. Sadnite si pri dojčení s bábätkom na fitloptu a pri dojčení ho na nej hojdajte.

5. Pri dojčení sa postavte. Alebo naopak vyskúšajte dojčenie v ľahu.

6. Dojčite v tmavej miestnosti alebo v miestnosti bez hluku a bez vyrušení.

7. Ponúkajte dojčenie pri prebúdzaní a pri zaspávaní. Vystihujte na dojčenie správne okamihy.

8. Prestaňte používať cumlík, fľašu a klobúčiky.

9. Vysaďte hormonálnu antikoncepciu.

10. S bábätko sa spoločne vykúpte vo vani, počas kúpania mu ponúknite prsník.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dokrmovani pri kojeni