Montelukast

Stanka    22.10.2021, 15:25

Dobrý deň, prosím Vás o odpoveď. Mám 3 mesačne bábätko - výlučne dojčené. Som astmaticka, môžem užívať Montelukast Teva 10 mg popri dojceniu? Dakujem.

Milá Stanka,

máte právo na potrebnú liečbu a je dôležité, aby sa táto liečba zosúladila s dojčením. Z hľadiska dojčenia montelukast môžete používať pri dojčení. Preštudujte si aj tento článok s vysvetlením:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/lieky/

Ak by bolo potrebné k tejto liečbe pridať iné lieky, môže byť pre vás vhodné vedieť, že pri dojčení môžete užívať aj antihistaminiká a ak toto nestačí je možné nasadiť kombináciu lokálnych antihistaminík spolu s lokálnymi kortikoidmi. Ak by to nebolo účinné, v tejto situácii je z pohľadu dojčenia pre vás, aj vaše bábätko zvládať príznaky astmy kortikoidmi. Hoci sa často kortikoidy počas dojčenia vnímajú negatívne, tento postoj vychádza z predstavy, že bábätko bude užívať tieto lieky spolu s matkou. Ale tak to nie je, kortikoidy sa vždy v materskom mlieku nachádzajú a ich množstvo nie je možné zvýšiť kortikoidmi, ktoré by užívala matka (či už lokálne, alebo v tabletkovej forme, či infúzne). Táto možnosť je omnoho vhodnejšia ako antihistaminiká orálnou formou, pretože majú potenciál znížiť tvorbu mlieka.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok