Choré bábätko a dojčenie

Martina    28.10.2021, 17:25

Dobrý deň, mám 12-týždňové bábätko, plne dojčené. Teraz mi ochorela, má soplik a vdráždivejsi kašeľ, boli sme aj u pediatra a berieme kvapky na kašeľ. K tomu ju trápia aj zúbky. Včera začala štrajkovať pri papaní, nechce sa poriadne prisat, odsúva sa a plače. Soplik uz ustal, ale ten kašeľ ju hnevá. Po dlhých bojoch sa nám nakoniec vždy podarí prisat sa, ale papa len chvíľku, omnoho menej ako ked bola zdravá, na prsníku je cca 5 min. V noci papa kludnejsie, ale musíme kojiť len ležmo. Chcem sa spýtať, ci je vhodne odstriekavat si mlieko a dokrmovať ju flašou lebo sa mi stále zdá, ze je hladná. Pripadne co mám robit, aby som o mliecko neprišla, ked teraz veľmi nepapa. Je nutne si ho odsávať? Ďakujem za odpoveď. Príjemný deň. Martina

Milá Martina,

keď bábätká ochorejú a majú kašeľ alebo soplík, tak sa zvyknúť buď dojčiť oveľa častejšie alebo naopak, dočasne sa dojčia trochu menej a horšie. Celé sa to zvykne vrátiť do normálu, keď sa bábätko vyzdravie. Takže teraz to chce hlavne trpezlivosť a stolerovať to, že sa bábätko počas choroby správa inak. 

Môžete urobiť tieto kroky: 
1) Sledovať, či nemá bábätko tmavý moč, ktorý by ukazoval, že nemá dostatočný príjem vody (z materského mlieka). Ak bude moč v poriadku, tak to chce len trpezlivosť. 
2) Bábätko dojčiť pri prebúdzaní, pri zaspávaní, keď nie je pri plnom vedomí, prípadne mu dojčenie ponúkať počas spánku, keď sa preberá a hľadá prsník. 
3) Môžete dojčiť poležiačky alebo na dojčenie využiť šatku, nosič alebo pohyb (môžete sa napríklad posadiť na fitloptu a hojdať sa s bábätkom počas dojčenia). 
4) Môže využívať na lepšie a výdatnejšie nadojčenie kontakt koža na kožu, pri ktorom ste vy i bábätko vyzlečení. Toto stimuluje bábätko, aby sa dojčilo dlhšie a viac.
5) Niekedy pomáha, ak sa s bábätkom pri dojčení postavíte a budete sa pri dojčení prechádzať. 
6) Môžete skúsiť dojčiť v tmavej miestnosti bez hluku a bez vyrušovania.

Ochorenia bábätka a zmena v jeho správaní počas dojčenia nie je čas na to, aby sa začala používať fľaška, pretože práve v tomto kritickom čase, by mohla prispieť s zhoršeniu dojčenia a zníženiu množstva vypitého materského mlieka, ktoré práve teraz bábätko potrebuje pre svoju liečbu. Ak by sa vám naozaj zdalo, že vaše bábätko potrebuje vypiť viac mlieka alebo že je dojčenie nepostačujúce, stretnite sa s laktačnou poradkyňou čo najskôr, aby ste spoločne posúdili príjem materského mlieka a kroky, ktoré je možné urobiť na zvýšenie príjmu materského mlieka:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Ak by sa situácia ani po skončení choroby nezlepšovala, tak skontaktujte laktačnú poradkyňu MAMILU, ktorá vám poradí ďalšie kroky, ktoré sa dajú urobiť na udržanie dojčenia: https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Choré bábätko a dojčenie