Zvracanie po dojčení z jedného prsníka

Klára Laščíková    31.10.2021, 10:27

Vek dieťaťa je 10 dní, od narodenia výlučne doječená. S prisatím problém nie je, bolesti bradaviek nemám. Po kojení z ľavého prsníka, ktorý je väčší než pravý a aj tok mlieka je určite silnejší (mliečko strieka) sa dcére často stane že sa pozvracia. Vygrcká veľké množstvo, tečie to aj nosom. Mám obavy, aby to nebol nejaký zdravotný problém. Je možné že sa to deje kvôli tomu že príliš pahltne pije keď je ponuka vyššia ako z toho menšieho prsníka?

Milá Klára,

samotné grckanie - ani to, keď mliečko vytečie von nosom - nie je zdravotný problém. Materské mlieko aj na slizniciach v nose alebo pri grckaní vytvára ochranný film, ktorý bábätko chráni pred baktériami či vírusmi. Je to teda ochranný proces, a preto nemusíte mať obavy. Na túto tému si môžete viac prečítať v našom článku o grckaní bábätiek: 
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/reflux-grckanie/

Ak máte pocit, že ľavý prsník je väčší, tvorí sa v ňom viac mlieka a je v ňom silnejší tok, tak za takýchto okolností je ešte kľúčovejšie, aby prisatie na prsník bolo čo najlepšie a aby vyzeralo takto:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Správne prisatie umožňuje bábätku regulovať tok mlieka a uľahčuje dojčenie. 

Okrem toho by bolo dobré pozrieť sa na to, či by bolo možné dorovnať tvorbu mlieka v oboch prsníkoch, čo by celkovo malo pozitívny vplyv na pitie bábätka z prsníka a aj do budúcna by to predišlo problémom s dojčením a znížilo by to riziko, že bábätko bude menší prsník používať na dojčenie menej často alebo že ho odmietne. Z týchto dôvodov by sa oplatilo sa stretnúť s laktačnou poradkyňou, aby ste sa spoločne pozreli na prisatie na oboch prsníkoch a aby ste sa mohli naučiť ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka z toho menšieho prsníka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Zvracanie po dojčení z jedného prsníka