Kravské mlieko a materské

Barbora    11.11.2021, 18:14

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať či je možné miešať materské a kravské mlieko? Vopred Vám veľmi pekne ďakujem.

Milá Barbora,

vo vašej otázke nie je uvedených dostatok informácií pre jej zodpovedanie. Odpoveď na túto otázku sa líši podľa veku bábätka – pre malé bábätko približne do 4 mesiaca je v prípade nutnosti dokrmovania vhodnejšie použiť umelé mlieko, na druhej strane by stálo za to poznať viac detailov vašej situácie, pretože o dokrmovaní sa často hovorí v situácii, kedy je v skutočnosti možné urobiť ešte mnoho krokov, ktoré pomôžu zvýšiť príjem mlieka z prsníka a často sa tak dá vyhnúť dokrmovaniu úplne:

https://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=8911

A áno, v prípade, že je nutné bábätko dokrmovať umelým mliekom, je možné ho nechať vypiť z prsníka všetko dostupné materské mlieko a potom ho dokŕmiť umelým mliekom, teda „miešať“ tieto dve mlieka. Toto nepredstavuje problém. Dokrmovať kravským mliekom by však v takejto situácii nebolo vhodnejším postupom.

Po 4 mesiaci je namiesto kravského mlieka (alebo aj umelého mlieka) v prípade nutnosti zvýšenia kalorického príjmu bábätka použiť kalorické jedlá tak, ako o tom hovoríme na konci tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Medzi potravinami, ktoré môže bábätko dostávať v druhom polroku, môže byť aj kravské mlieko a výrobky z neho, avšak použitie kravského mlieka by sa malo limitovať tak, aby nepredstavovalo významnú zložku potravy dieťaťa:

https://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/pokracovacie-mlieka/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kravské mlieko a materské