Dojčenie a práve zistená celiakia

Elena    25.11.2021, 12:53

Dobrý deň, dojčím svojho 4mesačného syna. Nedávno mi zistili, že mám celiakiu o ktorej som doposiaľ nevedela. V krvi sa našli extrémne vysoké hodnoty pre protiláty Transglutamináza IgA. Zároveň aj nízke hodnoty rôznych vitamínov, živín a železa. Momentálne sa mám ešte mesiac (do potvrdzujúceho vyšetrenia na gastroenterológii) stravovať normálne - s lepkom a popritom užívať vitamíny a železo. Mám však strach, či prítomnosť protilátok v mojom mlieku nemôže vyvolať nejaké problémy aj synčekovi a zároveň aj, či môj nedostatok živín nespôsobuje aj menej živín v mlieku. Preto neviem, či by mu nebolo vhodné zaviesť nejaké vitamíny, prípadne železo (podľa krvného obrazu je na hranici nízkeho hemoglobínu) Ďakujem

Milá Elena,

vaša celiakia a ani diéta, ktorú pravdepodobne budete v budúcnosti dodržiavať, nijako neovplyvňuje tvorbu materského mlieka a ani jeho zloženie. Pre vašu diétu v budúcnosti je pre vás dôležité z hľadiska dojčenia vedieť, že množstvo sacharidov v materskom mlieku nie je možné navýšiť alebo naopak znížiť zmenou stravy matky. Materské mlieko sa tvorí z krvi a tá je približne rovnakého zloženia bez ohľadu na to, či jete kukuricu, ryžu a zemiaky alebo jete pečivo.

Pokračujte v dojčení aj popri užívaní vitamínov, ktoré by ste mali teraz užívať.

Teraz nie je dôvod nedojčiť, práve naopak, pokračovať v dojčení je kľúčové pre prevenciu podobného ochorenia u bábätka v budúcnosti. Protilátky, ktoré vaše telo tvorí, nenapádajú tkanivá bábätka. Protilátky, ktoré tvoria prevažnú väčšinu protilátok v materskom mlieku, predstavujú najmä sekrečný IgA. Autoimunitné ochorenia nespôsobuje sekrečný IgA. Ak by ich aj spôsoboval, sekrečný IgA sa do telo dieťaťa nevstrebáva.

Vaše mlieko obsahuje dostatok výživných látok aj v prípade, že ste trpeli nepoznanou celiakiou. A to zvlášť platí v prípade železa – materské mlieko obsahuje dostatok železa dokonca aj v prípade, že matka je anemická. Ak sa teda zdá, že bábätko môže mať zníženú hladinu železa, táto situácia má iné príčiny (prečítajte si napríklad o jednej z najčastejších tu: https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/veda-pupocnik/), je v prvom rade dôležité pokračovať v dojčení, keďže materské mlieko obsahuje železo, ktoré sa vynikajúco vstrebáva a z tohto pohľadu je to vynikajúci zdroj železa pre bábätko a v prípade, že je to potrebné, podávať bábätku jeho liečbu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a práve zistená celiakia