Nedostatek mléka

Markéta    30.11.2021, 13:47

Dobrý den, mám 14 denní miminko. Při první kontrole u pediatra lékařka zjistila, že malá neprospívá, je hladová a dehydratovaná. Okamžitě nám nasadila dokrmování UM přes malíček a stříkačku s tím, že kojit mám pouze krátce, aby se tím příliš nevyčerpala, protože i kvůli rozjeté žloutence byla apatická, abychom do ní dostali celou dávku UM a hlavně ji zavodnili. Tím pádem byla prsa trochu ladem, protože jsem se soustředila hlavně na to, aby byla malá v pořádku. Za dva dny na to, když jsme to podchytili, jsem si pozvala laktační poradkyni. Pomohla mi s úpravou polohy při kojení a krmením přes sondičku, protože stříkačka se mi nezdála jako nejvhodnější řešení. Taky nám dala kloboučky a vyřešily jsme odsávání. Z pár kapiček mléka se to trochu zlepšilo, ale mléka je pořád málo (při odsátí cca 15 ml z obou prsou). Snažím se samozřejmě kojit pravidelně (kloboučky používáme spíš sporadicky), také pravidelně odsávat a stimulovat prsa odsavačkou, dělám si masáže v teplé sprše, cviky na podporu nalití prsou, snažím se dodržovat pitný režim (vč. bylinných čajů na podporu laktace) a životosprávu, přemýšlím ještě o homeopaticích. Na noční krmení UM místo sondičky, kvůli manipulaci, používáme lahev (od Aventu) a krmíme vedle prsa. Poradkyně mi po týdnu řekla, že to nevidí s plným kojením nadějně, ale že je samozřejmě na mě, jestli a jak moc se dál chci snažit. Ráda bych znala váš názor na to, jestli by se s tím dalo ještě něco dělat? Mockrát děkuji.

Milá Markéto,

vo vašej situácii je možné urobiť viacero krokov pre to, aby bábätko na prsníku začalo získavať viac mlieka a postupne bolo možné znižovať množstvo dokrmu a prejsť naspäť na výlučné dojčenie. Vaše bábätko je ešte maličké a je veľká šanca, že so správnou pomocou sa tieto kroky čoskoro podarí urobiť a z vašich slov vyplýva, že je ešte mnoho krokov, ktoré sa doteraz nerealizovali a to vytvára priestor pre zlepšenie. Odporúčame vám čo najskôr kontaktovať osobne niektorú z profesionálnych laktačných poradkýň MAMILY z tohto zoznamu:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

pretože vo vašom prípade môže veľa zmeniť úprava polohy a prisatia, pričom sa poradkyňa zameria na rôzne detaily, ktoré je ťažké naštudovať správne z fotografií či videí. Poradkyňa vám pomôže prestať používať klobúčiky a pomôže vám s tým, aby sa bábätko začalo spoľahlivo prisávať k prsníku bez klobúčikov, pretože pre zlepšenie dojčenia je dôležité pomôcť skutočne zlepšiť dojčenie. Klobúčiky, ani kŕmenie striekačkou, či fľašou nie sú kroky, ktoré učia bábätko, ako sa lepšie dojčiť. Bábätká sa učia dojčiť dojčením. Mnohí ľudia sa pri pomoci dojčiacim ženám zameriavajú na to, ako bábätko nakŕmiť, ale krokmi, ktoré dojčeniu nijako nepomôžu, práve naopak. Našou stratégiou je pomôcť bábätku získať dostatočné množstvo mlieka za súčasného zlepšovania dojčenia.

Klobúčiky nie sú pre dojčenie užitočná pomôcka, práve naopak. Z dlhodobého hľadiska spôsobujú problémy. Klobúčiky patria do kategórie umelých náhrad prsníka. Nie sú vhodné ani pri poranených bradavkách, ani pri "plochých" či "vpáčených" bradavkách v situácii, kedy sa bábätko neprisáva. Nijakým spôsobom nepomáhajú bábätku, ktoré na prsníku nezískava dostatok mlieka, práve naopak: používanie klobúčika z dlhodobého hľadiska znižuje tvorbu mlieka bábätká v tomto veku typicky pri znížení toku mlieka začnú na prsníku zaspávať predčasne, ešte pred tým, ako sa dostatočne napijú. Dlhodobo dojčiť s klobúčikom nie je zaručené a väčšinou sa to podarí iba ženám, ktoré majú veľmi vysokú tvorbu mlieka, ktorá sa takto vysoká udrží - a toto nie je bežné. Za oveľa častejší je možné považovať scenár, v ktorom sa tvorba mlieka počas používania klobúčikov postupne znižuje do takej miery, že začne byť dokrmovanie potrebné, a to do takej miery, že je možné, že matka prejde na kŕmenie z fľaše. Klobúčiky môžu znižovať z dlhodobého hľadiska tvorbu mlieka preto, že bábätko v skutočnosti nie je prisaté na prsník - v istom zmysle je klobúčik spôsob, ako urobiť z prsníka fľašu.

S laktačnou poradkyňou MAMILY vám odporúčame v osobnom kontakte prejsť tieto kroky:

1) Naučiť sa, ako správne bábätko prisávať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

Výsledkom akejkoľvek správnej polohy by malo byť správne asymetrické prisatie, pri ktorom dolná pera bábätka pokrýva väčšiu časť dvorca ako horná pera a nos sa prsníka nedotýka. Od správneho prisatia totiž závisí dobré pitie bábätka. Touto jednoduchou úpravou pomôžete bábätku získať z prsníka omnoho viac mlieka. Poradkyňa pri dojčení skontroluje tiež uzdičku pod jazykom bábätka, ktorá môže spôsobovať časť tej situácie, ktorú popisujete.

A tiež si pozrite fotky rôznych polôh pri dojčení a toho, ako v nich dosiahnuť správne asymetrické prisatie:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/polohy-pri-dojceni/

Naučte sa, ako pomôcť bábätku stláčaním prsníka, aby vypilo viac mlieka:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/stlacanie-prsnika/

Kroky, ktorými upravíte polohu bábätka tak, aby jeho prisatie pomáhalo bábätku získavať viac mlieka z prsníka a následne mu pomôžete získať ešte viac mlieka stláčaním prsníkov a výmenou prsníkov, keď už nepije ani napriek stláčaniu, slúžia k tomu, aby bábätko získalo z prsníka všetko dostupné mlieko. Toto vám významne pomôže uľahčiť si prácu v čase medzi dojčeniami – budete totiž môcť prestať odsávať či odstriekavať mlieko. Tento krok totiž urobíte už počas dojčenia, takto pomôžete bábätku získať to mlieko, ktoré by ste inak po dojčení odsávali. A navyše – tým, že urobíte tieto kroky, pomôžete bábätku získať podstatne viac mlieka, než sa to dialo doteraz a viac mlieka, než ste získali odsávaním. Toto samo o sebe bude zvyšovať aj tvorbu mlieka. Pozrite si videá prisávania a pitia a skúste ich napodobniť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

2) Okrem toho je dôležité, aby bábätko nedostávalo fľašu, cumlík či klobúčik - pretože toto všetko môže situáciu len zhoršovať. Ak by bábätko skutočne potrebovalo dokrmovanie, je dôležité nepoužívať fľašu, ale dokrmovať laktačnou pomôckou priamo na prsníku:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-dokrmit-priamo-na-prsniku/

Prejdite tento krok s laktačnou poradkyňou tak, aby toto bolo pre vás zvládnuteľné a mohli ste tak dokrmovať teraz aj cez deň, aj v noci. Čím rýchlejšie všetky tieto kroky zavediete, tým väčšia je pravdepodobnosť, že už čoskoro začne bábätko získavať z prsníka toľko mlieka, že dokrmovanie prestane byť potrebné.

3) Pomôže vám tiež, ak bylinkami zvýšite tvorbu mlieka tak, aby ste postupne nemuseli dokrmovať:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/slabe-priberanie-dietata/

Tento krok spoločne s predošlými pomôže významne zvýšiť tvorbu mlieka a budete si tak môcť uľahčiť prácu, pretože nebudete musieť robiť rôzne kroky, ktoré sa ženám často odporúčajú, ale reálne tvorbu mlieka neovplyvňujú – masáže, cviky, pitný režim, špeciálne kroky v životospráve. Získate tak viac času pre bábätko a to vám ešte o to viac pomôže zvýšiť príjem mlieka zo strany bábätka, pretože vám vytvorí priestor pre zintenzívnenie fyzického kontaktu s bábätkom. Fyzický kontakt, zvlášť v kontakte koža na kožu zvyšuje tvorbu mlieka. Vezmite si bábätko k sebe na hruď medzi prsia vyzlečené len do plienky tak, aby ste boli v kontakte koža na kožu. Môžete to robiť buď počas spania, keď si s ním ľahnete do postele, alebo keď si ho len v plienke dáte do nejakého nosiča či šatky.

4) Nechajte bábätko nech sa v kontakte s vami dostatočne vyspinká a potom ho pri príznakoch prebúdzania čo najskôr dávajte na prsník – nechajte ho piť, ak pije na prsníku samo, ak prestáva piť, pomôžte mu získať viac mlieka stláčaním prsníka a potom ho dokŕmte laktačnou pomôckou priamo na prsníku, ak by to bolo potrebné. Keď sa výdatne napije, nechajte ho znova dobre vyspať v kontakte s vami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nedostatek mléka