Laktačná pomôcka - cievka

Maria    17.01.2022, 02:11

Dobrý den. Chcem sa opýtať na zdravotnú bezpečnosť dlhodobého používania laktacnej pomôcky - novorodeneckej cievky. Našla som informáciu, ze je vyrobená z PVC. Či pri opakovanom použití sa neuvoľnujú škodlivé látky do mlieka, kedze je primarne určená na jednorazové použitie? A ako ju čistiť? Či pri vyšších teplotách sa nemôžu uvoľňovať škodlivé látky. Obsahujú ftaláty a zmakcovadla? Aké je nebezpečenstvo pri vyvárani cievok? (cievky pri suplementor (medela) výrobca odporúča čistiť vyváraním, čo môže byt následne pri používaní jednorazových cievok zavádzajúce). Ako dlho je možné/ odporúčané používať dokrmovanie cez cievku? Je možné (resp. má zmysel dokrmovat dieta každodenne pomocou cievky niekoľko mesiacov, resp. počas celého dojčenia? Ďakujem.

Milá Mária,

ako laktačnú pomôcku používame cievku pre nedonosené deti so značkou CN-01 (teda nie novorodeneckú cievku). Je to zdravotnícka pomôcka, ktorá sa používa napríklad v nemocniciach a ktorá sa nepoužíva jednorazovo, ale ako nazogastrická či orogastrická sonda, sa používa niekoľko dní bez prerušenia a dokonca nielenže sa ňou podáva mlieko, ale časť z nej je umiestnená priamo v kyseline žalúdka bábätka. Takže je bezpečná a výrobca uvádza, že neobsahuje ftaláty. 

Na čistenie tejto cievky postačuje prepláchnutie teplou vodou (môžete na tento účel použiť napríklad teplú vodu, ktorú do cievky vstreknete na vyčistenie striekačkou). Nie je potrebné cievku vyvárať, stačí ju čistiť. Cievka by pri vyváraní postupne stvrdla a vyvárania neposkytuje lepší spôsob starostlivosti o cievku ako prepláchnutie teplou vodou. 

Cievky teda ani výrobca nevyrába na jednorazové použitie, dokonca sa pri predčasne narodených bábätkách používajú 24 hodín v plnom nasadení, na rozdiel od situácie, keď dojčiaca žena používa cievku len na dokrmovanie. Pre túto cievku neplatia odporúčania iného výrobcu iných hadičiek, o ktorých píšete. 

Laktačná pomôcka (cievka) sa používa v situácii, keď bábätko potrebuje byť dokrmované, pretože pri dokrmovaní laktačnou pomôckou sa zachováva dojčenie, stimulujú sa k prsníky k zvýšeniu tvorby mlieka, do veľkej miery sa eliminujú riziká podávania fľašky a hlavne bábätko získava všetko to dôležité, čo sa deje pri dojčení z prsníka. Dojčenie znamená oveľa viac ako len pitie materského mlieka a laktačná pomôcka umožňuje dojčiť aj ženám, ktorých bábätká nezískavajú dostatok materského mlieka z prsníka. Samotné satie na prsníku (bez ohľadu na množstvo mlieka, ktoré bábätko vypije), má obrovský význam.

Zároveň popri dokrmovaní laktačnou pomôckou podporuje laktačná poradkyňa MAMILY ženu v tom, aby robila mnoho ďalších krokov na to, aby bábätko začalo získavať z prsníka všetko mlieko, ktoré potrebuje. Preto sa typicky laktačná pomôcka zvykne používať prechodne, kým môže bábätko byť výlučne dojčené. Ak toto možné nie je a bábätko potrebuje byť naďalej dokrmované, tak je možné laktačnú pomôcku používať bez časového obmedzenia, prípadne počas celého dojčenia. Ale skôr sa stane to, že aj keď bábätko nezískava dostatok mlieka priamo z prsníka, tak v prípade potreby dokrmovať začne žena nahrádzať dokrmovanie jedlom a postupne nie je potrebné dokrmovanie laktačnou pomôckou, pretože bábätko sa kŕmi jedlom a zároveň je dojčené z prsníka, aj keď tam predtým nezískavalo všetko mlieko, pretože jeho príjem je potom dopĺňaný jedlom, a teda dokrmovanie už prestane byť potrebné. Toto sa zvykne udiať niekedy medzi 6 - 9 mesiacom, až na výnimky.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Laktačná pomôcka - cievka