Mám odstriekavať mlieko z druhého prsníka?

Slavomíra    15.08.2011, 13:13

Dobrý den,mám 5 týždnovu dcerku,ktorá je plne dojčená.pri dojčení sa napapá len z jedného prsníka a stačí jej to.je spokojná a prespí 3 hodiny.priberá pekne,takže myslím že jej to mliečko z jedného prsníka stačí.Mám však otázku ak mi malá počas dojčenia vypije len jeden prsník,čo s druhým prsníkom?mám si z neho mlieko odstriekať alebo nie?pri dalšom dojčení sa prsníky vystriedaju ale opať iba z jedného sa napapá.Neviem čo s tým druhým aby sa mliečko neprestalo tvoriť.alebo stačí iba prestridavať prsníky pri každom dojčení?dakujem za odpoved

Milá Slavomíra,

pre striedanie prsníkov neplatia žiadne pravidlá. Dôležité je to, čo píšete: Keď bábätko papá, skutočne pije (pozrite si videá, ako poznať, že bábätko pije: http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/), a napije sa dostatočne a dobre priberá, tak to, či pije z jedného prníka, z oboch alebo či pri dojčení vystrieda prsníky viackrát, nie je dôležité. Dôležité je nechať najprv bábätko piť na jednom prsníku až do doby, keď už ho "vypije" tak, že už nepije s pauzami. Niektoré bábätká sú spokojné po "dopití" jedného prsníka, niektoré po prestriedaní prsníkov viackrát.

Ak bábätko pri jednom dojčení papá z jedného prsníka a napije sa dostatočne, tak je to v poriadku, a nie je potrebné strácať čas odstriekavaním druhého prsníka. V takomto prípade sa nemusíte o tvorbu mlieka obávať. Ak je dcérka spokojná s jedným prsníkom, nemusíte sa ich snažiť počas jedného dojčenia prestriedavať len preto, že niektoré iné bábätká to potrebujú. Sledujte svoje bábätko a riaďte sa jeho potrebami.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Mám odstriekavať mlieko z druhého prsníka?