Ploche a male bradavky

Miriam Bednárová    02.03.2013, 16:30

Dobry den, pri prvom synovi som cely cas dojcenia, co bolo 16 mesiacov, pouzivala pri dojceni klobuciky. Uz na porodnej posteli mi totiz syn uplne dokusal bradavky, mala som na nich modriny a toto pokracovalo, takze mi sestricka v nemocnici odporucila kupit si klobuciky. Po case, ked sa bradavky zahojili som skusila dojcit bez klobucikov znova, maly aj cucal, ale znova mi dokusal cele bradavky. Mam ich totiz nielen ploche, ale aj male. Ani dlhodobym pouzivanim klobucikov sa nepovytiahli, stale vyzeraju rovnako. Skusala som aj formovace bradaviek, ale nic - bradavky boli stale male a ploche. Myslite si, ze sa mam pri druhom dietati pokusat o dojcenie bez klobucikov? Dojcenie s klobucikmi bolo pre mna velmi prijemne a maly bol extremny cicak :-), takze nemal s tym najmensi problem - dojcenie sme si obidvaja uzivali. Ale predsalen, ak by to mohlo ist bez klobucikov, odpadlo by minimalne neustale cistenie a vyvaranie a stres na cestach, ci som si klobucik nahodou nezabudla doma... Tiez kontakt telo na telo nemusi byt na skodu, urcite lepsie, ako ked ma dieta pit mlieko cez umelu hmotu... Poradite mi nieco, co by som mohla vyskusat, alebo byt spokojna s klobucikmi aj pri druhom dietati a zbytocne sa kvoli tomu netrapit? Miriam

Milá Miriam,

„ploché“ ani „malé“ bradavky nie sú dôvodom pre bolestivé dojčenie a používanie klobúčika. Situáciu je možné riešiť aj inak. Preto je skvelé, že sa zaujímate o prevenciu už teraz. Aj vzhľadom na to, že ste pri prvom bábätku používali klobúčiky, je potrebné, aby ste sa na dojčenie pripravili. Vo vašom prípade je dôležitá dobrá príprava v tehotenstve a čo najlepší začiatok dojčenia. Prečítajte si čo najviac článkov na našej webovej stránke, obzvlášť:
Ako má vyzerať dobrý začiatok dojčenia:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravny-zaciatok-je-dolezity/

Kontakt koža na kožu

http://www.mamatata.sk/node/451054

Správne prisatie a fotky správneho prisatia

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ako-sa-dieta-prisava/

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/spravne-prisatie-fotky/

Videá bábätiek pijúcich na prsníku

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Skúste už v tehotenstve navštíviť niektorú podpornú skupinu dojčiacich matiek, ktoré vedú poradkyne pri dojčení. Nájdite si poradkyňu pri dojčení

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

ktorá vám už tesne po pôrode pomôže so správnou polohou a prisatím a s tým, aby vaše budúce bábätko pilo čo najlepšie už od začiatku. Takto je možné, že sa vyhnete akýmkoľvek problémom.

Vyhnite sa úplne použitiu klobúčikov, ktoré sa v niektorých prípadoch veľmi ťažko odstraňujú a môžu znižovať tvorbu mlieka. Ak by sa bábätko neprisávalo, požiadajte o pomoc poradkyňu. K tejto téme si môžete prečítať náš materiál o krokoch, ktoré možno podniknúť na to, aby sa bábätko prisalo:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/ked-sa-dieta-neprisava/

Ak by bolo dojčenie bolestivé, spoločne s poradkyňou môžete úpravou polohy a prisatia a prípadnou liečbou bradaviek túto situáciu riešiť. Viac v tomto článku:

http://www.mamila.sk/domain/flox/files/clanky/oskar-mamila-klobuciky-pri-dojceni-3-2011.pdf


Prečítajte si aj naše ďalšie články o dojčení:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/

Prajeme krásne tehotenstvo a bezproblémové dojčenie.
 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ploche a male bradavky