cmúľanie palčeka

Karolína Jurčová    17.08.2011, 00:03

Dobrý deň, svoju dcérku dojčím od narodenia, teraz bude mať 9m.Nikdy nemala ani cumlík ani fľašu. Do 6m bola výlučne dojčená, teraz dostáva príkrmy. Asi od 3m si začala cmúľať palček a robí to dodnes. Cmúľa si ho vždy,keď zaspáva alebo spí, počas noci,keď tvrdo spí, tak nie. Pri dojčení cez deň, sa striedavo odťahuje od prsníka a dá si palček do pusy, potom zase k prsníku. Mám pocit, že ju to ukľudňuje. Aj v niekt.situáciách cez deň, si strčí palček do pusy. Poraďte mi, dá sa s tým niečo robiť? Stretla som sa s viacerými názormi. Vôbec to nie je ľahké, ju od toho odučiť.Vlastne je to nemožné.Môže to mať aj vplyv na to, že sa odstaví???Takisto jej dávam piť z hrnčeka so sil.náustkom, vodičku alebo čajík. Môže sa odstaviť aj z hrnčeka? Počula som, že je to možné. A ešte mi poraďte, aký jedálniček by mala mať v tomto veku a ako často ju mám dojčiť. Ďakujem krááásne.

Milá Karolína,

je isté, že nie je jednoduché dosiahnuť to, aby si dcérka necmúľala palček, obzvlášť, keď to robí už tak dlho. Ak by ste to skutočne chceli zmeniť, vyžadovalo by si to mimoriadne úsilie. Znamenalo by to vždy vymeniť palček za prsník a postupne ju previesť na to, aby namiesto palčeka pila na prsníku. Samozrejme, že toto je jednoduchšie urobiť vo veku 3 mesiacov ako v 9 mesiacoch, ale dá sa to. Začnite napríklad tým, že sa budete snažiť o to, aby zaspávala na prsníku, a nie s palčekom v ústach.

Je viacero možností, ako podporiť dojčenie po 6. mesiaci tak, aby bábätko mohlo byť dojčené dostatočne dlho až do doby, kým nastane prirodzené odstavenie:

1) Udržať dojčenie aj po 6. mesiaci na rovnakej úrovni ako dovtedy, pretože príkrmy sa k dojčeniu PRIdávajú, príkrmy dojčenie nenahrádzajú.

2) Prikrmovať primeranými dávkami jedla tak, aby sa neznížilo množstvo a výdatnosť dojčení. Bábätko kŕmiť takým množstvom jedla, ktoré uspokojí jeho hlad. Bábätko je dobré dojčiť bez obmedzenia, to znamená, ak má chuť tak, aj pred jedlom, aj po jedle a kedykoľvek inokedy, keď má záujem.

3) Ak si bábätko dojčenie nepýta, tak mu ho ponúkať. Čiže aj v tomto veku (až do veku približne 18. mesiacov) treba dojčiť dieťatko na požiadanie, prípadne mu dojčenie ponúkať, ak ono naňho zabúda.

4) Vyhnúť sa faktorom, ktoré by mohli znížiť tvorbu mlieka (napr. hormonálna antikoncepcia, učenie bábätka, aby prespalo celú noc, snaha o väčšie intervaly medzi dojčeniami a podobne).

5) Nepoužívanie fľaše, cumlíkov a umelého mlieka. Bábätko po 6. mesiaci, obzvlášť dojčené bábätko nepotrebuje umelé mlieko. Rozličné poháriky s náustkom sú tiež len inou podobou fľaše. Bábätko môžeme učiť piť z obyčajného pohárika.

6) Cmúľanie palčeka - hlavne ak je intenzívne - niekedy (nie vždy) môže viesť k tomu, že bábätko nesaje dostatočne na prsníku a tvorba mlieka sa môže v priebehu dlhého času znížiť. Toto sa dá posúdiť pozorovaním dojčenia. Ak by bola tvorba mlieka znížená, je možné ju opäť zvýšiť. Zvýšenie tvorby mlieka zároveň môže podporiť to, aby dcérka namiesto palčeka začala sať na prsníku.

Čo sa týka jedálnička, sledujte záujem vašej dcérky o jedlo, ponúkajte jej rozličné druhy potravín, o ktoré prejaví záujem,a dávajte jej ich počas spoločného stolovania, prípadne v čase, keď je hladná. Dávajte jej aj jedlá, ktoré si môže držať v ruke sama a jesť ich. Čo sa množstva týka: Dávajte jej také množstvo, ktoré uspokojí jej hlad a zároveň udrží jej záujem o dojčenie na stále rovnakej úrovni. Piť jej dávajte z obyčajného otvoreného pohárika a umožnite jej, aby sa čo najviac kŕmila sama, či už rukami alebo lyžičkou.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > cmúľanie palčeka