Cmulanie prstekov namiesto prsnika

Alena    09.03.2013, 18:46

Dobry den, rada by som vas poprosila o radu. Mam trojmesacne babatko, ktore zacalo posledny tyzden dva intenzivnejsie sat rucicky. Pcha si do ustociek prsteky, az ju z toho napina. Po case uz hltavo saje celu pasticku a zacne sa hnevat a plakat. Skusam jej davat prsnik vzdy, ked vidim prsteky v ustach. Akonahle ju dam ale do klasickej polohy na kojenie, zacne sa este viacej hnevat a plakat, stahuje nozicky ku brusku a vystiera sa. Vtedy ju najskor upokojim hojdanim na rukach a potom jej opat ponuknem prsnik, chyti ho, no po chvilke sa scenar znova opakuje. Vzdy som si dojcenie uzivala, malicka mi zaspavala na prsniku a ja som si potom v klude citala knihu a ona na mne spinkala. Poslednu dobu to ale nie je mozne lebo s nou musim chodit, aby sa utisila a nieco spapala. Pribera zatial dobre (porodna vaha 3480 g a v troch mesiacoch ma 6660 g- 900 g pribrala za posledny mesiac), Este by som chcela pre informaciu spomenut, ze pocas cesty autom zacne byt nervozna a place. Snazim sa ju zabavat, dokonca ponuka prsnik pocas cesty, no nakoniec som jej parkrat dala cumlik, ktory ale po chvilke vypluvala, alebo ju z neho napinalo. Viem, ze cumlik nie je spravna volba, ale neviem ako inak zvladat cestu autom ra za mesiac... Najhorsie je, ze si zacinam mysliet, ci by si cumlikom neupokojila svoj silny saci reflex a kludne sa potom neprisala a nenapapala... Prosim vas preto o vasu pomoc. Vopred vam dakujem.

Milá Alena,

cmúľanie pästičky je pri niektorých deťoch len vývojovým štádiom, v ktorom bábätko pästičku objavilo. Iná situácia však je, ak si bábätko cmúľa pästičku a zároveň s tým začne menej priberať (hoci toto môže byť vidieť až neskôr), pri dojčení sa odťahovať od prsníka, cmúľanie pästičky by bolo náhradou satia na prsníku. V takom prípade by ste potrebovali urobiť úpravy dojčenia, uvedené v tomto materiáli na to, aby sa toto zmenilo:

Ako prekonať „štrajk“ v dojčení

Satie pästičky v tomto prípade je len prejav toho celého, čo sa deje. Sústreďte sa na zvýšenie tvorby mlieka. Používanie cumlíka nie je riešenie, naopak túto situáciu by to len zhoršilo, príčinou tohto správania nie je „neuspokojený sací reflex“. Dieťa takýmto správaním reaguje na zníženie toku mlieka. Mnohé bábätká v tomto veku, ak nie je tok mlieka dostatočný a nepijú dostatočne, nahrádzajú satie na prsníku satím pästičky. Je pre ne typické, že sa odťahujú, a následne si dajú do pusky pästičku. Riešením je zlepšenie dojčenia a zvýšenie tvorby mlieka. Keď bude tvorba mlieka vyššia, dieťatko bude ochotné zostať na prsníku a vďaka tomu nebude mať potrebu sať si pästičku. Takéto situácie sa stávajú z niekoľkých príčin, medzi ktoré môže patriť aj to, že prisatie bábätka nie je od začiatku úplne správne, pričom bábätko saje len koniec bradavky, a tak jeho pitie závisí len od spustenia mlieka. V dôsledku toho sa tvorba mlieka postupne znižuje - toto je pomerne nenápadný proces, ktorý začne byť vypuklý až v období, ktoré popisujete, keď sa bábätko odmieta prisať pretože reaguje na tok mlieka, ktorý mu nevyhovuje. Cumlík je jeden z faktorov, ktoré dokážu meniť prisávanie bábätka a jeho používanie bohužiaľ mohlo negatívne ovplyvniť túto situáciu.

Ostatné dôvody, prečo sa po dobrom priberaní znižuje tvorba mlieka, si môžete prečítať v dokumente o tom, ako takúto situáciu riešiť:

http://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/dieta-prestalo-priberat/
Základom celého riešenia je zvýšenie tvorby mlieka podľa daného dokumentu.

Pri riešení tejto situácie by bolo dobré byť v osobnom kontakte s poradkyňou pri dojčení

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Cestovanie s malým bábätkom autom na dlhú dobu môže byť náročné. Píšete, že dcérka cumlík po chvíli vypľúvala, bolo by naozaj vhodné pokúsiť sa nájsť pre túto zaťažujúcu situáciu iné riešenie. Mnohé mamičky túto situáciu riešia tak, že po dobu prvých mesiacov, kedy je skutočne náročné udržať malé bábätko pokojné sedením v autosedačke dlhšiu dobu, radšej cestujú vlakom alebo autobusom, v ktorom je možné dieťa aj dojčiť, prípadne plánujú cestu tak, aby si mohli urobiť viacero zastávok. Vaše bábätko navyše bude maličké už len krátku dobu, čím bude staršie, tým jednoduchšie bude dať dcérku zabaviť.

Prečítajte si tiež túto odpoveď z poradne:

http://www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=195



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Cmulanie prstekov namiesto prsnika