Bílý šum škodí?

Silvie    16.05.2022, 18:28

Dobrý den, koukala jsem na Vaši přednášku Mateřskou starostlivost klokánkováním s Dr.Nils Bergmanem a zaujalo mě tam nebo spíš možná až šokovalo velmi ta věc doufám, že jsem to správně pochopila, když pustil nahrávku brečícího dítěte, kde pustil vysavač a dítě zmlklo, tak to vysvětloval tak že dochází k Moorovu reflexu a tudíž pak následnému zamrznutí a Moorův reflex značí stres. Po zamrznutí, že to dítě vypadá jako když usne, ale přitom prý nespí. Matky dost často převážná většina používá bílý šum pro zklidnění novorozenců a i já to tak dělala v domnění, že jim to dělá dobře. Dle toho jak jsem to pochopila z jeho přednášky tak je bílý šum tedy škodlivý? Všude píšou jinak jak je to pro miminka zklidňující a že jim to připomíná pobyt v děloze. Předem děkuji za odpověď.

Milá Silvia,

v otázke spomínate záznam konferencie s Dr. Nilsom Bergmanom, kde túto celú otázku ako neurovedec a expert na správanie predčasne narodených detí a novorodencov, obšírne vysvetľuje, ako funguje mozog detí, čo im prináša bezpečie a ako deti spia. Mozog malých bábätiek funguje inak ako mozog dospelých.

Nervová sústava maličkých bábätiek môže na náhly, prekvapivý či hlučný zvuk zareagovať ustrnutím, a to môže byť jeden z ochranných mechanizmov v nebezpečných situáciách, keď bábätko na základe zľaknutia sa určitého podnetu, prestane okamžite plakať a v tom ustrnutí sa jeho správanie môže javiť ako zaspatie, hoci v skutočnosti ide o reakciu na podnet, ktorý bábätko vyhodnotí ako hrozbu. Namiesto zaspatia ide o disociáciu ako obrannú reakciu pred príliš silným zvukom.

Tu je štúdia, ktorá tento efekt opisuje:
Bach, Dominik R. et al. “Rising sound intensity: an intrinsic warning cue activating the amygdala.” Cerebral cortex 18 1 (2008): 145-50.

Biely šum, ktorý presiahne určitú hladinu hluku, je blízko bábätka (digestor, fén, vysávač a podobne), môže prinášať rozmanité negatíva, vrátane disociácie a tým pádom viesť k zvýšeným hladinám stresových hormónov, ako napríklad kortizolu, a to aj napriek tomu, že navonok sa bábätká javia ako spiace či spokojné.

Existujú aj štúdie, ktoré upozorňujú na riziká bieleho šumu aj z hľadiska iných aspektov, napríklad rozvoja sluchu, organizácie sluchového kortexu či  potenciálne jazykového vývoja, a to špeciálne vtedy, ak sa biely šum využíva dlhodobo a neustále a pri vysokej hlasitosti:

Chang E., Merzenich M.:  Environmental Noise Retards Auditory Cortical Development, SCIENCE • 18 Apr 2003 • Vol 300, Issue 5618 • s. 498-502  DOI: 10.1126/science.1082163

Je dôležité, aby bábätká zaspávali s pocitom bezpečia a istoty. Tento pocit, v ktorom bábätko môže vypnúť ostražitosť a spokojne zaspať, sa dá vytvárať napríklad pri kontakte koža na kožu s bábätkom, pri uspávaní na prsníku, pri nosení alebo pri pohybe. 

Ak bábätko plače alebo plače pred zaspatím, je ideálne naučiť sa plaču čo najviac predchádzať, a to zahŕňa pochopenie toho, ako dlho (respektíve ako veľmi krátko) vydrží malé bábätko byť hore, ako ho uspávať predtým, než je veľmi unavené, a ako mu pomôcť, aby vydržalo spať dostatočne dlho na to, aby bolo spokojné. 



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Bílý šum škodí?