SK / CZ / UA / RU

Chudnutie, chronická únava a závrate v tehotenstve - ako ďalej s dojčením?

Otázka

Viem, že podobné otázky tu už sú, no toto je trochu iné, som v 3. mesiaci a takmer ročné bábätko stále dojčím cca 4-5x denne a v noci dosť často na požiadanie. Šla som do toho s tým, že budem dojčiť až do pôrodu, poto tandemovo, no za posledný mesiac som úplne bez energie, spavá, točí sa mi hlava, nič nevládzem, veľmi chudnem, napriek tomu že sa optimálne stravujem a beriem aj tehotenské vitamíny. ola som u Dr. Čakám na výsledky krvného obrazu a vyšetrení. Čo robiť v takomto prípade? Obmedziť dojčenie alebo dieťa úplne odstaviť? Bojím sa o zdravie nenarodeného bábätka a aj o to svoje. Obraciam sa na vás, či existuje nejaký kompromis, lebo všade lekári tehotným mamičkám automaticky nariaďujú odstaviť. Ďakujem vopred za odpoveď.

Elen | 12.03.2013, 10:46

Odpoveď

Milá Elen,

musíte zvážiť všetky okolnosti a rozhodnúť sa podľa vášho aktuálneho stavu a to, čo je pre vás reálne a možné. Vždy sa dajú robiť kompromisy a nachádzať riešenia šité na mieru tomu, čo sa práve deje.

Skúste v prvom rade odlíšiť a zistiť, čím je váš stav spôsobený. V tehotenstve nie je totiž množstvo príznakov, ktoré uvádzate (spavosť, únava, závrate) nič neobvyklé a spája sa skôr s tehotenstvom ako s dojčením a odstavenie nemusí nič vyriešiť. Navyše druhé tehotenstvo je iné ako prvé, mamičky viac pociťujú sťahy maternici a podobne, nehovoriac o tom, že v tomto tehotenstve sa navyše staráte o jednoročné dieťatko, čo je samo o sebe náročné a únavné a môže hrať veľkú rolu v tom, ako sa cítite.

Skúste zistiť, či je niečo, čo sa dá urobiť z hľadiska vášho zdravotného stavu, či vaše problémy majú zdravotnú príčinu, a tým pádom nesúvisia s dojčením. Ďalej skúste, či je možné, aby ste dostali viac pomoci od rodiny a podobne, aby ste mohli odpočívať a aby sa situácia zlepšila. Je tiež možné, že stav sa upraví neskôr v tehotenstve, niekedy prvé mesiace bývajú veľmi náročné.

Skúste zvážiť, aké opatrenia môžete urobiť tak, aby ste sa cítili lepšie, či dojčenie skutočne prispieva k celej situácii - a či sú zmeny, ktoré môžete urobiť tak, aby vám to reálne pomohlo.

Aj keď počas tehotenstva dojčíte, tak vaše nenarodené bábätko v bručku dostáva živiny a látky potrebné pre svoj rozvoj, o tento aspekt nemusíte mať strach.

Podpor nás

Za odpoveď oceníme váš finančný príspevok.

Tím poradkýň o. z. MAMILA

Späť na zoznam otázok

Najčítanejšie články

Poradňa dojčenia

Viac ako 13 000 otázok a odpovedíPotrebujete podporu a pomoc s dojčením? Pýtajte sa, radi vám odpovieme.

prejsť do poradne
Nájdite poradkyňu

Viac ako 800 laktačných poradkýňna Slovensku, v SR a v EÚ. Nájdite si najbližsiu poradkyňu.

vyhľadať poradkyňu
Kniha o dojčení

Chcete mať praktický návod na dojčenieporuke vždy, keď to budete potrebovať? Objednajte si našu knihu.

objednať knihu

MAMILA, o. z.

MAMILA je občianske združenie, ktoré poskytuje profesionálnu pomoc, poradenstvo a podporu počas celej doby trvania dojčenia. Veľmi dobre rozumieme frustrácii matiek, ktoré sa rozhodnú dojčiť a zistia, že iba rozhodnutie nestačí. Potrebujú, aby im niekto skutočne pomohol. Takúto pomoc poskytujú laktačné poradkyne združené v o. z. MAMILA, ktoré vzniklo dňa 9. 8. 2002.

Podpor nás

Sme profesionálny tím s nadšením pre dojčenie. Stojíme za vami, podržíme vás, prinesieme vám nádej a úľavu. Nebudete v tom samy. Prinášame pomoc, poradenstvo, vzdelávanie, zasadzujeme sa za zmenu legislatívy, suplujeme štát. Naše personálne a finančné zdroje sú obmedzené, a preto nám pomôže každá vaša podpora pre dojčenie. Ďakujeme!

Videá

Ako dojčiť poležiačky
Kontakt koža na kožu
Vec, čo vám pomôže
Predchádzajúci Nasledujúci

Naši partneri