Chudnutie, chronická únava a závrate v tehotenstve - ako ďalej s dojčením?

Elen    12.03.2013, 10:46

Viem, že podobné otázky tu už sú, no toto je trochu iné, som v 3. mesiaci a takmer ročné bábätko stále dojčím cca 4-5x denne a v noci dosť často na požiadanie. Šla som do toho s tým, že budem dojčiť až do pôrodu, poto tandemovo, no za posledný mesiac som úplne bez energie, spavá, točí sa mi hlava, nič nevládzem, veľmi chudnem, napriek tomu že sa optimálne stravujem a beriem aj tehotenské vitamíny. ola som u Dr. Čakám na výsledky krvného obrazu a vyšetrení. Čo robiť v takomto prípade? Obmedziť dojčenie alebo dieťa úplne odstaviť? Bojím sa o zdravie nenarodeného bábätka a aj o to svoje. Obraciam sa na vás, či existuje nejaký kompromis, lebo všade lekári tehotným mamičkám automaticky nariaďujú odstaviť. Ďakujem vopred za odpoveď.

Milá Elen,

musíte zvážiť všetky okolnosti a rozhodnúť sa podľa vášho aktuálneho stavu a to, čo je pre vás reálne a možné. Vždy sa dajú robiť kompromisy a nachádzať riešenia šité na mieru tomu, čo sa práve deje.

Skúste v prvom rade odlíšiť a zistiť, čím je váš stav spôsobený. V tehotenstve nie je totiž množstvo príznakov, ktoré uvádzate (spavosť, únava, závrate) nič neobvyklé a spája sa skôr s tehotenstvom ako s dojčením a odstavenie nemusí nič vyriešiť. Navyše druhé tehotenstvo je iné ako prvé, mamičky viac pociťujú sťahy maternici a podobne, nehovoriac o tom, že v tomto tehotenstve sa navyše staráte o jednoročné dieťatko, čo je samo o sebe náročné a únavné a môže hrať veľkú rolu v tom, ako sa cítite.

Skúste zistiť, či je niečo, čo sa dá urobiť z hľadiska vášho zdravotného stavu, či vaše problémy majú zdravotnú príčinu, a tým pádom nesúvisia s dojčením. Ďalej skúste, či je možné, aby ste dostali viac pomoci od rodiny a podobne, aby ste mohli odpočívať a aby sa situácia zlepšila. Je tiež možné, že stav sa upraví neskôr v tehotenstve, niekedy prvé mesiace bývajú veľmi náročné.

Skúste zvážiť, aké opatrenia môžete urobiť tak, aby ste sa cítili lepšie, či dojčenie skutočne prispieva k celej situácii - a či sú zmeny, ktoré môžete urobiť tak, aby vám to reálne pomohlo.

Aj keď počas tehotenstva dojčíte, tak vaše nenarodené bábätko v bručku dostáva živiny a látky potrebné pre svoj rozvoj, o tento aspekt nemusíte mať strach.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Chudnutie, chronická únava a závrate v tehotenstve - ako ďalej s dojčením?