Dojčenie a príkrmy

Maria    23.05.2022, 22:13

Dobrý deň. Synček má o chvíľu 12mesiacov a posledný týždeň mi odmieta príkrmy. Úplne všetko, ovocie, zeleninu, polievky… Predtým bol poriadny papkáč preto mám trocha starosť, čo sa mohlo stať. Dojčím na požiadanie, nevyzerá, žeby bol hladný… Je možné že mu idú zúbky (veľmi slintá a dáva všetko do úst)? Alebo že mu v tomto teple proste menej chutí? Ďakujem za odpoveď.

Milá Mária,

dojčené bábätká môžu mať obdobia, kedy prechodne odmietajú jesť. Materské mlieko je aj po skončení výlučného dojčenia ešte mnoho mesiacov hlavnou súčasťou výživy dieťaťa a ešte v druhom roku života pokrýva takmer všetky výživové požiadavky dieťaťa. Preto, ak sa dieťa prechodne chce znova len dojčiť a odmieta jedlo, nie je potrebné sa obávať. Táto situácia sa často stáva, ak je bábätko choré. Choré deti často chcú byť len dojčené. Dojčenie im totiž pomáha prekonať bolesť, dodáva im imunitné látky a rôzne iné imunitné faktory a pomáha im, aby sa ľahšie a rýchlejšie uzdravili. Pri dojčených deťoch mnohé choroby prebiehajú takmer alebo úplne bezpríznakovo, práve vďaka tomu, že sú tieto deti dojčené. Odporúčame vám pokračovať v dojčení podľa potrieb dieťatka a naďalej vytvárať príležitosti na jedenie, nechajte dieťatko, nech stoluje spolu s vami, nech sleduje iných ľudí pri jedení a ponúkajte mu jedlo. Ak o jedlo prechodne neprejaví záujem, netrápte sa, pokračujte v dojčení.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Dojčenie a príkrmy