Nocni kojeni-separacni uzkost?

Verka    31.05.2022, 15:34

Dobry den, syn 9m se chce v posledni dobe neustale v noci kojit. Ma vice neklidny spanek a pokud mu do vteriny nedam prso, tak knoura a natahuje ruce. Koji se kazdych 60min s tim, ze je prisaty tak pul hodiny. Vubec se tedy nevyspim, denni spanky v posteli rovnez pouze na prsu. O bolestech zad a kycli pri lezeni na boku nemluvim. Muze se jednat o projevy separacni uzkosti? Rano vstavam s migrenou a popravde jsem uplne vyrizena. :( Nemate nejaky tip? Moc dekuji….

migrenou a popravde jsem uplne vyrizena. :( Nemate nejaky tip? Moc dekuji….

Milá Verko,

deti v tomto veku majú rôzne obdobia z hľadiska častosti dojčenia. V tejto situácii stojí za to v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY vylúčiť možnosť, že toto správanie by mohlo súvisieť so znížením príjmu materského mlieka pri dojčení:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Niekedy však v tomto veku takto po určitú dobu vyzerá potreba pomoci bábätka so zaspatím. Niektoré bábätká sa v tomto veku skutočne precitajú v noci často. Otázka je, ako takúto situáciu riešiť. Pre mnohé ženy je zo všetkých možných spôsobov riešení najjednoduchšie dať bábätku v takejto situácii prsník a uspávať ho znova dojčením. Pretože akýkoľvek iný spôsob – chôdza s bábätkom na rukách, hojdanie na fitlopte, naviazanie do šatky, pohupovanie a spievanie bábätku v stoji, či iné spôsoby utíšenia a uspatia bábätka sú pre mnohé ženy omnoho náročnejšie než dojčenie, pri ktorom môžu ostať ležať a prípadne aj spať, keď už sa bábätko upokojí. Nerobíte chybu, ak bábätku ponúkate prsník hneď, ako sa začne precitať. V tomto smere vám bude veľmi pomáhať aj spoločné spanie, pri ktorom dokážete pripravenosť bábätka na pomoc so zaspatím vystihnúť omnoho skôr a navyše môžete po ponúknutí prsníka ostať ležať a prípadne znova zaspať. Je pochopiteľné, že náročná starostlivosť o bábätko v noci je únavná. Vzhľadom na to, že ide o prechodné obdobie, pokúste sa teraz požiadať rodinu či priateľov o to, aby vám dočasne pomáhali so starostlivosťou o domácnosť, varením, či inými prácami, ktoré potrebujete urobiť, aby ste sa mohli počas dňa sústrediť iba na bábätko a aby ste mohli využiť časy, kedy spí cez deň na to, aby ste si odpočinuli a pospali spoločne s ním. Pre mnohé ženy napríklad obrovský rozdiel urobí to, že po zaspatí bábätka večer zostanú spať spoločne s ním a nejdú na prvý spánok (ktorý zvyčajne trvá najdlhšie) doháňať nejaké povinnosti. Ak ženy majú možnosť ležať prípadne spať počas všetkých spánkov bábätka cez deň a v noci, väčšinou získajú počas 24 hodín dostatok času na vlastný spánok.

Ak je vo vašom prípade potrebné urobiť viac, požiadajte o pomoc svojich najbližších, aby vám umožnili si pospať či odpočinúť v čase, kedy je cez deň bábätko hore a môžu ho na chvíľu zabaviť či vziať von. Ak trpíte migrénami, je pravdepodobné, že by ste potrebovali účinnú liečbu, čo je možné aj počas dojčenia. Rovnako pri bolestiach chrbtice či kĺbov má zmysel navštíviť pomoc fyzioterapeuta alebo fyzioterapeutky.

Prečítajte si tiež tieto vysvetlenia a tipy, ako si uľahčiť nočnú starostlivosť o bábätko:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nocni kojeni-separacni uzkost?