2-3 hodinové dojčenie s prestavkami

Timea    06.06.2022, 20:05

Dobrý deň, naše dieťatko ma 15 dní. Mame problémy s večerným dojčením a následným uspavanim. Po kúpaní ju nadojčim následne si ju dám na hrudník kde zaspí. O polhodinu sa zobudí s plačom a zase je na prsníku. A tak to ide niekedy aj 2-3 hodiny v kuse. Neviem cim to je.. Mozem mat malo mlieka? Je to v poriadku? Úpravy sa to?

Milá Timea,

skúste bábätko dojčiť poležiačky, pozrite si k tomu tento návod:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#D

aby ste mohli zaspať spoločne v bezpečnej polohe pre spoločné spanie. Ak sa bábätko precitne a rozplače, ponúknite mu znova prsník a ak pokračuje v spánku, je to všetko, čo je potrebné urobiť. Ak je to potrebné, pomôžte bábätku spojením dojčenia s pohupovaním sa napríklad na fitlopte či chôdzi. Bábätká v tomto veku potrebujú pomoc so zaspatím a udržaním v spánku. Bábätká sa môžu v tomto veku potrebovať pomoc so zaspatím aj po pol hodine, odkedy zaspali naposledy.

To, či vaše bábätko v tejto situácii získava dostatok mlieka nie je možné prostredníctvom internetu vyhodnotiť, ale existujú jednoduché spôsoby, ako sa naučiť rozlíšiť, kedy bábätko na prsníku pije a kedy saje bez pitia a teda ako posúdiť výdatnosť dojčenia, napríklad prostredníctvom videí:

http://www.mamila.sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/

Ale ešte jednoduchšie je, ak vás naučí posúdiť výdatnosť dojčenia poradkyňa pri dojčení v osobnom kontakte:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Spoločne s poradkyňou sa naučíte rozlíšiť pitie a satie bez pitia a poradkyňa vás naučí ako pitie správne vyhodnotiť. Okrem toho sa oplatí s laktačnou poradkyňou stretnúť, pretože v prípade, že sa ukáže, že bábätko získava dostatok mlieka, môžete sa spoločne porozprávať o súvislostiach medzi dojčením a spánkom. Častou príčinou plaču bábätiek nie je boľavé bruško alebo kolika, hoci sa matkám v našej spoločnosti toto často tvrdí. Častou príčinou plaču sú práve súvislosti medzi dojčením a spánkom:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/kolika-plac/

Pri bábätkách v tomto veku sa prakticky celý čas bdenia spája s dojčením. Niekedy bývajú bábätká nespokojné večer, pretože už majú príliš veľa podnetov za celý deň (a z tohto pohľadu niekedy pomáha presunúť kúpanie bábätka na doobedie, prípadne ho nekúpať každý deň)alebo preto, že ich spánok počas dňa sa nedial dostatočne včas, keď už boli unavené, alebo nespali dostatočne dlho. Keď sa bábätko výdatne napije, v tomto veku by do 30 – 45 minút malo znova spinkať. Ak zaspí na prsníku, môžete ho nechať spať na prsníku, môžete si s ním vy tiež ľahnúť a odpočinúť si. Keď budete vedieť, že nebudete mať priestor sedieť alebo ležať s bábätkom, kým sa vyspí pri dojčení, pretože sa napríklad budete potrebovať venovať inej aktivite, môže vám významne pomôcť dojčiť bábätko v šatke tak, aby pri zaspatí mohlo ostať v šatke a vy ste mali voľné ruky:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J

Prípadne môžete bábätko po nadojčení vložiť do šatky alebo nosiča, napríklad aj vo vzpriamenej polohe a uspať ho pohybom, nosením, hojdaním, napríklad aj popri upratovaní, či varení alebo hre so starším dieťatkom.

Veľa fyzického kontaktu počas dňa, rýchle uspávanie bábätka po tom, čo sa zobudí a nadojčí, udržanie bábätka v spánku, sú základné body prevencie pred nespokojnosťou či plačom večer a pomáhajú, aby aj večer a v noci bol spánok bábätka lepší.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > 2-3 hodinové dojčenie s prestavkami