Ako uspat dietatko po chorobe a pocas tehotenstva

Simona    06.06.2022, 20:24

Ahojte Mamila tim, obraciam sa na Vas s otazkou uspavania. Dcera ma zajtra 8 mesiacov. Tento tyzden sme prekonali 6.chorobu cize prikrmy viac-menej odmietala pocas priebehu choroby, zvysil sa dopyt po materskom mlieku, co je z hladiska choroby pochopitelne. Avsak s cim mam momentalne teraz problem, je ako uspat dietatko. Som na zaciatku 3.mesiaca tehotenstva a bola som poucena od laktacnej poradkyne, ze mam menej mliecka dokym sa mi nezacne tvorit pre to druhe (cca od 16.tt). Doteraz som ju vzdy vedela uspat, ale uz mi je tazko davat ju do nosica a pouzivat fitloptu. Ponukam prsniky striedavo (prisatie bolo zhodnotene cez laktacnu poradkynu ako dobre aj viac-krat), ale ma stale vela energie to a ja som dost z toho uz fyzicky vycerpana. Mate nejaky iny napad ako uspat dieta bez pouzivania fitlopty a nosica? Kazdodenne aj nocne spolocne spanie je dodrzane. Vopred velmi pekne dakujem za odpoved. S pozdravom Simona

Milá Simona,

starostlivosť o takéto maličké bábätko je nesmierne náročná aj bez toho, aby bola jeho matka znova tehotná. Je pochopiteľné, že v novom tehotenstve je každá žena unavená a potrebuje veľa času pre seba a svoj odpočinok. Skĺbiť potreby maličkého bábätka s touto potrebou tehotnej ženy môže byť náročné. Je pochopiteľné, že vaše malé bábätko potrebuje pre zaspatie pomoc a že jednou z možností, ako toto dosiahnuť je nosič alebo šatka a fitlopta. Existujú možnosti, ako si naviazať bábätko napríklad na chrbát tak, aby vám nebolo také ťažké. Okrem toho môžete skúšať uspávať bábätko pri vození sa v kočíku. A samozrejme môžete uspávať dieťatko dojčením, prípadne kombináciou dojčenia s ďalším podnetom. Z hľadiska dojčenia platí, že tvorba mlieka v tehotenstve je znížená. Nejde o to, aké mlieko sa v tehotenstve tvorí (už od začiatku tehotenstva sa materské mlieko zložením približuje skôr k tomu, ktoré sa tvorí ženám tesne po pôrode, tzv. kolostru). To, čo sa mení, je hladina prolaktínu postupne počas tehotenstva a postupne v druhom a treťom trimestri je nepochybne mlieka pre dieťatko viac. Naďalej sa však nedá spoliehať na to, že bábätko dokáže teraz dojčením získať dostatok tekutín a výživy, čo mimochodom ovplyvňuje aj to, ako sa bábätko prisáva, pri znížení toku mlieka sa typicky bábätko prisáva plytkejšie, býva mu vidieť kútik a pera. To znamená, že jeho prisatie to, čo by sa dalo definovať ako správne, vzhľadom na to, že znakom správneho prisatia je aj hĺbka prisatia, okrem toho, aby bábätko malo v prsníku zaborenú bradu, noštek malo pri tom voľný a pokrývalo väčšiu časť dvorca prsníka spodnou perou. V tehotenstve sa môžete snažiť upraviť prisatie bábätka tak, že mu pri prisávaní ukážete veľkú otvorenú pusku a pritiahnete ho po prisatí hlboko do prsníka, s tým, že bude mať zaborenú bradu a nie noštek.

Ak bábätko odmieta prechodne jedlo, snažte sa dcérke ponúkať jedlo, ktoré má rada, vytvárajte príležitosti, aby vás pri jedle napodobňovala, urobte kroky k tomu, aby dcérka získavala dostatok tekutín. Sledujte farbu moču, ktorý by ako znak dostatočnej hydratácie mal byť číry až žltkastý. Keď bábätko začne znova viac papať, zamerajte sa na podávanie kalorických jedál, ich zoznam môžete nájsť aj na konci tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

a prejdite túto oblasť so svojou laktačnou poradkyňou MAMILY.

Je pochopiteľné, že je to všetko veľmi náročné. Toto je situácia, v ktorej nemôžete ostať sama. Žiadajte aktívne o pomoc svoju najbližšiu rodinu, prípadne priateľky, obráťte sa na rodinné centrá v mieste vášho bydliska, existujú organizácie, ktoré poskytujú pomoc s domácnosťou či starostlivosťou o deti v takýchto situáciách.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako uspat dietatko po chorobe a pocas tehotenstva