Materské mlieko z fľaštičky

Lívia    09.06.2022, 17:01

Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať... Kojím normálne, mlieka mam dosť, ale predsa mi príde niekedy praktickejšie odsať mliečko a dať mu z fľaštičky. No bojím sa, že keď mu dám raz z fľašky už nebude chcieť z prsníka. Čo myslíte? Ďakujem za odpoveď ❤️

Milá Lívia,

nepochybne existujú aj deti, pri ktorých sa dá spojiť dojčenie s používaním fľašky alebo cumlíka po nejakú dobu, či dokonca aj dlhšiu dobu. Ak sa človek pozrie na túto otázku z pohľadu štatistiky, tak napríklad použitie cumlíka a to aj občasné, napríklad najnovšia brazílska štúdia identifikovala ako najrizikovejší faktor pre predčasné ukončenie dojčenia. Je nespochybniteľné, že pre väčšinu bábätiek, ktoré začnú dostávať cumlík a fľašu, aj ich občasné použitie môže viesť k rizikám pre dojčenie:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/flasky/

V tomto článku nájdete aj presné vysvetlenie toho, prečo napriek marketingu neexistuje nič také ako fľaša, ktorú je možné bez problémov a obáv zlúčiť s dojčením, fľaša, z ktorej bábätko saje tak, ako z prsníka, fľaša, ktorá nespôsobuje riziká pre dojčenie. Toto všetko je len marketing.

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/cumliky/

Nie je jednoduché odhadnúť, ako zareaguje vaše bábätko. Aj z tohto dôvodu má zmysel hľadať riešenia, ktoré by v prvom rade pomohli napĺňať potreby bábätka a súčasne vaše potreby. Odporúčame vám preto skontaktovať sa s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste získali vypočutie, pochopenie pre vašu konkrétnu situáciu a tým pádom aj užitočné tipy šité na mieru toho, čo presne riešite. Niektoré ženy zvažujú napríklad dokŕmenie bábätka fľašou preto, že sa hanbia dojčiť mimo domu. Iné ženy preto, že ich bábätká sa pri dojčení správajú nespokojne a hnevajú sa a vonku je toto ich správanie vypuklejšie a je náročnejšie ich nadojčiť, keď to potrebujú. Alebo niektoré ženy riešia to, že by rady trávili nejaký čas bez bábätka a chcú nechať bábätko s opatrujúcou osobou, pre ktorú by nachystali mlieko. Všetky tieto situácie majú rôzne odlišné možnosti riešenia a navyše ešte v osobnom kontakte by ste získali informácie o tom, aké rôzne možnosti máte presne pre tú vašu situáciu.

Pretože napríklad dojčenie mimo domu je možné zabezpečiť dojčením v šatke alebo nosiči, či nájsť spôsob, ako pomôcť tomu, aby ste vnímali starostlivosť o bábätko vonku rovnako prirodzene ako starostlivosť, ktorú bábätku poskytujete doma. V spoločnosti, v ktorej dojčenie prestalo byť vidieť, môže byť toto sprvu náročné, ale existujú spôsoby, ako toto prekonať, ako získať podporu pre to, aby ste neváhali napĺňať potreby bábätka tam, kde ich bábätko pociťuje a nemuseli tak byť zavretá doma. Dokonca je možné začať dojčenie vnímať ako prostriedok pre získanie väčšej slobody. Kým je bábätko maličké, potrebuje len dojčenie a ak máte bábätko so sebou, máte preňho dojčenie k dispozícii všade tam, kde ste. Môžete tak bábätko nadojčiť a tým nasýtiť, uspať, utíšiť kdekoľvek. Môžete toto obdobie využiť na to, aby ste si plánovali návštevy kamarátok, či posedenia na káve s partnerom, môžete chodiť na výlety, či nákupy a dojčiť všade tam, kde to bábätko potrebuje, v šatke alebo v nosiči dokonca aj s voľnými rukami:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/nazorne-ukazky-spravneho-dojcenia/#J

Takto sme pracovali aj so stovkami žien, ktoré napríklad popri dojčení a starostlivosti o malé bábätká navštevovali školu či museli robiť iné aktivity. Pre mnohé ženy tento pohľad na situáciu dokonca pomáha riešiť situáciu, v ktorej by inak zvažovali odloženie bábätka u nejakej opatrujúcej osoby. Ak by ste však skutočne museli riešiť situáciu, v ktorej by sa o bábätko staral niekto iný, potom je bezpečnejšie namiesto fľaše použiť na nakŕmenie bábätka pohárik:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/krmenie-po-prste-a-poharikom/

a je dôležité, aby osoba, ktorá sa o bábätko bude starať, pre jeho uspatie, či utíšenie mala nástroje, ako napríklad nosenie v šatke, či nosiči, dokázala ho utíšiť pohybom, hojdaním, skákaním na fitlopte a nebolo tak potrebné použiť cumlík.

A ak napríklad ide o situáciu, že bábätko je pri dojčení nespokojné, plače, prehýba sa do luku a vyberá si miesta či okolnosti, za ktorých bude dojčené a preto zvažujete mu vonku dávať fľašu, táto situácia sa často spája s reakciou na tok mlieka a je dôležité ju riešiť krokmi pre zlepšenie dojčenia:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

To isté sa týka situácie nočnej starostlivosti o dieťa, kedy niektoré ženy riešia časté budenie tým, že chcú odstriekať mlieko a nechať bábätko nakŕmiť napríklad partnerovi s predstavou, že si lepšie odpočinú a vyspia sa. K tejto téme si napríklad môžete prečítať tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

Odporúčame vám stretnúť sa s laktačnou poradkyňou MAMILY, aby ste mohli dostať viac personalizované odporúčania, ktoré budú pokrývať presné detaily vašej situácie a pomôžu vám vyhnúť sa použitiu fľašky a pritom naplniť aj vaše potreby.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Materské mlieko z fľaštičky