Kojení skoro 15M

Daniela    15.06.2022, 12:03

Dobrý den, malému bude skoro 15 měsíců. Kojení je pro mě důležité a neměla bych problém ho třeba ještě nějaký čas kojit. Ale v poslední době přemýšlím, jestli už nám to oběma nepřináší spíš více stresu. Vždy jsem kojila na požádání, jenže teď je z toho mléčný bar a někdy jen celé dny můžu sedět s prsama venku a malý se obsluhuje. Pořád mi leze do trika, když ho kojim vymýšlí si a pořád si prsa střídá jak ho to baví. Nebo jen přijde, vynutí si prso a párkrát posaje a odchází si hrát. V noci spíme spolu. Před dvěma měsíci jsem po konzultaci s LP odstavila od nočního co kojení (co hodinu), ale v posledních dnech už to zase v noci bez toho moc nejde, strašně brečí když mu nedám, stejně tak přes den. Je to náročné a frustrující. Proto bych se ráda poradila, zda to jde nějak upravit na rozumnější formu, kdy bych ho kojila vydatně párkrát za den. Nebo zda mi poradíte jak takového závisláčka odstavit už úplně. Trhá mi to srdce, ale opravdu pozoruji, že jsem z toho rozladěná často, jsem pak nepříjemná i na něj kvůli tomu, tak by nám možná bylo oběma už lépe bez toho. Moc děkuji za radu

Milá Daniela,

je pochopiteľné, že to, čo zažívate pri dojčení vášho dieťatka, vyznieva frustrujúco. Možno ste dospeli k pocitu, že by dojčenie v tomto veku malo vyzerať inak, akosi usporiadanejšie, predvídateľnejšie. Možno by ste si predstavovali dojčenie párkrát za deň, keď dieťatko príde a nadojčí sa výdatne a potom zase až po pár hodinách. Možno v nejaký takýto vzorec dojčenie ste dúfali, keď ste dieťatko odstavili na noc, a miesto toho je teraz dojčenie ešte chaotickejšie a intenzívnejšie. Otázka znie: čo s tým ďalej. 

Skúsime vám vysvetliť, čo sa deje, aby ste sa potom mohli rozhodnúť, ktoré riešenie pre vás pripadá do úvahy: 

1. Dojčenie neprebieha lineárne - teda nie je to tak, že by sa novorodenci dojčili najviac a najčastejšie a že by s tým, ako bábätká rastú, počet dojčení ubúdal a bol menej častý. Dojčenie je veľmi rozmanité a sú obdobia, keď je veľmi intenzívne, potom sa to zmierni a potom znovu nastúpi v plnej intenzite. Obdobie okolo 15 mesiacov je jedným z tých období, keď býva dojčenie mimoriadne intenzívne a keď ho deti veľmi potrebujú pre všetky svoje potreby - od toho, že dojčenie podporuje rýchly rozvoj mozgu a nadobúdanie nových zručností a schopností až po psychologické potreby uistenia sa, že dieťa je prijímané so všetkými svojim potrebami a že matka tam preňho je - všetky tieto potreby sú dôležité a legitímne. 

2. Dojčenie je komunikačný prostriedok pre mnohé veci, ktoré vám v tomto veku dieťa ešte nevie vyjadriť slovami ani nijako inak. Intenzívnym dojčením dieťa naliehavo vyjadruje svoju širokú škálu potrieb. Nedokáže to pomenovať inak než tak, že sa za vami príde nadojčiť. Niekedy na chvíľu, niekedy na dlhšie, niekedy len ako keby "skontrolovať", že existuje miesto, kde sú veci predvídateľné a kam sa vie vrátiť.

3. Dojčenie je spôsob, akým sa dieťa spája s vami, získava vašu blízkosť, dostáva fyzický kontakt, ktorý tak veľmi potrebuje. 

4. Dojčenie a materské mlieko mu dokážu doplniť rýchlo energiu ako aj tekutiny. Je to pre dieťa príležitosť pre regeneráciu. Deti v tomto veku sú neustále v pohybe, rozvíjajú si svoju hrubú aj jemnú motoriku a pohyb je to, okolo čoho sa celé toto obdobie točí.

5. Dojčenie nebude takéto intenzívne stále. Príde čas, keď sa to zmení, deti sa neustále menia, žiadny deň s nimi nie je rovnaký ako predošlý. Ale deti rastú a rastú do väčšej samostatnosti. Príde čas, keď vaše dieťatko bude potrebovať dojčenie menej a menej. 

6. Intenzívne a neustále dojčenie neznamená, že ste niečo urobili nesprávne alebo že sa vaše dieťatko zle správa alebo že niečo musíte napraviť. Môžete úplne spokojne prijať, že je to takto. 

7. Neoplatí sa porovnávať deti medzi sebou. Áno, nájdu sa deti, ktoré sa v tomto veku nedojčia, alebo deti, ktoré sa v tomto veku dojčia inak, menej, len párkrát. Ale vaše dieťa je vaše dieťa a dojčí sa tak, ako je špecifické preň. 

Práve vtedy, keď sa dieťa dojčí veľmi často a intenzívne, tak je pomerne zrejmé, že dojčenie potrebuje. Nedáva signál na to, že sa chce odstaviť. Naopak. Skúste to prijať tak, ako to je. Nebude to tak stále. 

Píšete, či vám obom dojčenie neprináša viac stresu. Dojčenie naopak dieťatko upokojuje. To, čo môžete možno obaja vnímať ako stresujúce, je ak sa dojčenie snažíte regulovať alebo ho odmietať alebo s tým priebehom nie ste vnútorne stotožnená či spokojná. Toto je niečo, čo sa dá zmeniť - je to otázka zmeny postoja.

Ak vás dojčenie obťažuje alebo vám je nepríjemné vo forme, v ktorej prebieha, skúste popremýšľať o zmenách a o tom, čo by vám pomohlo, napríklad:

a) Niekedy toto deti robia aj preto, že sa tvorba mlieka znížila. Ak by sa navýšila, celý ten vzorec dojčenia by sa mohol zmeniť. Takže si skúste odsledovať, ako výdatne vaše dieťatko počas dojčenia pije alebo či je saje bez pitia. Rýchle striedanie prsníkov sa v tomto veku zvykne vyskytovať v súvislosti so zníženou tvorbou mlieka.

b) Viac kŕmiť jedlom, predchádzať hladu.

c) Chodiť von, menej si sadať (sadnutie matky v tomto veku vyzerá ako pozvánka na dojčenie). 

d) Skúste tráviť čas v spoločnosti jeho rovesníkov či detí, s ktorými by sa zabavil.

e) Naučiť sa využívať to, že sa dieťatko dojčí ako čas pre seba - čítať si, niečo si pozerať, sedieť a relaxovať, niečo pri tom jesť alebo piť, rozprávať sa s kamarátkou a podobne.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Kojení skoro 15M