Ako dokŕmiť 4 a pol mesačné UM po podaní materského mlieka

Nikola    15.06.2022, 13:16

Dobrý deň, Neviem si rady ako mám pokračovať v kŕmení svojho momentálne 4 a pol mesačného syna. Od jeho narodenia odsávam svoje mlieko, ktoré mu objemovo doteraz stačilo. Zo začiatku som i mrazila nakoľko jeho spotreba nebola tak vysoká ako teraz a doteraz sa mi darilo si mlieko odsať a podať mu čerstvé a doplniť ušetreným z noci z chladničky.Posledný mesiac odkedy už mu to už nestačí používam k doplneniu čerstvého mlieka i to mrazené. Mrazené mlieko mi už dochádza a ja potrebujem poradiť ako ho najlepšie dokŕmiť. Má 7,3 kg a podľa váhy dostáva okolo 1050 - 1150 ml denne no ja dokážem vytvoriť len okolo 850 ml denne (na jeden dvoj až troj-hodinový cyklus odsajem cca 100ml,niekedy 120ml a vždy doplním z chladničky na tých 180ml až 200ml). Bojujem o každú kvapku, pijem kojace čaje a v noci vstanem aby som urobila aspoň akú takú zásobuna dopĺňanie cez deň. Je mi to hrozne ľúto,že mu musím začať dávať i umelé mlieko ale už to asi inak nepôjde aspoň do doby príkrmov kedy sa jeho spotreba mlieka aspoň o čosi zníži (ak tomu teda správne rozumiem). Moja prosba znie: Ako ho mám dokŕmiť? Jednorázovo zameniť jednu dve dávky umelým aby to vyšlo alebo po každom vypití môjho materského (100ml) dorobiť umelé mlieko? A ako mám vedieť koľko mu dať? Mám sa i naďalej riadiť 150ml na každé kg deleno počet kŕmení a ak áno dokedy? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď a pomoc

Milá Nikola,

vzorec 150 ml/kg/deň delené počtom kŕmení je všeobecný vzorec, ktorý predstavuje len teoretický výpočet. Reálne bábätká pije veľmi rozmanité množstvá mlieka. Môžete zvážiť, že sa môžete postupne od konkrétneho čísla a počtu mililitrov odpútať a sústrediť sa na signály bábätka. Tento výpočet navyše platí pre umelé mlieko. Bábätká, ktoré pijú materské mlieko, nezvyknúť takto rapídne zvyšovať objemy materského mlieka. Je možné, že vášmu synčekovi by stali aj menšie objemy mlieka.

Čo môžete vo vašej situácii urobiť?

1) Skúsiť skontrolovať odsávačku - po 4 mesiacoch odsávania môže odsávať už menej efektívne. Je možné, že kontrola/zmena odsávačky by vám pomohla odsávať viac. Alebo by odsávanie zjednodušila, napríklad, ak by ste mali elektrickú odsávačku na obe prsia.

2) Pridať ešte jedno odsávanie za deň, aby sa navýšil objem odsávaného mlieka.

3) Môžete navýšiť tvorbu mlieka bylinkami na zvyšovanie tvorby mlieka:
https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

4) Môžete skúsiť nosiť bábätko v kontakte koža na kožu - pretože takýto kontakt tiež pomáha zvyšovať tvorbu mlieka.

5) Skúste začať sledovať signály svojho bábätka pri kŕmení a dávať mu také množstvo mlieka, ktoré chce on vypiť. Je možné, že mu bude stačiť aj o niečo menšie množstvo mlieka, ak bude po kŕmení spokojný a bude rásť a priberať. Spôsob, akým vedieť, koľko bábätku dať, je pozorovať jeho správanie - môžete sledovať, čo urobí, ak mu dáte napríklad 100 ml materského mlieka: či bude spokojný. 

6) Dobrá správa je, že v tomto veku, ak by ste aj potrebovali príjem materského mlieka doplniť niečím ďalším, tak už to nemusí byť umelé mlieko. Môžete bábätku začať dávať príkrmy. Príkrmy predstavujú čerstvú hodnotnú zdravú výživu, ktorá dokáže doplniť kalorický príjem aj výživu bábätka, ktoré pije materské mlieko, dokonca lepšie ako umelé mlieko. Umelé mlieko je tiež mnohozložková potrava skladajúca sa z kravského mlieka, rozličných olejov a pridaných vitamínov. Toto isté pre vaše bábätko môžete doplniť zo zdravých, výživných, kvalitných, čerstvých potravín. Nemusíte v takejto situácii čakať na 6. mesiac. 6. mesiac je míľnik v prípade výlučného kŕmenia materským mliekom. Ak by kŕmenie materským mliekom nebolo výlučné, tak v tomto veku sú príkrmy lepšia možnosť a môžete sa vyhnúť umelému mlieku. Môžete teda buď pred každým kŕmením materským mliekom alebo po kŕmení materským mliekom dať bábätku niečo zjesť ako príkrm - napríklad zemiačik s kvalitným olejom a so zeleninkou. 
Prečítajte si náš detailný článok na túto tému a vypočujte si k tomu našu podobrobnú prednášku:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/prikrmy/

https://www.mamila.sk/sk/pre-poradkyne/oznamy-o-kurzoch/prikrmy/



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Ako dokŕmiť 4 a pol mesačné UM po podaní materského mlieka