Aké je materské mlieko po odstavení?

Viktoria    15.06.2022, 13:16

Dobrý deň, chcela by som sa opytat na možnosť “kazivosti” materského mlieka. Dcérku (14m) nedojčím už viac ako 5tyzdnov (išlo o samoodstavenie/odmietanie prsníka) ale rada by som v tom pokračovala. Mlieko mi postupne pomaly a bezbolestne odchádzalo, a dnes ho z prsníka už nedokážem dostať. Pri stlačení bradavky vyjde iba kvapka a potom už iba nejaká hnedá mazľavá tekutina. Môžem to dcérke dávať? Chcela by som skúsiť nechaj ju sa prisat, ale nechcem jej dávať niečo čo ani sama neviem čo je. Čo by to mohlo byt prosím? Ďakujem za odpoveď.

Milá Viktória,

ak sa materské mlieko neodoberá z prsníka, v prsníku sa zahusťuje, môže byť rôznej farby, konzistencie a môže chutiť slano, vzhľadom na koncentráciu látok. Toto mlieko je v poriadku z hľadiska možnosti konzumácie, môže mať rôznu chuť a môže sa stať, že bábätko nebude ochotné piť mlieko, ktoré bude napríklad veľmi slané. Dcérku však môžete nechať skúsiť prisať sa. Navyše môžete urobiť kroky pre zvýšenie tvorby mlieka, ktoré spôsobia, že sa materské mlieko rozriedi. Tieto kroky sa oplatí urobiť, pretože existujú možnosti, ako sa vrátiť k dojčeniu. V tejto situácii je dôležité byť v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou:

http://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

Pri osobnej konzultácii by ste mohli spoločne vyhodnotiť, ako vyzerala situácia v predchádzajúcich týždňoch a mesiacoch a pokúsiť sa odhaliť príčinu, pre ktorú bábätko dojčenie začalo odmietať. Dobrá tvorba mlieka sa nestratí zo dňa na deň. Najčastejšie ide o kombináciu faktorov, ktoré v minulosti spôsobovali postupné pomalé znižovanie tvorby mlieka a niečo, čo sa stalo v posledných dňoch, mohlo byť poslednou kvapkou, po ktorej pohár pretiekol. Prečítajte si zatiaľ tento článok, možno v ňom nájdete niektoré faktory, ktoré budete vedieť identifikovať pre svoju situáciu:

http://www.mamila.sk/clanky-o-dojceni/ako-pokracovat-v-dojceni-po-6-mesiaci/

Skontaktujte sa preto s laktačnou poradkyňou, aby ste mohli odhaliť prípadné príčiny vzniku tejto situácie a medzičasom spoločne s poradkyňou môžete začať robiť kroky, ktoré pomôžu, aby sa dieťatko k dojčeniu vrátilo:

http://www.mamila.sk/pre-zdravotnikov/materialy/strajk/

Vvyužívajte kontakt koža na kožu a spoločné spanie - je pravdepodobné, že sa prisaje, ak bude blízko vášho prsníka, keď bude bábätko rozospaté v polospánku pri zaspávaní alebo prebúdzaní. Skúšajte to, ale bez toho, aby ste ho do dojčenia nútili. Dajte mu čas a veľa fyzického kontaktu s príležitosťami na dojčenie. Ak udržíte tvorbu mlieka, máte šancu, že po pár dňoch sa dieťatko bude opäť dojčiť tak ako predtým. Momentálne sa nemusíte obávať, že by mu z hľadiska výživy niečo chýbalo, obzvlášť, ak sa k dojčeniu vráti.

To, ako sa to udeje, je veľmi individuálne, v tomto veku nie je nejaká jednoznačná spoľahlivá metóda, ako docieliť prisatie, ale skúste využiť tieto veci:

- prítomnosť iného dojčeného dieťaťa ako príklad

- trpezlivosť a humor

- čas, keď sa dieťatko zobúdza, zaspáva, spí veľmi ľahkým spánkom

- čas, keď má dobrú náladu a ochotu skúšať

- rozprávanie rozprávok, ukazovanie dojčiacich sa zvieratiek, detí, bábätiek – skúste napr. navštíviť podpornú skupinu dojčiacich matiek: http://www.mamila.sk/pre-matky/podporne/

- dojčenie ponúkajte, ale nevnucujte

- využite neobvyklé situácie ako napríklad spoločné kúpanie

- nevzdávajte to po prvých pár razoch, chce to veľa času

- využite poznanie svojho dieťatka na to, čo by mu mohlo najviac pomôcť na to, aby sa prisalo

Máme skúsenosti s mnohými matkami, ktoré takúto situáciu zažili a prekonali, naposledy nás napríklad povzbudila táto reakcia na naše poradenstvo:

www.mamila.sk/objects/forum/comment.php?id=8048



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Aké je materské mlieko po odstavení?