Cmúlanie pästičky

Karolina    25.06.2022, 22:47

Dobrý deň, chcela by som sa spýtať na cmúlanie pästičky mojej 10tyzdnovej dcery, ktorá to robí hneď po nadojčení aj keď je spokojná usmieva sa a preto teda neviem či je najedená alebo stále hladná. Pri dojčení pije len z jedného prsníka preto teda neviem či jej to stačí, ale na prsníku je dovtedy pokiaľ ho sama jazykom nevytláča a druhý nechce ak jej ho ponúknem tak sa rozplače potom sa upokojí a už je kľudná až na to cmúlanie pästičky. Ďakujem

Milá Karolína,

cmúľanie pästičiek alebo prstíkov je normálna vývojová fáza pre bábätká. Ak sa to, čo popisujete, nespája s niečím ďalším, čo by bolo znepokojivé, toto samo o sebe nepredstavuje problém. Pozrite si úvod tohto článku:

https://www.mamila.sk/sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Ak by sa bábätko správalo podobne, ako to popisujú ženy v úvode článku, je možné, že správanie, ktoré popisujete, súvisí s tokom mlieka. Ak nie je tok mlieka dostatočný a bábätko nepije dostatočne, mnohé bábätká si nahrádzajú satie na prsníku satím pästičky alebo palčeka. Je pre ne typické, že sa odťahujú pri dojčení, a následne si dajú do pusinky pästičku. Jednoznačne je toto možné odlíšiť v osobnom kontakte s profesionálnou laktačnou poradkyňou MAMILY:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

s ktorou spoločne môžete vyhodnotiť pitie bábätka a jeho správanie pri dojčení. Ak by sa ukázalo, že toto správanie bábätka súvisí s reakciou na tok mlieka, môžete spoločne postupovať podľa odporúčaní v článku a upraviť ich pre konkrétnu situáciu s vaším bábätkom.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Cmúlanie pästičky