Denný spánok bez prsníka

Katka    27.06.2022, 22:41

Dobrý deň, mám dvojročnú dcérku (za pár dní bude mať 2 roky). S jej otcom od narodenia nežijeme v jednej domácnosti a ani nemajú k sebe vzťah. Ja dcérku dojčím, v noci aj cez deň zaspáva len na prsníku. Otec ju nikdy neuspával. Boli sme na súde na návrh otca, kde došlo k úprave práv a povinností voči našej dcére. Otec ju bude mať dva dni po sebe v týždni (bez prespatia) od 9:00 do 18:00, takže bude uňho cez denný spánok. Prvé dva mesiace môžem byť s nimi, potom už budú sami dvaja. Chcem sa spýtať, je možné dcérku vôbec naučiť, aby zaspávala s otcom? S prihliadnutím na to, že momentálne nemajú vzťah otec – dcéra. Nie je to zbytočne stresujúce pre naše dieťa? Alebo ako ja sama ju naučím zaspávať cez deň bez prsníka (v noci ju nechcem odstaviť)? Čo si vy myslíte o celej tejto situácií a prístupu k dieťaťu zo strany súdu? Ďakujem

Milá Katka,

starostlivosť o dieťa v každom veku by mala brať do úvahy a rešpektovať v prvom rade jeho vývinové potreby namiesto predstáv rodičov. Stredobodom úvah o spôsobe starostlivosti by malo byť dieťa a malo by sa prihliadať na to, aká starostlivosť vyhovuje jemu a čo zvládne. Prvoradé je, aby sa dieťa cítilo dobre, aby nebolo traumatizované, aby sa starostlivosť oň prispôsobovala tomu, čo napĺňa jeho potreby. Celodenná starostlivosť o dieťa, s ktorým človek nemá vytvorený vzťah, v tomto veku nič z týchto predpokladov a potrieb nenapĺňa. Vytvára umelú situáciu, ktorej sa dieťa len ťažko a s následkami prispôsobuje. Dokonca ani v rodinách, kde je otec mimoriadne angažovaný v starostlivosti o dieťatko a rodičia žijú spolu, by nemuselo byť jednoduché, aby bolo dieťa spokojné pri takejto zmene. Otec má právo starať sa o dieťa rovnako ako ho má matka - toto právo však treba napĺňať tak, aby sa pre spokojnosť dieťaťa urobilo maximum. 

Ak starostlivosť o dieťa nezohľadňuje jeho potreby, dieťa sa v tomto veku môže prejavovať utiahnutím, môže sa navonok javiť ako pokojné, ale v skutočnosti dochádza k disociácii - stavu, ktorý vo vnútri vyvolávať stres, smútok, beznádej. 

Na vašu emailovú adresu vám môžeme poslať materiály, ktoré by ste mohli využiť, pretože disociácia a potreba mať každodenný kontakt s matkou sa dokonca netýka len dojčených detí. Deti v tomto veku potrebujú také usporiadanie starostlivosti, aby mali možnosť tráviť čas s oboma rodičmi v takom rozsahu, ktorý je pre ne príjemný. A to môže zahŕňať veľkú mieru flexibility a prispôsobovania sa tomu, čo dieťa práve potrebuje. Je možné, že keď si otec s dieťaťom vytvoria vzťah, bude možné, aby s ním trávil celý deň a aby ho uspal napríklad nosením v nosiči. Niektoré deti v tomto veku dokážu za priaznivých okolností zaspať aj pri iných podnetoch, ako pri dojčení. Ale na toto je kľúčové, aby otec nadobudol zručnosti v starostlivosti o dieťa a aby sa dieťa s ním cítilo bezpečne. Toto všetko je potrebné zohľadniť.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Denný spánok bez prsníka