Nocne dojcenie a plac

Anna    28.06.2022, 20:12

Dobry den chcela by som sa spytat kde je problem u 4 mes. babatka ked sa v noci zobudi a po dojceni chce byt len na prsniku a spat v spolocnej posteli? Pocas dna sa toto spanie ani taky plac vobec nevyskytuje. Ked sa v noci nakrmi dam ju do postielky znova zaspi ale budi sa po case znova a znova sa opakuje dojcenie a byt v spolocnej posteli prosim da sa tomu nejako pomoct aby spinkala dobre aj po nocnom dojceni? Je to potom velmi prerusovana noc kedze neviem kde moze byt problem - dakujem krasne za odpoved

Milá Anna,

to, čo popisujete, je normálnou súčasťou správania mnohých bábätiek nielen v noci, ale aj počas dňa. Bábätká v tomto veku vyžadujú kontakt s matkou počas spánku, pretože tento kontakt reguluje ich telesné funkcie (dýchanie, srdcovú činnosť), spánkové cykly, príjem potravy a v neposlednom rade počas celej evolučnej histórie ľudstva tie bábätká, ktoré v dávnych dobách vyžadovali kontakt s matkou, prežívali, pretože kontakt s dospelou osobnou predstavoval bezpečie. Riešením by mohlo byť nechať bábätko spoločne s vami v posteli a pri dojčení by ste mohli zaspať spoločne s bábätkom. Je typické, že po 4 mesiaci sa spánok bábätiek mení, začnú byť vnímavejšie na rôzne podnety a omnoho viac ich spánok začne ovplyvňovať prudký vývoj mozgu a rôzne motorické zručnosti, ktoré začnú nadobúdať. Preto mnohé bábätká typicky po 4 mesiaci sa začnú v noci precitať častejšie a aj z tohto pohľadu spoločné spanie pomáha zvládať takúto náročnú starostlivosť o bábätko jednoduchšie. Preštudujte si aj tieto tipy:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/nocne-dojcenie/

ako si zjednodušiť nočnú starostlivosť o bábätko.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nocne dojcenie a plac