Nepříjemné pocity při kojení 4lete dcery

Lada    04.07.2022, 11:56

Dobrý den. Začínám být zoufala, tak vám píšu. Stále kojim svou 4letou dceru. Troufám si tvrdit že je na kojení závislá. K tomu taková povaha, že ho Vyžaduje velmi tvrde a nekompromisně. Klidně násilím. Bez kojení doma prostě neusne. To radši nebude spát celou noc. Jde o to, že dokud se před 10 měsíci nenarodila druhá dcera,kojení mi nevadilo. Ale od te doby co je na světě je to čím dál horsi. Omlouvám se za výraz ale je mi to už odporné. Opravdu v sobě při kojeni starší dcery vnímám šílené pocity vzteku až nenávisti a neumím s tím pracovat. Stydím se za to. Jakékoliv pokusy o ukončení kojení jsou prostě katastrofa protože ona z toho má trauma. A já už taky. Říkám si, že kojení je přirozený , to ty moje pocity nejsou přirozený. Každý má plno rad, jak ty své odporné pocity poslechnout a být proti dítěti. Ale já bych raději slyšela radu ,jak být s kojením v pohodě? Na co myslet, abych zase cítila tu lásku

Milá Lado,

tieto vaše pocity sú legitímne a opisujú ich aj iné ženy. Ak máte bábätko, ktoré má 10 mesiacov, tak je toto pravdepodobne najnáročnejšie obdobie čo sa týka toho, ako sa vaše staršie dieťatko správa z hľadiska spoločného fungovania s novým súrodencom. Toto kladie mimoriadne nároky na vás. Toto vysvetľuje aj to, prečo vám to do narodenia ďalšieho bábätka nevadilo a prečo sa to zmenilo a momentálne to vnímate inak. Na druhej strane, práve teraz vaša 4-ročná dcérka potrebuje mimoriadne veľa pochopenia - lebo ona vlastne chce len svoju istotu, ktorú mala doteraz - zaspávanie pri dojčení. Je však možné, že vás vyčerpáva už i len myšlienka na samotný fyzický kontakt so staršou dcérkou, pretože ho aktuálne máte obrovské množstvo. Možno viac, než vám je príjemné.

Čo teda môžete urobiť, aby ste dojčenie vnímali pozitívnejšie a boli ste s tým v pohode?

Asi prvý krok je nájsť spôsob, akým by ste dobili svoje baterky a ako by ste získali nejaký priestor sama pre seba. Možno potrebujete nájsť spôsob, akým si s dcérkou predefinovať to, ako vaše dojčenie vyzerá, A začať vidieť, že toto, čo žijete teraz, takto nebude donekonečna. Aj vaša dcérka sa zmení, bude to menej náročné a aj bude vedieť zaspať aj sama. 

V situácii, ktorú popisujete, sa typicky stretáva viacero vecí súčasne:

  • Staráte sa už veľmi dlho o malé dieťatko a teraz sa staráte už o dve maličké detičky, čo prináša únavu, vyčerpanosť, nedostatok času a priestoru pre seba.
  • Dojčíte súčasne obe deti a toto sa spája so širokou škálou pocitov. 
  • Staršie dieťatko prežilo pri narodení bábätka situáciu, v ktorej stratilo časť vašej pozornosti. Nie je neobvyklé, aby v období prvých mesiacov po pôrode bolo dcérkino správanie jednoduchšie zvládnuteľné a teraz je to náročnejšie, napríklad preto, že bábätko rastie a začne brať staršiemu dieťaťu hračky, kaziť mu, čo postaví. Často sa navyše od staršieho dieťaťa očakáva istá miera vyspelosti a pochopenia pre situáciu, pochopenia pre to, že musí počkať a pritom 4-ročné dieťa je stále ešte maličké na to, aby toto chápalo.
  • Je možné, že časť toho, čo popisujete, súvisí aj s tým, že si kladiete otázku, čo je vlastne ešte normálne, kde už ustupujete „príliš“, v tomto sa miešajú aj predstavy spoločnosti o tom, že matka má nastaviť „hranice“, aby bola výchova dieťaťa úspešná. Spoločnosť vás typicky v takejto situácii nepodporí. Nebude rozumieť tomu, načo vôbec ešte dojčíte 4-ročné dieťa, okolie vám bude iste prízvukovať, že nemáte ustúpiť, že by ste mali pre dieťa byť autoritou, ono by malo poslúchať. A stretnutie s tým, že vaša dcérka sa správa presne naopak, musí byť takisto náročné spracovať.

Toto všetko prináša denne rodičovsky náročné situácie, z ktorých mnohé sa prejavia dojčením, pretože pre staršie dieťa je dojčenie naďalej nástrojom, ktorý mu prináša upokojenie, úľavu, zníženie hladiny stresových hormónov. Mnohé z týchto situácií by sa diali, aj keby ste nedojčili a z tohto pohľadu je dojčenie v podstate nástrojom, ako takéto náročné rodičovské situácie zvládať jednoduchšie.

Čo môžete urobiť:

Porozprávajte sa o všetkom, čo prežívate, cítite. V tomto rozhovore nielenže získate úľavu a časť toho, čo riešite, sa na chvíľu vytratí tým, že o tom môžete porozprávať, ale najmä: získate priestor pre stanovenie priorít ohľadne toho, čo vás aktuálne najviac ťaží.

Tieto informácie vám môžu pomôcť vidieť túto situáciu v súvislostiach, pomôžu vám uvoľniť sa v niektorých oblastiach, v ktorých reagujete nespokojnosťou aj preto, že sa jednoducho bojíte, či nerobíte vo výchove chybu.

V týchto informáciách nájdete aj užitočné tipy, ktoré by vám mohli pomôcť zjednodušiť situáciu. Jeden z účinných krokov by napríklad mohlo byť to, aby ste si hneď ráno vyhradili čas (napríklad 15 – 30 minút), v ktorom budete môcť venovať nerušenú pozornosť staršej dcérke, hrou, ktorá ju baví alebo čítaním knižky, ktorú má rada. Často takáto investícia odštartuje úplne inak celý deň. V kurze a e-booku nájdete aj ďalšie takéto podobné užitočné tipy.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Nepříjemné pocity při kojení 4lete dcery