Covid

Robka    19.07.2022, 11:02

Dobry den, Zaujimalo by ma,ci ochrana dojcenim funguje aj opacne,ako je vseobecne dokazane. Uvediem nas pripad - plne kojena 9 mesacna dcerka (odmieta inu stravu,) ochorela ako prva pravdepodobne na kovid vysokymi horuckami,ktore trvali 3 dni. Postupne po nej maju vysoke horucky a bolesti hlavy vsetci clenovia domacnosti,od manzela,5 rocnej dcerky az po 3 rocneho syna. Vsetci zijeme v jednej domacnosti s bezprostrednym kontaktom. V case choroby sa o vsetkych staram ja,pretoze som jediny funkcny clen domacnosti. Zaujima ma preto,ci je mozne,ze kovid nedostanem,pretoze plne dojcim dcerkua protilatky sa nejak vytvorili pre mna,alebo je to blbost a mam cakat najhorsie,kedy to polozi aj mna

Milá Robka,

pri dojčení sa deje to, že sa protilátky z organizmu matky dostávajú do materského mlieka a dieťatko ich prijíma. A nielen to, materské mlieko obsahuje aj mnohé ďalšie imunitné látky a faktory. Dojčiaca žena nemá ako získať podobným mechanizmom protilátky. Ale na druhej strane, viaceré deje počas dojčenia prispievajú k zlepšeniu imunitných funkcií dojčiacej ženy a tiež rozmanitých aspektov jej zdravia. Toto všetko nie je zárukou, že Covid nedostanete, ale dojčenie môže predstavovať aj pre zdravie ženy pozitívny faktor.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok