Štrajk dojčenia

Mária    27.07.2022, 13:01

Dobrý deň mám 10 mesačnú dcéru a práve zažívame 3. Deň štrajk dojčenia. Doposiaľ sme sa dojčili krásne každé dojčenie bolo len z jedného prsnika tak to malej vyhovovalo. Zo dňa na deň však prsník odmieta úplne sa hnevá a plače keď jej ho ukážem odkopava sa rukami a nozkami odomna aby sa nemusela prisat. Prvý deň odmietala prsník cez deň ale v noci si ho pekne vzala ... Posledné dve noci sa však vôbec neprisaje. Čo sa týka objemu mlieka tak nenastali žiadne zmeny nemyslím si zeby som mala zmenený tok mlieka ... Príčina štrajku však nastala kombináciou zmien ja ako matka som chorá - mám nádchu takze sa o malú stará viac menej manžel k tomu som dostala menštruáciu ( nie prvú po pôrode) a po prvej noci štrajku sa malej prerezavali horné zúbky .... V noci sme fungovali na odstriekavani mlieka a podávaní lyžičkou ale mala vypila len 50 ml mlieka potom už nechce viac a ide spať... Neviem ako postupovať aby sa to čím skôr vrátilo do normálu. Hlavne máme problém s tekutinami lebo ona malo pije cez deň je problém do nej niečo dostat tak sme to zachraňovali dojčením a polievkami a teraz má výrazný deficit tekutín. Chcem sa opýtať či je vhodné podávať materské mlieko na lyžičke po odstiekani aj cez den či jej toto podávanie nebude evokovať že sa nemusí prisať a mlieko aj tak bude alebo jej dávať viac jest bežné jedlo namiesto mlieka a mlieko nechať výlučne na noc ďakujem ...

Milá Mária,

v tejto situácii je kľúčové udržať tvorbu mlieka odstriekavaním alebo odsávaním a zvýšiť tvorbu mlieka:

https://www.mamila.sk/pre-matky/pomoc-pri-dojceni/bylinky/

Odstriekané mlieko môžete dcérke pridávať do jedla, alebo jej ho podať lyžičkou či pohárikom. Toto nebude blokovať proces, v ktorom sa dcérka znova začne prisávať. Je kľúčové udržať dostatočnú hydratáciu a nasýtenie bábätka. Môžete dcérke podávať kalorické jedlá, aby aj z malého množstva potravy získala veľa energie. Prečítajte si tento článok:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

ktorý vo všeobecnosti popisuje postupy, ktoré vám môžu pomôcť prilákať bábätko späť k dojčeniu a na jeho konci si môžete prečítať zoznam kalorických jedál. Kalorické jedlá môžete miešať s materským mliekom alebo vodou, aby boli redšie a dieťatko získalo viac tekutín. Poraďte sa o tomto s laktačnou poradkyňou MAMILY osobne:

https://www.mamila.sk/pre-matky/poradkyne-pri-dojceni/

aby ste získali odpovede na všetky dodatočné otázky, ktoré vám k tejto téme napadnú.

Okrem toho je kľúčové využívať fyzický kontakt s bábätkom. Prečítajte si k tomu informácie v tomto článku:

https://www.mamila.sk/pre-poradkyne/materialy-pre-poradkyne/strajk/

Vaše bábätko sa začne prisávať znova, kľúčové je udržať tvorbu mlieka a nepodávať jej fľašu.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Štrajk dojčenia