Je ještě naděje?

Lucie    11.08.2022, 16:38

Dobry den, již měsíc a půl bojují s bojkotem skoro 5 měsíční dcery. Protože nechtěla přijímat mléko jinak než jen ve spanku a málo čurala, byly jsme hospitalizovane. Tam jsme prodělaly obě gastroenteritidu, malá se rozpapala, ale ja tam zažila hrozny stres, odchazely jsme s tím, ze budu kojit co dvě hodiny a dokrmovat prikrmy. Dva dny to bylo dobre, po kontaktování laktacni poradkyne z mamily beru celou dobu bylinky, více mi paní nedokázala pomoct. Třetí den dcera opet začala pít jen ve spanku, porušila jsem pro negativní výsledek z krve bezmlecnou dietu a malá začala mít velké nadýmání, tím přestala pít mimo spanek. Po 5 dnech se to srovnalo, prikrmy jsme také vyřadili, dáváme jen cca 2x denně kaši sinlac. Po spanku v případě nespokojenosti dokrmuju mým mlékem případně umělým, strikackou, jinak to dcera neumí. Avšak nikdy nevím kolik ji mám dokrmit… teď o vikendu jsem chytla virozu a měla jsem horečky, mala začala pít velmi krátce. Predtim intenzivně polykala asi 20 sekund, teď je to max 10. Snazim se ve spanku nabízet prsa nekolikrat…k tomu začala mít i ona zadní rýmu, trochu kašle, v nedeli nechtěla nic ani ze stříkačky. Už jsem vyčerpána, mám pocit ze o kojeni přijdu, ze se toto nedá zvládnout. Mám ještě tříletou dceru. Snazim se odsavat po kojeni obě prsa, mléko se u kojeni spoušti i z druhého prsu… ale to jak pije dcera krátce mě velmi stresuje. Je nějaká možnost, ze se nějak rozkojim? Ještě nám laktacni poradkyne doporučila strihnout uzdicku kterou strihali už v porodnici, ale mám další 4 názory lékařů, ze to není potřeba. Dcerka když je v polospanku tak málo otvírá pusu, pouze když je opravdu hladová tak ji hodně otevře. Můžete mi dodat nějakou naději a něco ještě poradit? Kojim pouze vleze, dcera je motoricky hodně napřed a jiné polohy nejsou mozne, je furt v pohybu. Uspavame ji na míči. V nositku se taky nechce nosit. Přes den se prisaje ale směje se, kouká okolo a pak se pusti…

Milá Lucie,

je pochopiteľné, že v tejto situácii sa cítite vyčerpaná a frustrovaná a obávate sa o to, ako to bude ďalej. Jedna z foriem pomoci, ktorú profesionálne laktačné poradkyne MAMILY poskytujú, je aj psychická podpora, povzbudenie a hoci toto nepredstavuje priamo radu, ako niečo zlepšiť, ženám v tejto situácii významne pomáha mať možnosť rozprávať sa s niekým, kto dokáže ich situáciu pochopiť, nepovie im, že preháňajú, že keby ich dieťa bolo hladné, tak sa prisaje, že ho „otravujú prsníkom“, alebo že to celé nemá zmysel a majú dať fľašu, pretože hlavné je, aby bola spokojná mama a potom je spokojné aj bábätko. Možno vyrozprávať niekomu, čo sa udialo v posledných pár dňoch, aká unavená a vyčerpaná sa cítite, aké obavy máte, toto samo o sebe pomáha a odporúčame vám znova sa skontaktovať s laktačnou poradkyňou MAMILY, s ktorou ste sa skontaktovali pred tým.

Z hľadiska toho, čo píšete, sú tieto oblasti, ktoré môžu situáciu zlepšovať:

  1. Kŕmiť dcérku kalorickým jedlom

Porozprávajte sa s laktačnou poradkyňou o tom, aké potraviny a akým spôsobom môžete dcérke podávať. Má zmysel zamerať sa na kalorické potraviny, ktorých zoznam uvádzame na konci tohto článku:

https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/odmietanie-dojcenia/

Do týchto jedál môžete primiešavať aj svoje odsaté mlieko. Porozprávajte sa o tomto so svojou poradkyňou, aby ste získali na mieru šité odpovede podľa toho, ako vaša dcérka reaguje, čo je pre vás realizovateľné urobiť. Je pochopiteľné, že ak dcérka odmieta všetko, je lepšie ju nakŕmiť hoci aj striekačkou. Z toho, čo píšete, sa zdá, že jedlo ste prestali dcérke dávať a práve kalorické potraviny môžu byť kľúčom k tomu, aby sa dcérka dostatočne zasýtila a začala tak tolerovať aj nižší tok mlieka na prsníku. Pomôžu vám tiež vyhnúť sa podaniu umelého mlieka či kaše s umelým mliekom.

  1. zvyšovanie tvorby mlieka

Pokračujte v užívaní byliniek pre zvyšovanie tvorby mlieka. Pre to, aby správne účinkovali, je kľúčové, aby sa mlieko nehromadilo v prsníkoch a preto v prípade, že sa bábätko odmietne prisať alebo sa dojčí krátko, je dôležité, aby ste mlieko odsávali. Toto mlieko môžete dcérke podať v jedle alebo ideálne pohárikom, ak by to bolo náročné alebo nejakým spôsobom to momentálne nešlo, dohodnete sa s laktačnou poradkyňou na momentálne zvládnuteľnom najlepšom spôsobe nakŕmenia dcérky, ak sa nebude dojčiť dostatočne výdatne.

  1. Zintenzívnenie fyzického kontaktu

Prejdite túto oblasť podrobne s laktačnou poradkyňou. Ak sa dcérka prisáva len poležiačky, dojčite ju tak. Mnohé tieto bábätká sú ochotné prisať sa v náhodnej novej polohe, ktorú nepoznajú alebo za okolností, ktoré sú pre ne nové, napr. ak sa im ponúkne prsník pri chôdzi, poskakovaní na fitlopte (míči). A aj nosič či šatka môžu fungovať, ak sa použijú za určitých okolností, prípadne sa zvolí voľný úväz, v ktorom bábätko nebude tak natesno. Toto je kľúčové prejsť s laktačnou poradkyňou osobne, zvlášť možnosť nosenia bábätka, pretože toto by vám otvorilo možnosti pre to, aby sa popri starostlivosti o bábätko zvládali starať sa aj o staršiu dcérku. A v tejto súvislosti by vám veľmi pomohlo, ak by ste na nejakú dobu teraz získali pomoc od rodiny či priateľov, aby ste nemuseli popri tom riešiť domáce práce či iné povinnosti a mali možnosť sa venovať len bábätku a nejaký čas venovať sústredene aj staršej dcérke (v tomto smere výborne funguje vyčleniť si hoci len 15 – 30 minút ráno na to, aby ste sa s ňou zahrali či prečítali si spolu niečo, kým by niekto iný zabával bábätko, výlučná pozornosť pre staršiu dcérku ráno dokáže významne zmierniť to, že sa jej nestíhate plnohodnotne venovať niekedy v priebehu dňa).

  1. Vyhodnotenie faktorov, ktoré môžu znižovať tvorbu mlieka

Najčastejšou príčinou toho, že bábätko začne takto odmietať prsník, je nesprávne prisatie bábätka a toto ovplyvňuje aj podjazyková uzdička. Jednou z častých príčin, pre ktoré sa zníži tvorba mlieka, je používanie cumlíka, fľaše a klobúčikov pri dojčení. Ďalšou častou príčinou je začatie užívania hormonálnej antikoncepcie. Niekedy je možné, že ochorenie, ktoré je spojené s horúčkou (ako napríklad pri črevnej viróze), spôsobí pokles tvorby mlieka. Ďalšie možné príčiny sú uvedené v tomto materiáli.

Vaše bábätko sa začne dojčiť ochotnejšie, ak sa prekoná toto náročné obdobie. Ostaňte v kontakte so svojou laktačnou poradkyňou, aby ste neostali na túto situáciu sama.



Vaše otázky berieme veľmi vážne a pri každej z nich sa snažíme vrámci vami zadaných údajov poskytnúť čo najlepšiu odpoveď, ktorú v prípade potreby konzultujeme aj so svetovými odborníkmi. Vašej otázke venujeme minimálne pol hodinu, v prípade potreby i viac. Pre budúcu činnosť tejto poradne je kľúčové aj jej financovanie - preto bude pre nás veľká pomoc, ak by ste dokázali naše úsilie oceniť i finančne.

Finančný príspevok nie je podmienkou pre poskytnutie odpovede - odpovieme vám bez ohľadu na jeho zaslanie. Ak si finančný príspevok nemôžete dovoliť, na vašu otázku radi odpovieme zdarma, pretože naším cieľom je pomáhať všetkým mamičkám a bábätkám pri dojčení.


« späť na zoznam otázok

Mamila.sk > Poradňa dojčenia > Je ještě naděje?